Gălăţeni care au uimit lumea - Fani Tardini

Gălăţeni care au uimit lumea - Fani Tardini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Femeia care dă numele Teatrului Dramatic din Galaţi a avut o influenţă covârşitoare asupra vieţii artistice din oraşul de pe malul Dunării în cea de-a doua jumătate a secolulul al XIX-lea.

Cu origini italiene, Fani Tardini s-a născut, cel mai probabil, în 1823, la Iaşi, fiind fiica lui Pietro Tardini şi a actriţei Emma Lacratelolo. La începutul carierei de actriţă, în anii 1844-1857, a făcut parte din mai multe trupe bucureştene. La 6 octombrie 1859, Fani Tardini şi-a înfiinţat o trupă proprie (din care a făcut parte o vreme şi Mihai Eminescu), alături de care a cutreierat toate teritoriile locuite de români.

Succesul de care s-a bucurat de fiecare dată la Galaţi a determinat-o, în 1864, să solicite municipalităţii o sumă de bani pentru înfiinţarea unui teatru profesionist în localitate. Refuzată, s-a întors în Capitală, însă a revenit pe malul Dunării aproape an de an, cu spectacole şi noi cereri de finanţare. În cele din urmă, actriţa s-a stabilit la Galaţi în anul 1872 şi a locuit într-o casă de pe strada Cuza, care astăzi nu mai există.

În 1877, Fani o descoperă într-o cafenea gălăţeană pe marea actriţă de mai târziu Aristizza Romanescu. Această o va ţine minte toată viaţa, având numeroase aprecieri despre Fani Tardini („impunătoare, inteligentă, cultă”) şi ajutând-o la bătrâneţe să primească o pensie.

Timp de aproape trei decenii, Fani Tardini a ţinut Galaţiul pe harta teatrului românesc, reuşind să organizeze stagiuni în fiecare an, uneori şi cu subvenţii de la Primărie sau de la diverşi negustori bogaţi ai urbei. Fani Tardini era înzestrată cu un simţ artistic deosebit, cunoştea 5-6 limbi străine şi făcea traduceri ale pieselor străine celebre, îmbogăţind astfel repertoriul propriei trupe, considerată mereu cu un pas în faţa celorlalte teatre ale perioadei. Datorită ei, teatrul gălăţean a devenit cunoscut în lume, în oraş susţinând spectacole toţi marii artişti români ai vremii, dar şi celebrităţi mondiale, precum Sarah Bernhardt.

Fani Tardini s-a retras de pe scenă în anul 1900, ultima reprezentaţie având-o la Teatrul Papadopol, din Galaţi. A murit pe 23 aprilie 1908.

Citit 7066 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.