Ce înseamnă să fii femeie europeană în lumea islamică (FOTO)

Ce înseamnă să fii femeie europeană în lumea islamică (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O femeie îndrăgostită e gata să-şi urmeze alesul inimii în orice colţ al lumii. Dar dacă acest colţ se află în lumea islamică, atunci ar trebui să fie pregătită pentru o schimbare radicală. Pentru că realitatea care le aşteaptă e, adesea, departe de cea din poveştile celor „O mie şi una de nopţi”. Pentru că multe iubiri se nasc în mediul on-line, unde toate par bune şi frumoase, am rugat-o pe gălăţeanca Alexandra Ţăpeanu Ansar, care a trăit jumătate de an în Pakistan - împreună cu soţul ei pakistanez, Zohaib, care trebuia să-şi facă stagiul de medic rezident - să ne povestească mai multe despre rolul şi imaginea femeii în lumea islamică.

O lume cu totul diferită

„Dacă vor să ajungă în Pakistan pentru a vizita sau a locui acolo, să se pregătească moral. Vor întâlni o lume cu totul diferită de ceea ce ştiau până acum, chiar şi dacă ele sunt deja musulmane. Mai ales dacă nu sunt musulmane, să nu uite diferenţa asta, înainte de a pleca acolo!”, ne-a spus Alexandra. Iată un simplu exemplu: până de curând, pakistanezii aveau dreptul să se căsătorească de mai multe ori cu acordul primei soţii. Acum se pot căsători şi fără acordul acesteia pe motiv că „Islamul nu cere acordul primei soţii”. De fapt, spune gălăţeanca, „în Islam, se precizează clar că nu se poate fără ca prima soţie să fie de acord, şi doar în anumite cazuri speciale. Dar ei interpretează cultura ca fiind religie”.

Haine tradiţionale obligatorii

Pe blogul în care îşi împărtăşeşte, cu umor şi talent, experienţa pakistaneză – blog intitulat sugestiv „Femeia europeană în lumea islamică” – Alexandra povesteşte că, odată ajunsă în casa soacrei ei, prima măsură a doamnei Ansar a fost să-i caute haine pe măsură.

„Dacă nu faci parte din elita oraşului - adică sari direct din casă în maşină, şi din maşina direct în club, sau în mall - nu îţi rămâne decât sa te îmbraci tradiţional. Adică shalwari kameez, sau măcar kurta. Kurta poate fi şi o cămaşă lungă, care depăşeşte fundul. Bluza în sine trebuie să fie destul de largă, să nu lase să se vadă formele corpului, netransparenta şi cu mâneci lungi, sau trei sferturi. Kurta în sine ajunge până la genunchi, sau aproape, prezintă două deschizături laterale. De asemenea, mai există şi frock-ul, un fel de rochie lungă până sub genunchi, fără deschizături, sub care se poartă, de asemenea, un pantalon. Eu am purtat kurta cu colanţi sau blugi, şi atunci când era foarte cald, shalwari. Nimeni nu îţi interzice să nu porţi şi altceva. Doar că imediat cum vei face un pas, vei fi privită de zeci de ochi”, ne-a povestit Alexandra.

CITEŞTE ŞI: Pakistanul, VĂZUT prin ochii unei gălăţence. „O ţară plină de contraste”

Capul, spune gălăţeanca, se acoperă cu dubatta! Nu se poate ieşi din casă fără ea. Dubatta este o eşarfa de dimensiuni impresionante, care poate fi purtată ca şal, sau pe un umăr, atunci când nu vrei să îţi acoperi capul şi nici nu vrei să îţi acoperi gâtul şi sânii.

Ţinuta de ocazie poate fi asemănătoare, dar din materiale mult mai grele şi mult mai încărcate, cu paiete şi tot felul de accesorii. Tot ca ţinută de ocazie mai poate fi purtat saree-ul, dar depinde foarte mult cât de conservator este evenimentul. Şi apropo de acoperirea capului, când femeile ies pe stradă fără maşină e recomandat să o facă.

Rolul soţiei: casnică

Alexandra a fost adesea confundată cu o localnică şi s-a trezit că i se vorbeşte direct în urdu. Probabil, dacă era blondă, nu ar fi fost aşa de uşor de confundat cu o soţie nativă. Cât despre viaţa de familie, aici femeile, îşi asumă locul în casă. „Aceleaşi femei nu au voie singure pe motocicletă, şi atunci când merg însoţite pe motocicletă, nu stau cum ar sta orice om normal în lumea asta. Ele nu încalecă motorul, ci stau pe o parte a lui (adesea pe stânga, deoarece circulaţia e pe dreapta). Educaţia se face în proporţii de peste 60 la sută separat: şcoli de băieţi şi şcoli de fete”, ne-a spus Alexandra.

Acestea sunt doar nişte aspecte de culoare care pot descrie ce înseamnă adaptarea la lumea islamică. Şi ar fi bine ca orice femeie îndrăgostită să le cunoască înainte de a-şi urma alesul inimii.

 

Citit 4303 ori Ultima modificare Joi, 23 Octombrie 2014 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.