O gălăţeancă îi învaţă muzică pe norvegieni / Prima afacere românească în Ţara Fiordurilor

O gălăţeancă îi învaţă muzică pe norvegieni / Prima afacere românească în Ţara Fiordurilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În studenţie, a cântat la pian în Japonia, apoi ar fi trebuit să încânte inimile italienilor. Cine ştie cui ar mai fi cântat dacă nu se îndrăgostea? A spus „Nu” secţiei de pian a Conservatorului şi tot „Nu” casei de producţie care i-a oferit contract cu succesul. Andreea Terescenco a devenit primul român care a obţinut dreptul de a-şi deschide o firmă privată în Norvegia. Şi nu o firmă de construcţii, ci o şcoală de muzică!

Cum porneşti o afacere în Norvegia

O poveste de iubire a adus-o pe Andreea în Norvegia. S-a îndrăgostit de un entertainer binecunoscut la Galaţi şi în ţară. Călătorind cu contracte prin Scandinavia, el s-a îndrăgostit de locuri şi n-a mai vrut să se întoarcă. După cinci ani de relaţie dute-vino, a hotărât să se mute cu el. Dar nu te poţi muta aşa, oriunde, fără să ai o sursă de venit. S-a trezit într-o noapte cu gândul de a deschide o şcoală de muzică, idee care le-a părut absurdă şi suprarealistă multora. Dar Andreea, o visătoare crescută în idealuri înalte - fata sculptorului Gheorghe Terescenco - ştia că puterea împlinirii stă în credinţă. Însă nu e de ajuns doar să crezi, mai trebuie să şi faci: „În 2004, când românii aveau nevoie de viză, am pus degetul pe hartă şi am ales un orăşel înconjurat de una din cele mai spectaculoase zone ale Norvegiei: gheţari, între cele mai adânci fiorduri, unde căprioarele îţi mănâncă iarba din gradină şi marea se întâlneşte cu muntele. Am făcut cercetări, am intervievat persoane active în viaţa culturală şi toţi directorii şcolilor de stat de muzică, am testat piaţa, am contactat un avocat pentru partea juridică a firmei, am citit despre sistemul şcolar, tactici de predare, management cultural şi economic, legislaţie. În şase luni am alcătuit Dosarul - cu plan de afaceri, dovezi concrete că piaţa are nevoie de această şcoală în exact acea zonă, bugetul firmei, precontract de închiriere spaţiu, programa şcolară pe discipline, CV-ul şi toate referinţele mele, plus motivul pentru care voiam să mă mut în Norvegia şi să deschid şcoala”, ne-a povestit gălăţeanca. Avocatul i-a spus de la început să fie pregătită pentru orice răspuns.

Patru luni de aşteptare grea

S-a întors în ţară şi a depus cu entuziasm dosarul cu cererea de permis de muncă la Ambasada Norvegiei. Au urmat patru luni grele de aşteptare, în care dosarul ei s-a plimbat de la Imigrări la Ministerul Învăţământului din Norvegia şi retur. Într-o dimineaţă, a sunat-o avocatul din Norvegia şi i-a spus: „Felicitari! Ţi-a dat Serviciul de Imigrări viza de specialist. Mi-ar fi plăcut să fii copilul meu. N-am crezut că ai să obţii permisul”. Apoi a fost invitată la Ambasada Norvegiei să-şi ridice viza. Felicitând-o, consulul i-a spus că e primul român care obţine dreptul de a-şi deschide o firmă în Norvegia. Acum, după opt ani de viaţă în Norvegia îi dă crezare: „Ştiu cât de naţionalişti sunt novegienii, cât îşi păzesc resursele şi cât îşi susţin afacerile interne. Firmele naţionale sunt la putere. Şi asta pentru ca banii, taxele, veniturile trebuie să circule în sistemul intern”.

„Ţara basmelor” în patria vikingilor

În iulie 2005, s-a mutat în Førde, district Sogn og Fjordane într-o lume nouă. „Fairyland”, şcoala Andreei Terescenco, oferă studiul pianului şi a sintetizatorului, studiul vocii, chitară, percuţie, dans, cor, master class şi cursuri de la nivel începători până la avansaţi. „Ţara basmelor” e deschisă pentru copii de la şase ani în sus şi adulţi cu nevoi speciale, şi acoperă în acest moment două judeţe, Førde şi Gaular. A început cu şapte elevi, iar până acum sunt peste o sută de copii şi adolescenţi şi peste 250 de adulţi care au frecventat „Fairyland”.

Performanţe

„O elevă care a urmat studiul vocii la noi a ajuns în marea finală a concursului televizat «Idol», fiind selectată dintre 4.000 de concurenţi. Acum compune muzică, are o carieră artistică şi un viitor de succes. O elevă care urmează studiul pianului de şapte ani în Fairyland şi a atins performanţe tehnice deosebite, s-a făcut cunoscută în judeţ şi este solicitată la evenimente culturale publice sau private. Un alt elev la chitară a ajuns de la noi la liceul de muzică”, ne-a mărturisit profesoara. Ah, şi desigur mai este şi corul de show Surround - unicat în zona de vest a Norvegiei, care datorită succeselor primeşte sprijinul primăriei şi sindicatului corurilor din Norvegia! Performanţele sunt cu atât mai impresionante cu cât norvegienii încep educaţia muzicală încă din grădiniţă, iar ideea de ”sing along” - „cântăm împreună” este foarte populară pentru că sunt învăţaţi că toţi sunt egali, cântatul este sănătos şi aduce armonie în suflet.

Totul datorită bunicii - Cine este Andreea Terescenco

Andreea Terescenco este azi muzician, pedagog de pian, producător şi dirijor, compozitor şi aranjor datorită bunicii şi familiei, care au făcut eforturi susţinute pentru educaţia ei muzicală. „Mama tatălui meu m-a pus la pian pe la vreo trei ani şi jumătate, şi m-a stimulat să compun”, îşi aminteşte. A absolvit, în 1997, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, secţia pian principal, şi imediat a dat concurs acolo, devenind pianist corepetitor. Printre picături, substituia ca pianist şi la secţia de balet a Teatrului Muzical. „Am învăţat tehnici, deprinderi de care mă folosesc şi acum, de la oameni minunaţi, profesori şi artişti, reprezentanţi ai culturii muzicale în Galaţi. Profesor Ana Costea mi-a dat aripi să zbor, mi-a stimulat sensibilitatea, mi-a cultivat imaginaţia, puterea de a crea poveşti fantastice în mintea mea, când interpretez la pian”, ne-a declarat Andreea.

„Paradiso” fără contract

În 2004, a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, secţia pedagogie muzicală. În perioada de tranziţie job - student, între Galaţi şi Bucureşti, a început să scrie muzică pop. A adunat tineri, a repetat ore în şir în spaţiul firmei tatălui său, în spatele blocului, înnebunind vecinii, apoi au ajuns în studioul de înregistrări şi după un an, la oferta concretă a unei case de producţie - treapta de lansare a formaţiei Paradiso. "Am susţinut concerte la mare, am fost invitaţi la festivaluri, petreceri private, tv - lumea era a noastră. Am avut şansa în mână, şi am spus «Nu» contractului”, îşi aminteşte.

Jobul de master pianist la Asociaţia Euritmia, o corporaţie româno-germană, unde a descoperit cum poţi manipula un ”voal de mătase” ca să scoţi în evidenţă ritmul şi nuanţele unei piese de Chopin i-a exploatat sufletul şi i l-a deschis către drumul ce o aştepta în ţara fiordurilor.

Ce lucruri minunate realizează gălăţeanca Andreea Terescenco în prezent vă spunem săptămâna viitoare!

Citit 2835 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2013 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.