Sânzienele îmbracă, din nou, planeta în strai popular/ Imaginea frumoasă a RomânIEi

Sânzienele îmbracă, din nou, planeta în strai popular/ Imaginea frumoasă a RomânIEi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Regina Maria, gălăţeanca Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană şi mondială, şi vedeta zilelor noastre Mădălina Ghenea, ce-ar putea avea în comun aceste românce care au uimit lumea? Fiecare dintre ele a purtat o ie românească, iar fotografiile care le înfăţişează în stai popular fac în continuare furori. De ce le-am nominalizat pe cele trei? Pentru că, doamnelor, domnişoarelor, şi - de ce nu?! - domnilor, începând de astăzi, 19 iunie şi până duminica viitoare, pe 28 iunie, sânzienele îmbracă planeta în IE românească. Nu trebuie decât să îmbrăcaţi o ie, o cămaşă populară ori un costum tradiţional românesc şi să vă faceţi o fotografie, pe care să o postaţi apoi, alăturându-vă astfel celei mai frumoase şi mai inspirate tradiţii născute pe Facebook. Oriunde v-aţi afla, veţi promova imaginea frumoasă, dar de multe ori necunoscută a României!

Reamintim, Ziua Universală a Iei - 24 iunie - a fost creată şi iniţiată de comunitatea on-line La blouse roumaine, odată cu sărbătoarea Sânzienelor şi Sfântul Ioan de vara. Născută pe Facebook în 2012, a declanşat una dintre cele mai importante mişcări culturale din ultimii 25 de ani. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat pe şase continente, în peste 50 de ţări şi 100 de localităţi din România şi din întreaga lume. Vă oferim, în continuare, un tur al evenimentelor organizate de sânzienele din toată lumea.

Ziua Iei, la Chişinău

Potrivit Romanian Global News, în perioada de 21-24 iunie 2015, la Chişinău, vor avea loc manifestările organizate pentru a marca Ziua Iei, ediţia 2015, organizate de Ministerul Culturii, sub înaltul patronaj al Primei Doamne Margareta Timofti. Ziua Iei se deschide duminică, 21 iunie, la Centrul Internaţional de Expoziţii MoldExpo, unde vor fi expuse ii şi costume tradiţionale din întreg spaţiul românesc, valori de artă din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei, precum şi din colecţii private din Republica Moldova şi România. Colecţionarii vor povesti istoria costumelor, dar vor descifra şi semnificaţia simbolurilor cusute. Pe întreaga durata a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, vizitatorii având posibilitatea sa participe la diverse ateliere de creaţie şi să savureze bucate tradiţionale. Printre participanţi se află cunoscutului colecţionar român Sebastian Paic, cel care a alcătuit o colecţie de circa o mie de piese de port popular din zona Transilvaniei.

Balul Sânzienelor, la Paris

Da, aţi citit bine, sânzienele fac bal la Paris, pe 20 iunie, şi au o invitată specială, pe Sofia Vicoveanca! După cum a anunţat pe Facebook Violeta Gritcan, va fi o întâlnire de suflet, unde, pe lângă minunatele melodii interpretate de inegalabila voce a Bucovinei, Sofia Vicoveanca, participantele se pot înscrie la concursul "Drăgaica". Adică să spună povestea iei pe care o poartă, iar publicul prezent va aprecia atât ţinuta, cat şi istoria ei, răsplata constând în premii şi surprize pentru cele mai mândre sânziene.

Festival cu Grigore Leşe, peste Ocean

Se întâmplă în Canada. Festivalul va debuta astăzi, 19 iunie, cu Grigore Leşe în concert la Hamilton, Casa Româna. Pentru comunitatea românilor din Hamilton este o ocazie rară de a-l avea în mijlocul lor pe "Romania's most beloved bard". E un prilej de dublă bucurie, pentru că evenimentul va da şi startul manifestărilor dedicate împlinirii a o sută de ani de la înfinţarea Parohiei "Învierea Domnului". Evident, purtarea celei mai frumoase ii sau a costumului popular este obligatorie!

Festivalul Iei Româneşti, la Verona

Claudia Zlatov, o româncă rezidentă la Villafranca di Verona, organizează duminică, 21 iunie, "Festivalul iei româneşti la Verona", unde va fi prezentă Maria Morar, cunoscută creatoare de costume populare. Programul cuprinde picnicul iei, cu produse tradiţionale româneşti la grătar, parada iilor şi concursul "Cea mai frumoasă ie!", muzica şi dansuri tradiţionale româneşti, un târg şi o expoziţie de meşteşuguri populare româneşti.

La finalul acestui tur al sânzienelor, ce mai putem spune decât că tradiţIA e vIE. IA ne uneşte!

Citit 6411 ori Ultima modificare Joi, 18 Iunie 2015 16:32

2 comentarii

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.