Gălăţeni care au uimit lumea - Sophia Karp

Gălăţeni care au uimit lumea - Sophia Karp
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerată prima actriţă profesionistă de limbă idiş din lume, Sophia Karp s-a născut la Galaţi, în 1861, cu numele de Sara Segal. De-a lungul carierei, a mai fost cunoscută ca Sofia Carp, Sophie Goldstein şi Sophie Karp.

Sara avea 16 ani când trupa Goldfaden, singura din lume care juca piese în limba idiş, a ajuns în Galaţi. Respectiva trupă era formată din trei actori, astfel că rolul jucat de Sara în piesa “Bunica şi nepoata”, care a avut premiera la Galaţi, a fost primul interpretat în limba idiş de o femeie.

Cum mama sa se opunea vehement carierei de actriţă a fiicei sale, pentru a-şi putea urma visul artistic, Sara s-a măritat cu unul dintre membrii trupei, Sokher Goldstein, singurul dintre cei trei actori care nu era căsătorit. Acesta a fost şi momentul în care Sara Segal s-a “transformat” în Sophie Goldstein.

A jucat alături de trupa Goldfaden la Bucureşti, la Odessa, în Rusia, la Berlin şi în multe alte oraşe germane. După moartea de tuberculoză a soţului său, a revenit în ţară, la Iaşi, unde a rămas câţiva ani, devenind una dintre primadonele timpului. Trebuie menţionat faptul că, pe lângă talentul actoricesc, Sophia era şi o soprană foarte valoroasă.

În perioada 1883-1888, s-a aflat la Londra, unde s-a căsătorit cu un alt actor, Max Karp, astfel că în continuare a jucat sub numele de Sophia Karp. După perioada britanică, familia Karp a ajuns la New York, unde Sophie, împreună cu Jacob Fischel şi dramaturgul Joseph Lateiner, a fondat, în 1903, Grand Theatre, prima instituţie evreiască de cultură din marele oraş american.

La puţin timp după inaugurare, Sophia Karp s-a îmbolnăvit de pneumonie şi a murit, la New York, pe 31 martie 1904, la numai 43 de ani.

Fiica sa, Rosa, i-a călcat pe urme, alegând tot cariera de actriţă.

Citit 5510 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2013 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.