GALERIE FOTO/ Un gălăţean ia INTERVIURI cosmonauţilor la NASA

GALERIE FOTO/ Un gălăţean ia INTERVIURI cosmonauţilor la NASA
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Chiar de ziua lui, Andrei, un şcolar silitor, care locuieşte de ani buni în SUA, a fost invitat într-o excursie de trei zile alături de părinţii săi, la NASA, pentru a lua un interviu unui cosmonaut


Serbările Galaţilor, ziua de Sfântul Andrei, Ziua României, ne găsesc încă şi ele acum, în plin secol al Internetului, despărţiţi. Nicio entitate organizatorică gălăţeană nu ţine legătura cu gălăţenii din diaspora, unii nişte glorii locale pentru alte state, mari sau chiar uriaşe, peste tot în lume.

Ei nu sunt informaţi de pildă despre ce se discută prin consilii privind viitorul urbei, iar autorităţile nu se informează de la ei, nu îi consultă, nu apelează la cunoştinţele noi şi la relaţiile (o, nu în sensul ăla!) pe care şi le-au făcut din ţările de adopţie. Scriu acum despre micul Andrew, un şcolar silitor din North Mirtle Beach, adică Plaja Mirtului, la mal de Atlantic.

Scriu despre el pentru că, născut la Galaţi, a plecat, la câteva luni de la naştere, spre America, botezat ortodox, în numele protectorului Galaţiului şi al României.

În timp ce la noi, de Serbările Galaţiului, ne mulţumim cu ceva spectacole live şi câteva mici evenimente de grătar mioritic, Andrew vizitează NASA, unde tatăl său, gălăţeanul Antonel Neculai, a fost invitat să fie corespondent media („Social corespondent”) la lansarea unei noi nave de aprovizionare a staţiei internaţionale orbitale.

1. Capsulă spaţială calcinată la reintrarea în atmosfera Pământului, 2. Vehicul lunar, 3. Costum spaţial de astronaut şi 4. locul unde poţi să pipăi Luna - un fragment de rocă adus de cosmonauţi

Specialist în comunicare, gălăţeanul poate fi mândru că fiul său şcolar, implicat deja în producţia de mici filmuleţe, a fost invitat să stea la masă şi, mai mult, să ia un interviu unui cosmonaut.

1. Tată şi fiu, acasă, 2. Emanuela şi Tony

Alături de Andrew şi Tony, participă la excursia de trei zile în Cape Canaveral, Florida, şi mama puştiului, soţia lui Tony, Emanuela. Sora Emei este în SUA înaintea lor, unde a urmat facultatea şi a făcut atletism de performanţă pentru America. Cei trei au beneficiat de loteria vizelor. Însă nu este un noroc chior, ci un drept câştigat prin muncă şi talent, faptul că gălăţeanca este o apreciată asistentă medicală, iar gălăţeanul lucrează în conducerea Camerei de Comerţ din Mirtle Beach. Tony scria pe pagina sa de facebook că este „onorat să fie în acest grup select” care participă în aceste zile la evenimentele de la Kennedy Space Center, unde a făcut mai multe fotografii „din spatele scenei”.

Azi avem gălăţeni la NASA!

Azi, 3 decembrie, este lansată nava Cygnus Orbital ATK. Tony, participant la lansare alături de echipa de specialişti NASA, va avea dreptul să le pună întrebări. Cygnus oferă acum un spaţiu sporit de andocare materiale, provizii, echipamente, generatoare de energie şi piese pentru experimente pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), locuită de astronauţi de mai multe naţionalităţi - o încărcătură de 3.500 kg, cu 1.200 kg mai mult decât precedentele. Este şi prima misiune Cygnus folosind sistemul de lansare Atlas V, îmbunătăţit. Capsula Cygnus a fost construită în Italia, iar motoarele sunt de fabricaţie rusească. Contractul de transport spaţial de mărfuri este în valoare de 1,9 miliarde de dolari şi va funcţiona cel puţin până în 2017.

Excelenţa pleacă din garsonieră, prin Japonia

Cei trei gălăţeni, iniţial rezidenţi cu chirie într-o cămăruţă din Mazepa, au plecat din ţară cu bagaje puţine şi un pisoi, acum ajuns senior. Andrew a vizitat Galaţiul de câteva ori şi se dă în vânt după ieşirile la Dunăre. El realizează în SUA, printre altele, videoclipuri pentru canalul său YouTube Creativitate Vlog, folosind cel puţin două camere pentru editare video avansate. La Galaţi, Ema Neculai a fost o asistentă medicală apreciată la Şantierul Naval DAMEN Shipyards din Galaţi, apoi la o clinică privată de renume din Bucureşti.

La rândul său, mare amator de SF (membru al Cenaclului „NOVA 5,5” din Galaţi) şi cu sentimente patriotice profunde, Tony a lucrat mai întâi în departamentul PR al Sucursalei Electrica S.A. Galaţi. Acum este un fel de director la North Myrtle Beach Chamber of Commerce: este MIS/Marketing Database Manager. A lucrat la Camera de Comerţ americană din 2006, la convenţii şi la Visitors Bureau, oferind conducerii Camerei sisteme de informare şi suport de marketing în baza de date. Este un specialist în domeniul relaţiilor publice cu fundal vast în comunicare, expert în comunicaţii şi relaţii publice, în tehnologii de comunicaţie Internet, în sisteme informatice de management şi marketing baze de date, în dezvoltarea imaginii corporative şi relaţii mass-media, în Social Media Marketing (calitate care l-a recomandat şi acum pentru NASA), sisteme de management al conţinutului, PR strategic şi tactic, relaţii mass-media, vorbire şi scriere de conţinut, Public Speaking - Consiliere pentru companii. Complicat, nu? A fost, din 2007 până în 2010, şi lector la Coastal Carolina University. Din ţară, el avea deja o diplomă de Master of Arts în Comunicare şi Relaţii Publice, din 2005, de la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice din România. După plecarea din Galaţi, o vreme a lucrat ca specialist PR la Bucureşti, la Camera de Comerţ şi Industrie a României şi tot atunci a primit şi o bursă pentru „Sprijin Small Business” la Universitatea Hiroshima din Japonia, prin programul JAICA.

1. Sediu NASA, 2. Tony lângă rampa de lansare care ne-a făcut de atâtea ori legătura cu spaţiul cosmic şi 3. Micul gălăţean lângă o capsulă spaţială simbolică

Citit 4193 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2015 11:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.