141 de secţii de votare în străinătate. Sunt prea puţine?

141 de secţii de votare în străinătate. Sunt prea puţine?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru gălăţenii şi în general românii de pretutindeni care vor să voteze la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie, Ministerul de Externe a organizat 141 de secţii de votare în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Se va putea vota la Kabul, în Afganistan, la Canberra şi Sydney în Australia, şi la Montreal, Ottawa, Toronto şi Vancouver în Canada. În Franţa, românii vor putea vota la Lyon, Marsilia, Paris şi Strasbourg, în Germania - la Berlin, Bonn şi Munchen, în Grecia - la Atena şi Salonic. Numeroasa comunitate românească din Italia va putea vota la Bologna, Catania, Milano, Roma, Torino şi Trieste. Trei secţii de votare, două la Londra şi una la Edinburgh îi aşteaptă pe românii din Regat. Opt centre de votare au fost organizate în Spania, la Almeria, Barcelona, Bilbao, Castellon, Ciudad Real, Madrid şi Sevilla.

Proteste şi nemulţumiri

De cealaltă parte, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), printr-un comunicat de presă remis redacţiei, acuză de sfidare actualul guvern, pentru că a redus numărul secţiilor de votare din afara ţării. „Doar pentru Spania şi Italia acestea au fost reduse cu 80 la sută. Este pentru prima dată în istoria postdecembristă când un guvern al României reduce numărul secţiilor de votare în diaspora. Până acum numărul secţiilor de votare a crescut mereu în funcţie de numărul românilor din diaspora. Astfel în anul 2004 erau 153 de secţii, la referendumul din mai 2007 au fost 186 de secţii, la parlamentarele din 2008 s-a ajuns la 221 secţii de votare, iar la alegerile din 2009 au fost 294 secţii de votare. Ţinând cont de faptul că din 2009, de la ultimele alegeri şi până acum, numărul românilor din diaspora a crescut considerabil, obligatoriu numărul secţiilor de votare ar trebui să crească, nu să scadă”, reclamă FADERE, prin vocea preşedintelui Daniel Ţecu.

Dacă Executivul nu va reveni asupra deciziei şi nu va suplimenta numărul de secţii de vot, FADERE ameninţă că îl va acţiona în judecată pentru încălcarea fără precedent a Constituţiei şi va sesiza organismele internaţionale.

Citit 2578 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iulie 2012 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.