De pe scena Muzicalului, în Câmpul Românesc din Canada/ Petrecere tradiţională cu "gălăţeanul" Doru Octavian Dumitru (FOTO)

De pe scena Muzicalului, în Câmpul Românesc din Canada/ Petrecere tradiţională cu "gălăţeanul" Doru Octavian Dumitru (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeni, vă e dor să râdeţi cu poftă la spectacolele celebrului Doru Octavian Dumitru? Câţi îşi mai amintesc că, pe vremuri, înainte de a umple lumea cu hohote de râs, inginerul Doru Octavian Dumitru a fost actor la secţia de revistă a Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galaţi? Ei bine, maestrul cascadelor de râs nu (mai) vine în oraşul de la Dunăre, cum poate v-aţi dori, pentru că nu mai susţine spectacole în România.

În acest weekend, Doru Octavian Dumitru va juca pe Câmpul Românesc din Canada, la banchetul de închidere a sezonului de vară, care are loc sâmbătă, 18 octombrie. După cum spun organizatorii, Asociaţia Culturală Română din Hamilton, va fi o seară de sărbătoare românească, într-o atmosferă de muzică şi voie bună, cu dansuri şi jocuri populare, care le va încălzi sufletul participanţilor şi le va rămâne în amintire până la toamna viitoare.

Două luni fără distracţie

Românii din Canada chiar aveau nevoie de o petrecere tradiţională, pentru că ultima sărbătoare de acest fel a avut loc pe 17 august, fiind prilejuită de praznicul Capelei din Câmpul Românesc, unde au fost invitaţi toţi românii din zona oraşelor Toronto, Hamilton, Kitchener şi nu numai.

CITEŞTE ŞI: Primul weekend românesc în capitala Marii Britanii/ Gălăţeanul Paul Buţa şi-a jucat măştile la Londra

Printre ei s-au aflat şi doi gălăţeni despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă": Maria Dincov, gălăţeancă prin adopţie, şi Florin Borduşanu, „rezidenţi” de weekend în Câmpul Românesc. Le spunem aşa pentru că au acolo o căsuţă de vacanţă, în stil ţărănesc, pe care au amenajat-o cu obiecte tradiţionale aduse de la malul Dunării, şi în care poposesc la fiecare sfârşit de săptămână. Evident, sunt nelipsiţi de la evenimentele cultural-artistice din Câmpul Românesc şi ne-au povestit cum a fost la ultima agapă.

Serbare câmpenească

Până să râdă cu Doru Octavian Dumitru, gălăţenii noştri îşi amintesc cu plăcere de ultima sărbătoare tradiţională, când Câmpul Românesc s-a umplut de petrecăreţi şi a răsunat de horele şi sârbele pe care au jucat cu foc românii, mistuiţi de dorul de ţară.

Pentru că, după cum ne-au spus gălăţenii noştri, la petrecere au venit şi „fraţi români de pe întinsul Canadei, Statelor Unite şi din România, ca o mărturie vie a credinţei strămoşeşti şi unităţii frăţeşti.

 

 

Până seara târziu, am petrecut la iarbă verde, cu fripturi, mici, cârnăciori şi bere, am cântat, am ascultat, am horit şi am jucat pe acordurile muzicii populate româneşti din toate regiunile ţării. Depărtarea, dorul de ţară, de neam, de locurile natale, rămâne şi faptul că ne întâlnim de atâţia ani în Câmpul Românesc e un exemplu de unire a românilor departe de ţară”, ne-au mărturisit Maria şi Florin.

Cum s-a născut Câmpul Românesc

Existenţa Câmpului Românesc i se datorează Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, înfiinţate în anul 1957, graţie unui grup de tineri români nou-veniţi pe meleagurile canadiene, căruia i s-au alăturat numeroase personalităţi ale exilului românesc.

În anul 1986 a fost inaugurat Centru Cultural „Nae Ionescu”, pentru care s-au cheltuit circa 300.000 de dolari canadieni, donaţi de românii din întreaga lume, iar 135.000 de dolari au fost donaţi de guvernul canadian, care susţine material minorităţile.

În cadrul Centrului s-au pus bazele unei biblioteci şi ale unui muzeu al satului românesc, a fost amenajata Capela „Sf. Maria”, un monument dedicat eroilor neamului, troiţe, o piscină, teren de fotbal, de volei, parcul şi loc de picnic pentru vizitatori. Lângă Capelă s-a descoperit un punct energetic, care a devenit binecunoscut pentru vindecarea multor boli. Sculptorului brăilean Nicăpetre i se datorează busturile din marmura ale lui Eminescu şi Nae Ionescu, precum şi Rotonda Scriitorilor din Exil.

 

Citit 2731 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 01:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.