Un nou studiu arată că un consum ridicat de fructe și legume bogate în antioxidanți naturali poate ajuta la diminuarea efectelor nocive ale microplasticului asupra organismului.
Potrivit publicației "The Guardian", fructele și legumele de culoare roșie, violet și albastră pot proteja organismul de efectele negative ale microplasticului, cum ar fi scăderea nivelurilor de testosteron și estrogen, reducerea cantității și calității spermei, disfuncțiile erectile și afectarea ovarelor.
În cadrul studiului, cercetătorii au observat că, la șoarecii masculi expuși la microplastic și care au primit antocianine, a crescut numărul și mobilitatea spermatozoizilor. La șoarecii femele, acești compuși au ajutat la protejarea receptorilor hormonali de deteriorările chimice și la menținerea echilibrului hormonal.
Antocianinele sunt pigmenți naturali care conferă fructelor și legumelor nuanțele caracteristice de roșu, violet și albastru. Există peste 700 de tipuri de antocianine, care se regăsesc, de exemplu, în afine, mure, varză roșie, zmeură, cartofi dulci mov, struguri roșii și rodii. Acești compuși nu oferă doar culori intense, ci interacționează activ cu sistemele organismului, susținând sănătatea.
Microplasticele se găsesc aproape peste tot: în apă, aer, alimente și chiar în produse de zi cu zi, precum pliculețele de ceai sau cosmeticele. Particulele sunt atât de mici, încât pot trece prin sistemele de filtrare a apei, ajungând în oceane și alte surse de apă, devenind o formă larg răspândită de poluare a mediului.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pe subiecți umani, oamenii de știință consideră că rezultatele obținute sunt promițătoare și oferă o direcție importantă în identificarea unor soluții naturale pentru combaterea efectelor microplasticului.