Anca Sarău, Finlanda: Joulurauha, Pacea de Crăciun

Anca Sarău, Finlanda: Joulurauha, Pacea de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012!” adică „Un Crăciun liniştit şi un An Nou fericit 2012!”, ne urează în finlandeză Anca Sarău, studentă la Helsingin Yliopisto, Universitatea din Helsinki. Gălăţeanca se va bucura de joulu (numele sărbătorii provenit din limba suedeză, „jul”) alături de soţul său şi de cei dragi. Festinul de Crăciun este oarecum diferit de masa noastră tradiţională.

„Fiecare familie are pe masă la loc de cinste joulukinkku, adică un jambon de mărimi apreciabile, din care se mănâncă pe toată perioada Crăciunului. În rest au un piure de cartofi, dar în care se adaugă miere de albine sau zahăr în procesul de preparare, excelent la gust, după părerea mea. Acest piure are şi o variantă din morcovi sau napi. Apoi există şi un amestec de legume fierte ce poartă numele de rosolli. Nu lipsesc nici diverse preparate din peşte şi salate.

La desert se bea glögi, o băutură tradiţională, care se prepară ca vinul fiert de la noi şi se găseşte în ambele variante, cu şi fără alcool. Alături de cana aburindă de glögi se află întotdeauna joulutorttu, un produs de patiserie în formă de stea. Finlandezii sunt mari băutori de lapte la orice masă a zilei, aşa încât acesta nu lipseşte nici de pe masa de Crăciun. În ziua de Crăciun, la ora 12.00, în cel mai vechi oraş din Finlanda şi fosta capitală, Turku, se declară joulurauha, pacea de Crăciun, o tradiţie scandinavă, în acompaniamentul muzicii militare”, ne-a mărturisit Anca.

Sărbătoarea din acest an în Ţara lui Moş Crăciun este atipică, fără zăpadă, din păcate. Anca îşi aminteşte cu drag de Crăciunul trecut, bogat în fulgi de nea şi temperaturi de minus 20 de grade Celsius: „E o bucurie să vezi copiii pe stradă, cu obrajii îmbujoraţi din pricina frigului, într-un minunat contrast cu ochii lor, în general albaştri, jucându-se plini de energie în zăpadă!”. Cât despre oraşul Moşului, sau joulupukki, Rovaniemi, aflaţi că acolo vara soarele nu apune, aşa cum se întâmplă în toată Laponia, de altfel.

Sărbătoarea Luminii

„Cât priveşte capitala, oficial în Helsinki anul acesta luminile în bradul de Crăciun şi pe principala strada comercială s-au aprins pe la mijlocul lui noiembrie, când s-a susţinut şi un scurt concert pe treptele magnificei catedrale luterane din piaţa Senatului. Momentan acolo se desfăşoară un târg de cadouri. Aş putea spune că Helsinki este un oraş modest în aceasta perioadă, în comparaţie cu marea de lumini din Bucureşti, de exemplu. În fiecare an, în ziua de 13 decembrie, în Finlanda se sărbătoreşte ziua Sfintei Lucia, o sărbătoare a luminii, cu origini italiene. Tradiţional este aleasă o tânără fată, îmbrăcată în straie albe, cu o cingătoare roşie la brâu şi cu o coroană de lumânări pe cap, care ne dăruieşte lumina pentru a uita pentru o vreme de întunericul iernii”, ne-a povestit Anca Sarău.

 

Citit 2574 ori Ultima modificare Vineri, 23 Decembrie 2011 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.