Ştafetă sută la sută românească în Marea Britanie/ Un tecucean, pe prima treaptă a podiumului la Half Iron Man (FOTO)

Ştafetă sută la sută românească în Marea Britanie/ Un tecucean, pe prima treaptă a podiumului la Half Iron Man (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Obişnuit să alerge singur la maratoane şi semimaratoane, să depindă doar de energia şi de forţele sale, Alex Dan Dumitru, tecuceanul stabilit în Marea Britanie despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, a ajuns să depindă de doi coechipieri. Tânărul, în vârstă de 36 de ani, a făcut parte, alături de Lucian Mândrilă şi de Constantin Manole, din prima echipă sută la sută românească participantă la Triatlonul de la Cholmondeley, Cheshire, Marea Britanie. Totodată, a fost şi un mod de a marca faptul că s-au scurs doi ani de când Alex Dan Dumitru a purtat Flacăra Olimpică prin centrul oraşului Leeds, în care locuieşte.

Înot, ciclism, alergare

După cum ne-a povestit, peste 1.200 de participanţi şi 110 cluburi de triatlon au luat startul de la castelul Cholmondeley, Cheshire, Marea Britanie. „Considerat un adevărat festival de triatlon, probele de anul acesta au fost: Half Iron Man (1,9 km înot, 90 km ciclism şi 21 km alergat), proba olimpică, sprint, super-sprint, junior 13-15 ani şi copii 11-12 ani şi 8-10 ani”, ne-a spus Alex. „Cei trei muschetari”, cum s-a numit echipa celor trei români s-a înscris în „proba regină”, Half Iron Man, la categoria ştafetă. „Am fost 96 de înscrişi la categoria Half Iron Man, atât echipe de trei, cât şi profesionişti sau amatori de la diferite cluburi de triatlon care au concurat individual”, spune tecuceanul.

Recordurile românilor

Primul care a intrat în apă a fost Lucian Mândrilă, de 32 ani, originar din Câmpulung Moldovenesc, instructor de fitness la British Military Forcess. Timpul lui Lucian a fost 00:44: 31. „Traseul a fost destul de dificil, dar mă bucur că toţi am înţeles că spiritul de echipă este cel mai important”, a declarat la finalul misiunii sale.

Tranziţia înot – bicicletă şi bicicletă – alergat a constat în transferul unei brăţări. Prima tranziţie a durat doar 47 de secunde, iar Constantin Manole, de 28 ani, originar din Târgu Jiu, a plecat repede într-o cursă de 90 km pe bicicletă. Costy, cum îi spun prietenii, se antrenează cu campionul olimpic la triatlon, Johnatan Brownlee. Traseul de road cicling a fost unul dificil, cu elevaţie de 211 metri pe anumite porţiuni, dar recordul românului a fost 02:56:12.

În 27 de secunde, brăţara a ajuns la Alex Dan Dumitru, care a şi pornit în cursă. „Plin de porţiuni deluroase de pădure şi iarbă, am alergat trei ture a câte şapte kilometri în jurul castelului. Ca majoritatea castelelor din Marea Britanie aflate într-un peisaj de vis, dar în vârful dealului, traseul s-a dovedit greoi, ploaia măruntă făcând pe alocuri porţiuni greu de accesat”, ne-a mărturisit tecuceanul. Cu toate acestea, el şi-a îmbunătăţit recordul personal cu patru minute, parcurgând cei 21 km cu timpul 01:31:09. Trebuie spus că fiecare dintre ei a urmat un program de pregătire timp de şase săptămâni şi şi-a înţeles rolul lui şi avantajele spiritului de echipă.

Locul I la ştafetă

„Cei trei muschetari” s-au clasat pe locul I la categoria ştafeta Half Iron Man (timp 05:13:09), şi locul nouă în clasamentul general. „Pentru toţi trei a fost o experienţă nouă. Ne-am înscris la acest concurs pentru a ne depăşi limitele, pentru spiritul de echipă, pentru a-i motiva şi încuraja pe alţi români din diaspora să facă mişcare, şi nu în ultimul rând pentru a dovedi de ce sunt în stare românii din Marea Britanie. Bineînţeles că nu ne vom opri aici. Continuăm să facem ceea ce ne place şi să dovedim că românii din Marea Britanie pot fi pe prima treaptă a podiumului şi în lucruri bune”, ne-a declarat Alex Dan Dumitru.

Triatlonul este practicat în Marea Britanie de mai bine de 40 de ani. Actualul campion olimpic european, cât şi un fost campion mondial sunt din Leeds, localitatea unde trăieşte de mai bine de zece ani tecuceanul, împreună cu soţia şi copiii lui. Triatlonul de la Cholmondeley, Cheshire, Marea Britanie face parte, alături de triatlonul de la Hever, Howard, Lough Cutra şi Chateau de Chantilly, din circuitul celor cinci castele: Castle Triathton Series.

Citit 2338 ori Ultima modificare Vineri, 11 Iulie 2014 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.