Hora Unirii, jucată de gălăţeni în bisericile Diasporei. Ce arată România lumii, pe 24 ianuarie

Hora Unirii, jucată de gălăţeni în bisericile Diasporei. Ce arată România lumii, pe 24 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe 24 Ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, România va fi prezentă în lumea largă cu tot ceea ce are mai frumos şi mai bun: cultură, tradiţii, români valoroşi şi de bună-credinţă. Vă invităm alături de noi într-un periplu al evenimentelor care, pe 24 ianuarie şi nu numai, vor prezenta multiplele faţete ale spiritului românesc.

„Hora Unirii” va răsuna, în aceste zile, nu doar pe 24 Ianuarie, în multe dintre locaşurile româneşti de cult din Diaspora. De pildă, în Biserica Ortodoxă din Jesi, Italia, un gălăţean despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, părintele Nicolae Popa, a oficiat ieri un Tedeum dedicat Unirii Principatelor Române. La fel ca anul trecut, cu părintele în frunte, românii îşi vor da „mână cu mână” şi se vor prinde în „Hora Unirii” chiar în lăcaşul de cult, iar glasurile lor cântând vor face să vibreze sfinţii din icoane şi drapelele tricolore care fac de gardă la intrarea în altar.

Pe 24 Ianuarie vor avea loc, însă, şi alte evenimente nu neapărat dedicate acestei sărbători, dar cu la fel de mare importanţă. Ele pun România pe harta lumii cu ceea ce are ea mai bun şi mai preţios.

„România ca experienţă personală”

Acesta este numele prelegerii pe care unul dintre cei mai apreciaţi şi populari ambasadori pe care SUA i-au avut în ţara noastră, James Rosapepe, o va susţine vineri, 24 ianuarie 2020, la sediul Institutului Cultural Român New York. Potrivit comunicatului de presă, evenimentul face parte din programului dedicat împlinirii a 140 de ani de relaţii diplomatice româno-americane, dar este, în acelaşi timp, dedicat şi celebrării Unirii Principatelor Române, în 1859, sub conducerea lui Alexandru-Ioan Cuza.

Născut în 20 mai 1951, la Roma, James Rosapepe a îndeplinit funcţia de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în timpul administraţiei Clinton, în perioada 4 februarie 1998 - 1 martie 2001.

După ce şi-a încheiat misiunea de patru ani, a scris împreună cu soţia lui, jurnalista Sheilah Kast, o carte cu titlul „Dracula a murit”. Cei doi au prezentat o faţă mai puţin cunoscută la acea vreme a României, în care povesteau experienţele lor personale în ţara noastră. În prezent, James Rosapepe este senator în Senatul statului Maryland.

„Brâncuşi. Sublimarea formei”

Pe 24 ianuarie, va putea fi vizitată şi expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”, eveniment-far al EUROPALIA ROMÂNIA, festival coordonat de Institutul Cultural Român alături de Europalia International din Belgia. Expoziţia s-a dovedit a fi una dintre cele mai vizitate de la Palatul Artelor BOZAR. Cifrele oficiale arată că sculpturile artistului român au atras la trei luni de la vernisaj mai mult de 85.000 de persoane, un număr record pentru o expoziţie peste hotare dedicată unui artist român. Mai mult, perioada vacanţei de iarnă a fost apogeul vizitelor la retrospectiva dedicată lui Constantin Brâncuşi: peste 1.000 de persoane pe zi în ultimele trei săptămâni ale anului 2019, se arată într-un comunicat de presă.

Tocmai datorită succesului mare la public, organizatorii au decis încă de la pragul de 50.000 de vizitatori ca expoziţia să fie prelungită de la 12 ianuarie până la 2 februarie 2020. Expoziţia cuprinde peste 25 de sculpturi, expuse pe o suprafaţă de 1.500 mp, alături de peste 200 de obiecte, fotografii, documente. Pot fi admirate opere de artă din mari muzee ale lumii precum: Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin şi Centrul Pompidou din Franţa, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova, dar şi o lucrare din colecţia Academiei Române.

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia.

Tradiţii româneşti la Lisabona

Covoare, vechi piese de mobilier şi vestimentaţie, precum şi ustensile casnice sau din obiecte din inventarul meşteşugarului tradiţional, din patrimoniul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, provenite din toate ariile etnografice majore locuite de români, sunt expuse la Institutul Cultural Român Lisabona şi vor putea fi văzute până la 30 ianuarie 2020. Expoziţia "Obiecte de zi cu zi din lumea ţărănească tradiţională din România", care cuprinde peste 100 de obiecte, prezintă două dintre tehnicile prin care au fost realizate unele dintre obiecte. La Lisabona, publicul poate vedea în expoziţie tehnici care au fost incluse în ultimii ani pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO: Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei româneşti (2016) şi cea de realizare a Ceramicii tradiţionale de Horezu (2012).

Citit 6711 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2020 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.