Ce gândesc românii din Diaspora. Între renegare, teamă şi responsabilitate | CORONAVIRUS

Ce gândesc românii din Diaspora. Între renegare, teamă şi responsabilitate | CORONAVIRUS
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

„Întâlnirile cu mama mea sunt cele mai importante pentru mine şi nu valorează cât tot aurul de pe lume, dar acum chiar trebuie să stăm acasă pentru binele nostru, al tuturor”, este mesajul postat pe Facebook de o româncă din Austria. Cu inima deloc uşoară, a renunţat la întâlnirea planificată cu mama ei, în România, unde avea şi alte probleme importante de rezolvat. De cealaltă parte, Asociaţia Românilor din Italia (ARI) acuză că românii diasporei sunt renegaţi din nou de România, care le-a întors spatele.

„Îmi este dor de viaţa mea obişnuită de dinainte. Îmi lipseşte sala de sport, îmi lipsesc elevii, mi-e dor de durerea, transpiraţia, vânătăile şi de toate acele satisfacţii pe care le ai când ai reuşit să faci progrese mici, dar importante. Sunt aproape de ele cu inima, încercăm să fim tari şi sperăm că va trece repede, astfel încât în sfârşit să ne putem întoarce la activităţile de dinainte şi să recuperăm timpul pierdut”, este una dintre cele mai emoţionante mărturii făcute pe reţelele de socializare. Îi aparţine unei gălăţence cunoscute de la „Românii au talent”, Medea Felina, stabilită în Italia, la Milano.

Pentru că dincolo de responsabilitate şi de respectarea strictă a regulilor de prevenire a răspândirii noului Coronavirus se află oameni cu gânduri, temeri, dorinţe, nevoi, planuri vom încerca să vă oferim o mică radiografie a semnalelor primite de la românii, gălăţeni sau nu, din diaspora.

„Românii - renegaţi din nou de România?”

Este întrebarea mai mult sau mai puţin retorică din comunicatul de presă semnat de Eugen Terteleac şi transmis de Asociaţia Românilor din Italia (ARI). „Coronavirusul loveşte din toate poziţiile şi în toate zonele, dar cazul României este diferit. Ţara noastră are milioane de cetăţeni în străinătate, care au tot dreptul să se întoarcă în ţara lor. Numai în Italia sunt peste un milion şi jumătate. Nu se poate să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu aceşti oameni, acum, că România a închis comunicaţiile cu peninsula. Să înţelegem că românii din străinătate sunt buni numai la alegeri, când sunt chemaţi să voteze cum li se cere? În rest, pot să moară, nu interesează pe nimeni?

Închizând traficul aerian cu Italia, foarte mulţi români panicaţi vor accesa ţara pe rute alternative, de exemplu vor lua bilet Roma-Berlin, Berlin-Bucureşti. Sau vor veni cu maşinile şi vor bloca toate punctele de trecere a frontierei. Este România capabilă să introducă atâţia oameni în carantină? Sau va ajunge peste câteva săptămâni în situaţia Italiei de azi? Şi atunci, ce s-a rezolvat cu închiderea traficului? Cam nimic. Din contră, românii potenţial contaminaţi venind acum din toate direcţiile, contagiozitatea nu mai poate fi controlată de o manieră sistematică şi organizată. Închiderea traficului va avea exact efectul contrar celui dorit”, susţine ARI.

"Dacă zborul tău nu s-a anulat, anulează-l tu”

Aceasta este esenţa mesajului postat pe Facebook de o româncă aflată în Austria. Aceasta a povestit cum a renunţat la întâlnirea pe care o avea programată cu mama ei.

„Cred ca asta e cel mai greu acum, să nu poţi sa te revezi cu cei dragi... Azi noapte a plecat avionul meu. Aveam întâlnire cu mama mea. Acum o săptămână, când ne-am făcut planurile, nu m-am gândit ca situaţia o să devină atât de acută. Deşi nu sunt o persoană fricoasă, am ascultat sfaturile bune şi am ales să mă adaptez situaţiei, chiar dacă în Austria încă e linişte. «Chiar dacă avionul tău nu s-a anulat, anulează-l tu şi stai acasă cu familia ta», a fost sfatul pe care l-am ascultat. Atâtea planuri îmi făcusem, atâtea lucruri importante aveam săptămâna asta de rezolvat în România şi am renunţat la tot... Să fim bine e cel mai important acum! Chiar dacă am pierdut nu îmi pare rău şi vă îndemn şi pe voi să renunţaţi la deplasări şi să rămâneţi acasă cu familiile voastre!”, este mesajul româncei.

Acuzaţii. Guvernul nu s-a comportat deloc corect

„Guverul nu s-a comportat deloc corect cu diaspora: trebuia sa aibă loc în prealabil un dialog cu asociaţiile, cu biserica", acuză Asociaţia Românilor din Italia într-un comunicat de presă.

În opinia asociaţiei, măsura închiderii zborurilor din şi spre Italia putea fi înlocuită cu reducerea la minim a acestora. "Ceea ce ar fi avut un rol în primul rând psihologic crucial, întrucât – în clipa de faţă - românii din Italia sunt pur şi simplu terorizaţi la gândul că România îi renegă. Această stare se accentuează în faţa perspectivei ca, odată cu înrăutăţirea situaţiei, să apară sloganul «întâi italienii şi apoi restul». Politicienii italieni vor spune că România le-a întors spatele propriilor ei cetăţeni, care trăiesc în Italia, ceea ce le-ar furniza alibiul de a-i retrograda pe români la gradul de cetăţeni de rangul 2. Asta se doreşte la Bucureşti? Situaţia este gravă. Guvernul României nu gestionează bine această criză, pune în pericol chiar şi schimburile economice cu al doilea partener comercial, solidaritatea în aceste situaţii ar fi fost apreciată dacă guvernul României şi-ar fi trimis reprezentanţii aici, să discute şi cu italienii, şi cu noi, românii. Guvernul de la Bucureşti ar fi trebuit să-i întrebe pe italieni: cu ce-i putem ajuta? Cum gestionăm nevoile comunităţii de români din Italia? Nimic din toate acestea”, afirmă Asociaţia Românilor din Italia.

Rugăciuni pentru sănătate din Italia

"Ne rugăm, împreună cu Preasfințitul Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Preamilostivului și Iubitorului de oameni Dumnezeu Care are puterea de a tămădui toată boala și toată neputința în popor, să stăvilească, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a tuturor Sfinților, epidemia ce a venit peste noi și peste țara în care locuim, Italia", este mesajul episcopului Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care a reiterat îndemnul la rugăciune, adresat tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din cuprinsul Episcopiei.

 

Citit 4156 ori Ultima modificare Joi, 12 Martie 2020 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.