Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în România există astăzi peste 91.000 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. E greu de spus cât de real este acest număr al „orfanilor albi” - după cum i-a numit presa pe copiii lăsaţi în grija unor rude de părinţii plecaţi în lume în căutarea unui trai mai bun. Cert este că aproximativ 3.000 dintre aceşti copii ar putea beneficia de un program pilot de stimulare a participării lor la educaţie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, alături de viceprim-ministrul Raluca Turcan, au lansat la Palatul Victoria apelul de proiecte „Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”.
„Venim astăzi cu veşti bune pentru românii din diaspora şi pentru familiile lor: lansăm programul pilot care va permite copiilor ai căror părinţi trăiesc şi muncesc în diaspora să-şi continue educaţia şi să depăşească momentele dificile prin care trec pentru că trăiesc departe de familiile lor”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Apelul finanţează un pachet de măsuri integrate pentru sprijinirea, în primă fază, a aproximativ 3.000 copii ai căror părinţi lucrează în afara ţării. „Programul pilot va fi implementat în regiunile cele mai afectate de acest fenomen: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Centru şi Nord Vest. Măsurile se adresează preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar (6-10 ani), gimnazial (11-14 ani) şi din cel secundar superior (14-16 ani), dar şi părinţilor sau tutorilor copiilor rămaşi în ţară”, se arată în comunicatul de presă.

Ce activităţi pot fi finanţate

Iată care sunt activităţile care pot primi finanţare în cadrul acestui program pilot pentru stimularea participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Primele pe listă sunt pachetele integrate de servicii pentru elevi, care vor cuprinde servicii de suport educaţional şi servicii psiho-sociale de sprijin.
De asemenea, pot beneficia de bani europeni, activităţile pentru stimularea participării la educaţie şi la activităţile de consiliere a copiilor, inclusiv la activităţi recreative şi de socializare. Concret, copiilor le va oferi sprijin material: hrană, rechizite, materiale educative.
Sunt incluse, de asemenea, servicii de educaţie parentală şi de consiliere socială pentru reprezentanţii copiilor rămaşi în ţară, adică pentru părintele din România în grija cărora se află (dacă un singur părinte este plecat în străinătate) sau pentru persoanele care au în grijă copiii cu unicul părinte plecat în afara ţării sau ai celor aflaţi departe de ambii părinţi.

Cine poate cere bani

Potrivit comunicatului de presă, solicitanţii eligibili în proiect sunt: şcoli publice şi private din reţeaua şcolară naţională, furnizori de servicii de orientare sau consiliere şcolară, parteneri sociali din învăţământul preuniversitar, instituţii de cult şi asociaţii religioase, instituţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale, dar şi ONG-uri.
Apelul este lansat în contextul în care bugetul apelului, lansat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, este de 30 milioane euro.
Proiectele vor putea fi depuse până la data de 25 mai 2020. Ghidul solicitantului este disponibil aici: http://bit.ly/2VlDeqw.

Citit 3236 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.