Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
5 comentarii

Până pe 25 martie, iubitorii de artă din Paris pot admira sculpturile gălăţencei Elena Ilash. Prezentă pentru prima dată în capitala Franţei, Elena Ilash a mai avut până acum expoziţii în Austria, Danemarca, Spania, Macedonia, Slovacia, dar şi în România.
Mărturisind că e selectivă în alegerile pe care le face când participă la o manifestare artistică, sculptoriţa crede că în aproape toate locurile în care a expus s-a bucurat de o preţuire a conceptelor pe care le transpune în lucrările sale. Cât despre „Posthume”, actuala expoziţie din Oraşul Luminilor, artista speră ca mesajul ei să fie bine primit, înţeles şi digerat şi să existe o şansă de a reveni.
Absolventă a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, Elena Ilash a devenit prima femeie de la înfiinţarea Universităţii de Artă şi Design din Cluj, care face un doctorat în sculptură. De ce? Pentru că, aşa cum ne mărturisea, „sculptura e religia mea, stilul meu de viaţă şi aerul din plămânii mei”.
Chiar dacă acum trăieşte şi activează, ca artist liber profesionist în Cluj-Napoca, fire nevăzute o leagă de Galaţi. „În Galaţi am să mă întorc întotdeauna ca la un cuib din care a trebuit să zbor. Acolo e familia mea şi vechii prieteni, e Dunărea, apa care îmi curge prin vene. Prima expoziţie personală de sculptură, "Ilaş versus Marin", a avut loc, la Galeria UAP "Nicolae Mantu". E un aspect pe care nu îl pot uita şi care mă obligă să revin. E ca o datorie faţă de locul în care am început formarea mea profesională, un loc familiar cu o mare încărcătură emoţională”, ne-a mărturisit Elena Ilash.

Metal, culoare şi formă

„Materialul căruia i-am dedicat în ultimii ani primordialitate este metalul. Există un experiment pe care îl fac din îmbinarea în anumite proporţii a fierului cu alamă sau bronz, aluminiu şi argint sau aur. Încerc făurirea unui melanj între ele, punându-le fiecăruia în valoare potenţialul, spre definiri reuşite ale esteticii materiei. Lucrările mele sunt evolutive atât în ceea ce priveşte materialele, dar mai ales conceptual. Aleg să îmbin, să combin, să prelucrez materiale noi, răşini şi chituri acrilice stratificate sau să pornesc de la o materie clasică şi să îi dau valenţe noi. Astfel transmiterea mesajului se face şi prin selecţia făcută prin materialul care răspunde diferit la abordările, sensurile şi semnificaţia sau contextul în care sunt prezentate. Aleg să asociez uneori un material dur, brut cu detalii fine delicate, grafisme sau să pictez forma dezvăluind conceptul prin culoare pe formă”, ne-a mărturisit Elena Ilash.

Citit 2262 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 15:31

5 comentarii

 • postat de Emanuelle Sâmbătă, 11 Aprilie 2015 20:59 5.13.246.*** Link la comentariu
  0
  3

  Vax albina!

  Raportează
 • postat de Ilash -SH Vineri, 19 Septembrie 2014 15:03 89.137.221.*** Link la comentariu
  0
  6

  Dar care este mesajul artistic al lucrarilor Elenei IlaSH? Sau asta nu are importanta?

  Raportează
 • postat de ggg Joi, 27 Martie 2014 18:12 90.84.144.*** Link la comentariu
  0
  1

  LE LABO13

  Centre Culturel

  15, Rue Jean-Antoine de Baïf, Paris 75013

  Raportează
 • postat de dan Miercuri, 26 Martie 2014 13:49 5.13.162.*** Link la comentariu
  4
  1

  am o pictura de a ei ,tin la ea { pictura} ca la ochii din cap

  Raportează
 • postat de gallage Marți, 25 Martie 2014 17:26 62.23.44.*** Link la comentariu
  1
  1

  Pacat ca nu spuneti unde expune, Paris este mare si galeriile foarte multe.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.