Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

„Vivi in colori” - „Trăieşte în culori”, aceasta este tema Carnavalului de la Veneţia care începe sâmbătă, 2 februarie. Şi unde ar fi putut exista mai multă viaţă şi culoare decât într-o expoziţie „România: Costume şi măşti populare de ceremonie”? Din ţesături de in şi cânepă, de lână şi bumbac, din blănuri şi postăvuri, din borangic şi mătase, de o mare originalitate plastică, portul tradiţional românesc reprezintă o adevărată comoară, iar măştile populare îi dau strălucire. Acesta este motivul pentru care artistul popular Paul Buţa este singurul gălăţean prezent la Carnavalul de la Veneţia, unde, pentru a patra oară în viaţa lui, va face demonstraţii de creare a măştilor populare româneşti.
Expoziţia de costume şi măşti ceremoniale este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi se va deschide sâmbătă, la Scuola Grande di San Teodoro. În paralel, însă Muzeul „Dimitrie Gusti” va realiza în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură de la Veneţia şi o expoziţie de artă populară româneasca. În cadrul acesteia vor fi prezentate creaţii textile - covoare şi piese de vestimentaţie tradiţională, iar cap de afiş este chiar Paul Buţa, meşterul măştilor populare. Paul Buţa a plecat la Veneţia cu cinci alaiuri de măşti - aproape 30 de bucăţi şi cu întregul său atelier şi materialele necesare confecţionării măştilor populare. De ieri încoace nu mai pridideşte cu descărcatul şi aşezatul tuturor lucrurilor din bărci în expoziţie, bombănind uneori cu ciudă şi frustrare că veneţienii n-au inventat încă „şuşălile”, ca să-i fie munca mai uşoară.

Citit 2575 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2013 10:13

5 comentarii

 • postat de ROPODAN Sâmbătă, 16 Februarie 2013 11:37 Link la comentariu
  0
  0

  o javra de om ! o spun ca am lucrat cu el . nu merita nimic !@

  Raportează
 • postat de costelino Miercuri, 06 Februarie 2013 09:24 Link la comentariu
  0
  0

  Un hot.

  Raportează
 • postat de Eu Luni, 04 Februarie 2013 11:16 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru domnul cu nume de Un facator de ciubucuri mascate:

  Tu cu siguranta esti un frustrat de care si-au batut parintii joc cand erai mic. Ai dormit cu tatal tau in acelasi pat , nu ?

  Cand o sa realizezi tu ce a realizat omul asta in atatia ani de munca si de cariera, atunci sa vii sa spui ca realizeaza kitschuri. Mandreste-te prietene cu tiganii si romanii care fura in strainatate. Omul asta mai spala imaginea proasta a tarii si a Galatiului.

  Raportează
 • postat de Lumea noastra cu masca si fara. Sâmbătă, 02 Februarie 2013 18:27 Link la comentariu
  0
  0

  Cu masca in prima fotografie ar fi o ipostaza a lui Jiji intr-o "companie " liberala , in a doua este un demn urmas al lui Badea Cartan .Omul a muncit sa ne reprezinte cu onoare ,ce aveti cu el? Bravo Buta ! Sanatate si vanzare buna ..

  Raportează
 • postat de Un facator de ciubucuri mascate Sâmbătă, 02 Februarie 2013 14:24 Link la comentariu
  0
  0

  Lasa, Buta, ca la cati bani ai halit de la Muzeul Satului si nici nime nu te-a intrebat de sanatate, cu siguranta ai arici la buzunar si nu vrei sa iei pe nimeni cu tine, macar sa te ajute la carat, chitrosule! Cine naiba il tot baga in seama pe artistul asta de traditii indoielnice, kitschuri cu pretentii de mestesug?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.