Românii din SUA petrec exact ca acasă

Românii din SUA petrec exact ca acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abia ce s-au stins ecourile celei de-a XII-a ediţii a Balului Strugurilor, că românii din SUA sunt invitaţi, ca în fiecare an, de Asociaţia Culturală Mioriţa USA, la sărbătoarea dedicată Zilei Naţionale a României. Românii de peste ocean nu ratează nicio ocazie de a petrece româneşte mai ales că, de 12 ani încoace, Asociaţia Culturală Mioriţa USA din Sacramento, California - o societate nonprofit care organizează spectacole şi evenimente culturale pe Coasta de Vest a Americii - are grijă să le reamintească tradiţiile, bucatele, muzica, dansul şi atmosfera lăsate acasă.

Mioriţa a trecut Oceanul

De-a lungul timpului, Mioriţa USA a strâns în jurul ei românii de pe două continente, pentru a celebra împreună Ziua Naţională a României, Ziua Monarhiei, Balul Mărţişorului, Balul Strugurilor, Valentine’s Day sau pentru a lansa cărţi şi filme româneşti, departe de casă. De ce? Pentru că, aşa cum ne mărturisea Simona Botezan, jurnalist româno-american la ziarul „Mioriţa USA” şi în presa diasporei de peste Ocean: „Oriunde în lume ne poartă paşii, avem legături puternice cu ţara, un trecut pe care l-am lăsat acolo”. „Pentru fiecare emigrant există ceva care n-a încăput în bagaje şi stârneşte nostalgii. Un înţelept spunea că «avem o singură patrie, toate celelalte sunt ţări». Poate părea un nonsens, dar emigranţii sunt oameni cu două patrii. Purtăm acelaşi respect şi ţării native şi celei adoptive. Datorăm recunoştinţă celor care ne-au dat viaţă, ne-au deschis ferestrele cunoaşterii, ne-au încurajat, ne-au învăţat o meserie în România. Datorăm recunoştinţă şi ţării adoptive, care ne-a dat o şansă în plus să ne afirmăm, să o luăm de la început, să ne construim un viitor mai bun. Chiar dacă ţara adoptivă este pentru copiii noştri singurul «acasă», pentru noi rădăcinile şi seva se trag din România, pentru că o bucată importantă din viaţa noastră a rămas acolo”, spune Simona Botezan, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului nostru.

Un bal de neuitat

Prima pagină a ziarului „Mioriţa USA” – ediţia din noiembrie, atestă că Balul Strugurilor – Ediţia a XII-a a fost de neuitat. N-au lipsit mâncarea tradiţională românească şi deliciosul must. Dacă în anii trecuţi au petrecut cu Angela Rusu şi Mioara Velicu, anul acesta au avut, în premieră, Grupul Samba Da Terra din Brazilia, dansatori din Guadalajara, dar şi pe însuşi Suleyman Magnificul, semn că românii din SUA sunt la curent cu ultimele preferinţe tv ale rudelor şi prietenilor din ţară. S-a jucat pe ritmuri populare româneşti, cu Adrian Niculescu şi Georgeta Fârtală Florea!

„Te iubim, România!”

Aşa începe invitaţia la Ziua Naţională a României. „În contextul manifestărilor dedicate împlinirii a 95 de ani de la unirea tuturor principatelor române într-un stat unitar şi formarea României moderne, vă invităm să sărbătorim, împreună, Ziua Naţională a României”, scrie în invitaţie. Chiar dacă nu vor petrece pe 1 Decembrie ci pe 30 noiembrie, organizatorii au pregătit un scurt montaj artistic, urmat de o petrecere de neuitat cu muzică pe toate gusturile, dans, distracţie, mâncare tradiţională românească. În aproape 13 ani de existenţă, Asociaţia Culturală Mioriţa USA a organizat peste 50 de evenimente cultural-artistice, la care au participat artişti renumiţi din România şi din America de Nord.

„Transhumanţă”

Cum s-a născut Mioriţa americană ne-a dezvăluit Simona Botezan. „Balada populară Mioriţa - o capodoperă a literaturii româneşti, a inspirat trei intelectuali din nordul Californiei, care au fondat un ziar în martie 2007. Primul număr tipărit al ziarului «Mioriţa USA» a apărut din iniţiativa academicianului Mircea Dimitrie Raţiu, a avocatului Alin Alistar şi a inginerului Viorel Nicula. Inginerul Viorel Nicula avea o experienţă de douăzeci de ani în presă şi fondase deja Asociaţia Culturală Mioriţa USA (în 2000). Ziarul, editat de asociaţia non-profit «Mioriţa USA» a venit ca o completare a activităţii asociaţiei. Asociaţia Culturală şi ziarul «Mioriţa USA» reprezintă visul american al inginerului Viorel Nicula, susţinut de “baciul” ungurean şi cel moldovean. Reprezintă, dacă vreţi, un alt fel de transhumanţă, una transoceanică”, ne-a mărturisit Simona Botezan.

Ziarul Mioriţa USA, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", este o publicaţie independentă de informaţie socio-politică şi culturală, vocea comunităţilor româneşti din USA. Fără a fi finanţat de vreun program financiar din ţară sau din America de Nord, este susţinut financiar din donaţii şi abonamentele cititorilor, iar întregul colectiv redacţional lucrează voluntar, dedicându-şi timpul liber unui hobby – scrisul la ziar.

Citit 2304 ori Ultima modificare Vineri, 15 Noiembrie 2013 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.