Gălăţeni care au uimit lumea - Ioan Brezeanu

Gălăţeni care au uimit lumea - Ioan Brezeanu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre întemeietorii învăţământului superior la Dunărea de Jos, prof. univ. dr. Ioan Brezeanu s-a aflat la catedră în diverse şcoli gălăţene timp de peste 70 de ani.

S-a născut pe 27 februarie 1916, la Ludişor (judeţul Braşov), stabilindu-se la Galaţi încă de la începutul carierei didactice. Fost elev al lui Nicolae Iorga, a absolvit „magna cum laude” Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, în 1938, iar apoi şi-a obţinut doctoratul în ştiinţe filologice la Cluj. A ajuns la Galaţi în 1940, ca profesor la Liceul Pedagogic, a trecut apoi la Liceul „V.Alecsandri”, a fost director al Liceului „Al.I.Cuza” (1948-1959), după care a intrat în învăţământul universitar, fiind pe rând decan al Facultăţii de Filologie (1962-1973), rector al Institutului Pedagogic (1973-1974) şi unul dintre primii prorectori ai Universităţii (1974-1981), la înfiinţarea căreia şi-a adus decisiv contribuţia.

Considerat un adevărat patriarh al culturii gălăţene, Ioan Brezeanu a fost un om dedicat şcolii, punând pe primul plan educarea tinerelor generaţii, pe care le considera „garantul supravieţuirii şi afirmării unui popor”. A activat ca profesor până la vârsta de 92 de ani.

În activitatea sa ştiinţifică, dominante au fost studiile de folclor, reuşind să pună la punct o arhivă impresionantă, care cuprinde 68 de volume de manuscrise (peste 20.000 de pagini) şi mii de metri de benzi magnetice. A publicat 23 de volume, în majoritate din domeniul folclorului şi artei populare de la Dunărea de Jos.

Pentru cele şapte decenii de activitate didactică a primit 45 de decoraţii şi distincţii, printre care mai multe titluri de Doctor Honoris Causa, fiind, în acelaşi timp, şi primul Cetăţean de Onoare al Galaţiului (1995).

În cel de-Al Doilea Război Mondial, între 1941 şi 1945, sublocotenentul Ioan Brezeanu şi-a comandat compania la Cotul Donului, la Oarba de Mureş, dar şi în Munţii Tatra. A fost rănit în Rusia şi mai apoi în Cehoslovacia. A fost distins cu ordinele „Coroana României” şi „Steaua României”, în ultimii ani ai vieţii fiind ridicat la gradul de general.

Ioan Brezeanu a murit pe 26 septembrie 2010, în oraşul căruia i-a dăruit întreaga viaţă.

Citit 6450 ori Ultima modificare Joi, 20 Iunie 2013 11:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.