Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

Spune-i şi tu „La mulţi ani!” oraşului tău, a fost invitaţia pe care am lansat-o, în ediţia electronică a „Vieţii libere”, gălăţenilor fără frontiere, ca să se simtă mai aproape de Galaţiul de care îi leagă amintiri şi doruri. Din păcate, pentru unii a fost un prilej să-şi huiduie oraşul pentru toate bubele care îi urâţesc imaginea. Au existat însă şi mesaje de suflet:

Gabriela, Germania: „Pentru că, după Hamburg, Galaţiul este al doilea «acasă», sunt cu gândul acolo la fiecare 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Oameni, locuri... le regăsesc parcă la fel în fiecare an, la fiecare vizită în România, ca şi cum aş fi plecat cu doar cu câteva zile înainte. Amintirile mele încep aproape de strada Domnească şi continuă spre Faleză - adică în sensul drumului pe care l-am făcut, ani de zile, zi de zi (spre Universitate, Catedrală, apoi spre serviciu...). În amintiri mă însoţeşte deseori parfumul teilor de pe Domnească şi farmecul serilor/orelor petrecute lângă Dunare. De ziua Sfântului Andrei le doresc gălăţenilor să aibă un oraş care să fie exact aşa cum îşi doresc ei. Să fie sănătoşi, să se bucure alături de cei dragi şi să-şi păstreze speranţa, orice ar urma mai departe!”.

I. V. C., Danemarca: „De la fereastra apartamentului din Norrendsandby privesc Aalborg Fjord şi câteodată cred că este Dunărea la Galaţi. Când traversez pe podul rutier îmi aduc aminte de câte ori s-a promis construirea unui pod peste Dunăre şi cum mi-am rupt maşina la o trecere cu bacul. Sunt frumoase şi Norrendsandby şi Aalborg, mai ales foarte curate, dar tot Galaţiul meu natal mi se pare mai frumos, deşi l-am părăsit de peste 15 ani. Câteodată urc în turnul de paraşutism şi îmi imaginez că sunt în Turnul TV şi privesc cartierul în care m-am născut, faleza şi Munţii Măcinului. Aş veni de câteva ori pe an, dar principalul obstacol este faptul că, din cei 2.700 km, parcurg cu multe riscuri, în 14 ore, 850 km în ţară şi cam tot în atâtea ore restul de 1.850, poate aceasta este şi principala cauză pentru care oraşul meu e ocolit de investitorii vestici. Când am fost ultima dată, am făcut un filmuleţ şi mai multe fotografii. Danezii au privit cu mult interes şi chiar au avut cuvinte de admiraţie faţă de oraşul meu. Nu le-am spus că în film şi fotografii nu se văd gropile de pe străzi şi trotuare, praful şi gunoaiele de peste tot, faţadele de infern ale blocurilor, haitele de câini şi nu se simte mirosul pestilenţial…
În sfârşit, cu toate bune şi rele, îmi iubesc oraşul. LA MULTI ANI, GALAŢI ŞI GĂLĂŢENI! Vă doresc să aveţi parte de ceea ce nu aţi avut până acum, un primar gălăţean (născut şi crescut în Galaţi, nu la Bacău, Hârşova sau Hunedoara) poate aşa o să facă din oraşul meu şi în primul rând al vostru cel puţin un oraş precum cele daneze...”.

Felicia Oscher Katz, Israel: „La Mulţi Ani, oraşul meu drag. Acolo m-am născut, acolo am mers la şcoală, acolo mai am încă prieteni. Nostalgia locului natal se manifestă la orice om normal şi echilibrat. Oraşul în care am crescut eu este oraşul Grădinii Publice, oraşul Teatrului Muzical, al Teatrului de Păpuşi şi al celui Dramatic. Oraşul nu trebuie înjurat. Aşa gospodari v-aţi găsit, aşa oraş aveţi. Te salut, oraşul meu natal. Cu dragoste, din Tel Aviv”.

Nina Şerban, Suedia: "Ultima oară când mi-am revăzut oraşul natal era în anul 2007. Era vară, cald, sufocant, şi mintea îmi era împrăştiată într-o mie de locuri. Tot ce mi-am dorit a fost să trec şi să revăd locurile unde am studiat, unde mi-am exprimat pasiunea pentru muzică, locurile unde m-am plimbat cu prietenii mei în adolescenţă, şi chiar am şi făcut-o... Liceul L.I.A, Şcoala populară de artă, Grădina Publică, Teatrul Muzical, Păpădia, toate erau la locul lor, îmbătrânite şi ceva uzate, dar tot acolo şi asta mi-a adus mângâiere. Fiecare gălăţean plecat din ţară priveşte oraşul acesta cu ochii minţii şi-l compară cu cel de azi. Concluzia este de fapt aceeaşi, cred: Galaţiul este oraşul nostru natal şi nu-l vom renega niciodată. El ne este începutul, el ne-a format ca oameni! La multi ani, Galaţi, îţi urez să rămâi aşa cum eşti, semeţ şi mândru, iar Dunărea să te aline cu răcoarea ei! Salut prietenii şi cunoscuţii gălăţeni! Cu drag, Nina Serban, din Göteborg, Suedia".

Florin Iordache, Spania: "Sunt un GĂLĂŢEAN get-beget şi pot spune cu glas tare: «Sunt mândru că sunt gălăţean!». Chiar dacă sunt de patru ani în Spania, gândul meu este tot la oraşul meu natal şi cred că mult nu mai stau pe aici, că deja mă apasă dorul. Anul acesta am fost de două ori ACASĂ, şi de cate ori trebuia să ne despărţim de acest oraş, de tot de atâtea ori ne venea în minte să rămânem. Am ajuns să gândesc: mai bine vin acasă unde unde am copilărit, am crescut, unde am nu multe, foarte multe amintiri. Aş da toţi banii de aici pentru liniştea sufletească pe care o simt în Galaţi. Am un băiat de toată frumuseţea, şi dacă mă credeţi, primul nume care mi-a venit în minte a fost ANDREI, ocrotitorul oraşului meu. Îi urez frumosului şi unicului meu oraş un sincer «La mulţi ani!» şi pe zi ce trece să fie tot mai curat şi mai frumos, cu promisiunea mea că peste câţiva ani voi reveni definitiv ACASĂ şi că nu-l voi mai dezamăgi niciodată în viaţa mea".

Silviu: "La mulţi ani, Galaţi! Cu bune, cu rele eşti oraşul în care m-am născut şi cel mai important e să nu uitam: fie pâinea cât de rea tot, mai bună e în ţara ta. Sunt plecat de zece ani şi la început spuneam că nu mai vin în oraşul ăsta, dar cu timpul am realizat ca nu oraşul e problema, ci oamenii care conduc acest oraş! Să sperăm că acum, cu noul primar, se vor schimba multe şi vor fi speranţe pentru mai bine. La mulţi ani, gălăţeni!

Ciao, Galaţi! Ti amo, din Italia: Din Italia, Rocco Faraco, italianul îndrăgostit de România, dar şi de oraşul de la Dunăre, ne-a transmis gândurile sale bune şi o îmbrăţişare: „Ciao, Galaţi! Nu sunt gălăţen, dar mi se strânge inima când mă gândesc la tine. Numai o dată te-am vizitat şi m-ai cucerit. La mulţi ani, oraş frumos, sper să te revăd încă o dată înainte să mor!”.

Citit 3310 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2012 21:31

6 comentarii

 • postat de Enterprise Duminică, 02 Decembrie 2012 17:42 Link la comentariu
  0
  0

  Titlul este perfect in concordanta cu realitatea. Intradevar Galatiul are parte de ceea ce n-a avut pana acum. Si cei ce au comentat negativ, au facut-o tot din suflet si care fie vorba sunt mult mai aproape de realitate decat multi nostalgici care atunci cand vorbesc au in minte imaginea Galatiului din anii '70-'80.
  Exemplu evolutia ziarului Viata Noua altadata o placere a fi rasfoit si ceea ce este astazi o mica cronica a analfabetismului intellectual. Isi aduce o contributie semnificativa autoare acestui articol cu limbajul vulgar si articole la limita bunului simt. Sunt ingrijorat ca vreodata colegii mei ar putea traduce aceste articole si isi vor schimba in sens negativ parerea despre Romania ceea ce ne-ar afecta si pe noi.

  Raportează
 • postat de @ACELASI Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 20:54 Link la comentariu
  0
  0

  iti doresc orasul meu sa ai parte de ce nu ai avut pana acum
  iti doresc sa ai parte de oameni cinstiti,amabili,mai buni cu semenii lor si mai intelegatori ,de oameni linistiti si de oameni de omenie .
  Nu de criminali care omoara un om pentru 20-30 de euro,nu de criminali care lasa copii orfani de mame ,nu de smekeri care sunt acoperiti de politia rutiera, nu de jigodii care fura si smulge de la gatul femeilor lantisoare si posete cu bani.
  nu de borfasi care stau pana la 3-5 dimineata sparg seminte ,beau tone de alcool si omoara oamenii care incearca sa le zica ceva
  nu de tineri needucati care de la 15-17 ani sunt gata sa-ti ia gatul daca ii deranjezi cu vreo observatie
  nu de jigodii politice care fura de rup si nenorocesc acesasta urbe dunareana.
  nu de strazi care se surpa din senin si care ar fi putut omora foarte muti oameni
  nu de artere de circulatie inchise abuziv
  nu de cartiere de zeci de mii de oameni inchise la fel de abuziv
  nu de parcari inchise abuziv ,parcari care erau deschise publicului de cand ma stiu galatean [ de peste 50 de ani]
  LEHAMITE PENTRU CE-A AJUNS ACEST ORAS
  PUNE-TI STIMATI REPORTERI POZE,FILME ,DIAPOZITIVE ,CU TOT CE ESTE LA ORA ACTUALA IN ACEST ORAS SI DUPA AIA VETI FI CU ADEVARAT OBIECTIVI IN TOT CEEA CE RELATATI.
  DACA S-AR DARAMA MAINE TOT CE A FOST CONSTRUIT DE INITIATIVA PRIVATA ,GALATIUL AR FI UN ORAS TERN SI URACIOS DIN ANII 60 AI COMUNISMULUI.

  Raportează
 • postat de Johnescu Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 17:11 Link la comentariu
  0
  0

  Da, viata in Romania, in general, si in special in Galati, e foarte grea. Dar pana la urma, Galatiul e acasa. Multi s-au intors, multi vor sa se intoarca. Personal, cunosc cateva zeci de galateni care vor sa revina acasa. Da, deranjeaza vizual gropile, santurile, transeele meseriasilor care se fac ca muncesc, deranjeaza spaga, sistemul propagat in continuare de relicvele care conduc orasul, atitudinea de tarani fruntasi a celor de la pasapoarte, a politiei rutiere, atitudinea de fii de Dumnezei a procurorilor, avocatilor, doctorilor, a parvenitilor in general. Dar Galati inseamna acasa. Si e reflectia fiecaruia dintre noi. E mizerabil din cauza noastra, e corupt din cauza ca acceptam sa dam spaga, ca toleram jegul.
  Am invatat ceva foarte important prin occidentul "civilizat": trebuie sa luam atitudine, nu sa fugim. Cati dintre noi au reclamat o spaga ceruta? un tratament primitiv din partea unui oricui? Pe unde sunt lumea reclama orice, absolut orice...
  Poate la inceput n-am vedea nici-un rezultat, dar incet-incet, poate se schimba si la noi ceva.
  Eu unu imi iubesc Galatiul, pt mine inseamna foarte multe. Prieteni, familie, ganguri si alei unde am crescut, faleza, parcuri, Dunarea. Si cand pun astea in balanta, pt mine e clar ce cantareste mai greu.

  Raportează
 • postat de Nicu Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 09:05 Link la comentariu
  0
  0

  Felicitari sincere,admiratie si recunostinta primarului Marius Stan pentru cum a prezentat Galatiul de Sf.Andrei.Am ramas sincer impresionat de afluxul IMENS de galateni pe strazile orasului sa vada haina luminoasa a orasului(noua,exceptionala),manifestarile culturale,artificiile...... A fost o explozie de viata intr-un oras care parea adormit.Bravo domnule primar Marius Stan.Inceputul este bun si va dorim la fel sa continuati.Se vede ca tineti la oras si la galateni.

  Raportează
 • postat de @acelasi Vineri, 30 Noiembrie 2012 12:07 Link la comentariu
  0
  0

  asta cu nostalgia e foarte bine punctata si asa este
  daca s-ar intoarce galatenii sa mearga prin micro19,tiglina 3,str frunzei,gradina publica care este un santier si foarte foarte multe cartiere devastate si imputite,
  intr-adevar li s-ar taia de tot cu dorul si dragul de orasul nostru prea iubit.
  Si sa nu ne mai ascundem dupa deget ,majoritatea care se intorc ,fie si numai in vacante ,sarbatori, nu stiu cum sa plece cat mai repede inapoi in tara care si-au facut un rost.
  de fapt moda s-a schimbat radical :
  romanii prefera sa nu mai vina nici in vacante sau sarbatori acasa ci isi cheama rudele din RO la ele.
  dovada este si nr extrem de mic de masini cu nr de it,sp,de, pe care le-am vazut in Galati in vara aceasta
  Sa lasam nostalgiile si amintirile frumoase din anii 60-70-80 ,foarte multe s-au schimbat in rau si mai ales Oamenii care s-au inrait foarte mult.
  stima

  Raportează
 • postat de Galatean - Nu orasul Galati este vinovat....... ! Vineri, 30 Noiembrie 2012 11:20 Link la comentariu
  0
  0

  Pe toti care au scris aici, ii inteleg f. bine si sunt de acord cu comentariile lor ....... Un singur lucru insa: daca s-ar intoarce definitiv aici si s-ar lovi de mizeriile ( la propriu si la figurat ) de care ne lovim noi, zilnic, n-ar mai comenta cu atata nostalgie la superlativ . Sa nu se inteleaga ca eu nu-mi iubesc orasul in care m-am nascut , unde am crescut si m-am format ca om !? Dar cand vezi ca in celelalte orase ale tarii ( nu mai vorbesc de occident ! ), se mai misca ceva si arata civilizat iar Galatiul parca-r fi blestemat sa se ingroape si sa moara in mizerie, iti vine sa-ti iei campii, sa pui mana pe un Kalasnicokov si sa faci "curatenie" in primaria aia plina de imbuibati imbecili, care ne fac viata un calvar !!! PS. Ce e drept, si printre noi sunt f. multi MARLANI care participa din plin la degradarea orasului !!! As fi de acord cu aplicarea unor amenzi usturatoare pt. cei ce fac mizerie iar daca nu au bani sa plateasca , sa fie condamnati sa presteze diverse munci ! In special la curatenia orasului pt. a se obisnui cu aceasta indeletnicire nobila !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.