Mărturiile unei gălăţence din Napoli: Chiar era necesar să moară atâta lume ca să ne oprim un pic din goana noastră? (VIDEO)

Mărturiile unei gălăţence din Napoli: Chiar era necesar să moară atâta lume ca să ne oprim un pic din goana noastră? (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Napoli «plăteşte» pentru întârzierea cu care s-a impus carantina totală. Aici se moare în spital SINGUR, fără cineva drag alături, fără să poți să îți iei rămas bun de la nimeni. În oraş, e o atmosferă ciudată, macabră chiar. Te înspăimântă LINIȘTEA din cursul zilei: nu motoare de mașini, nu țipete de copii la joacă, nu discuții între vecini, nimic, parcă nici câinii nu mai latră...", ne-a mărturisit, cu sufletul răvăşit de tot ceea ce se întâmplă, gălăţeanca Vasilica Branişte. Stabilită în Napoli, Vasilica Branişte are o situaţie specială. Nu mai poate păşi ori dansa decât în gând, pentru că o maladie teribilă a constrâns-o să rămână într-un scaun rulant. Însă nu se simte lăsată de izbelişte de statul italian.

O persoană complet echipată - combinezon de protecţie, cu mască şi mănuşi - aşa arată, în Italia, la Napoli, o "IOS" - asistenta socială care are grijă de persoanele cu dizabilităţi. Pentru că, după cum am aflat de la gălăţeanca Vasilica Branişte, chiar şi în aceste condiții, de carantină totală, când sunt suspendate toate serviciile publice, persoanele cu invalidităţi nu sunt lăsate de izbeliște: "E adevărat că se face doar igiena personală și aprovizionarea, fără suport casnic (curățenie, gătit, etc), dar nu suntem părăsiți în voia sorții", ne-a spus gălăţeanca.

Înainte de a se îmbolnăvi, Vasilica a lucrat într-o spălătorie italiană, bucurându-se de căldura şi de aprecierea colegilor, care nu au dat-o uitării nici când problemele de sănătate au apărut. Au vizitat-o la spital, au ajutat-o, s-au îngrijit să beneficieze de pensia de invaliditate, de asistenţă socială şi terapie, ba chiar are "tutore" o italiancă. Ea se ocupă să aibă medicamente, reţete, trimiteri, o însoţeşte la analize, la controale.

Atmosferă ciudată

Chiar dacă e nevoită de câţiva ani să stea în casă, călătorind doar cu imaginaţia, iar cărţile, calculatorul, muzica şi televizorul îi umplu ziua, Vasilica Branişte simte acum atmosfera apăsătoare a pandemiei: "Acum e o atmosferă ciudată, macabră chiar. Te înspăimântă LINIȘTEA din cursul zilei: nu motor de mașini, nu țipete de copii la joacă, nu discuții între vecini, nimic, parcă nici câinii nu mai latră...

Chiar era necesar să moară atâta lume ca să ne oprim un pic din goana noastră după mai mult? Să redescoperim ce înseamnă să ai timp pentru copiii tăi, să-ți privești cu drag bătrânii părinți, bunicii, realizând că poți să îi pierzi într-o zi și nu ai avut timp să le spui cât îi iubești... Aici se moare în spital SINGUR, fără cineva drag alături, fără să poți să îți iei rămas bun de la nimeni... Iartă-mă pentru acest "basm", dar așa poate se înțelege de ce românii preferă să rămână în Italia.... Eu, ca persoană invalidă, mă simt protejată, îngrijită, luată în seamă de legi, de guvern, de stat", ne-a mărturisit gălăţeanca.

Drona peste un oraş pustiu

Pe 12 martie, Corriere della Sera a publicat un video cu străzile goale din Napoli, realizat cu ajutorul unei drone.

„Le strade vuote nelle immagini riprese dall'alto”

"În Napoli, închis din cauza coronavirusului, sunt foarte puțini oameni pe stradă. Barurile și locurile istorice din centru sunt închise. Napoletanii au renunțat chiar și la ritualul cafelei. Sunt interzise intrările în magazinele unor mărci de îmbrăcăminte celebre, precum și în magazine de fast-food și suveniruri. Chiar și pe malul apei, populat de obicei de alergători și maratonişti, cu greu se mai poate vedea cineva", sunt comentariile jurnaliştilor.

Mesaj pentru gălăţeni

Vasilica Branişte are un mesaj pentru gălăţeni şi nu numai: "Lăsaţi acum miniştrii, politica, dictatura... gândiţi-vă la voi, la cei dragi vouă şi STAŢI ACASĂ, cei care ce puteţi! V-o spun de aici, din Napoli, care acum ''plăteşte'' pentru întârzierea cu care s-a impus carantina totală... Vă rog, gălăţenii mei iubiţi, staţi în casă şi protejaţi-vă pe voi şi pe cei din jurul vostru! Înţelegeţi că nu-i o glumă şi nici o banalitate. Vă urez să treceţi cu bine şi peste asta!", transmite, din Napoli, Vasilica Branişte.

Citit 3629 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.