”Bacalaureat”, noua peliculă a lui Cristian Mungiu. FIICA UNUI GĂLĂȚEAN, protagonistă într-un film selectat la Cannes

”Bacalaureat”, noua peliculă a lui Cristian Mungiu. FIICA UNUI GĂLĂȚEAN, protagonistă într-un film selectat la Cannes
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Maria-Victoria Drăguş, actriţă germană cu origini gălăţene, este protagonista noului film al regizorului Cristian Mungiu - „Bacalaureat” - peliculă care intră în competiţie pentru trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes. Lungmetrajul, pe al cărui afiş apare chipul Mariei Drăguş, va rula în cinematografele din România din 20 mai, în acelaşi timp cu festivalul, care se desfăşoară în perioada 11-22 mai. Pentru regizorul Cristian Mungiu este cea de-a treia participare la Cannes, după ce a obţinut trofeul Palme d'Or în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină pentru "După Dealuri" în 2012. Pentru tânăra actriţă Maria Drăguş este o revenire la Cannes, după ce filmul care a consacrat-o în lumea cinematografiei, la vârsta de doar 14 ani, „Das Weisse Band” („Banda albă”), a fost premiat cu Palme d’Or în 2009!

Din nou, în rolul de fiică

Regizorul Cristian Mungiu declara pentru Radio România Actualităţi că filmul este o poveste contemporană „despre un părinte şi despre grijile lui, un părinte care se întreabă în condiţiile României de astăzi ce e mai bine să îi spui copilului. E deopotrivă o poveste personală, dar şi un fel de clişeu, aşa, fotografic referitor la societatea noastră de astăzi”.

Maria Drăguş este personajul cheie, în jurul căruia se construieşte acţiunea: Eliza, fiica ai cărei părinţi sunt interpretaţi de Adrian Titieni şi Lia Bugnar.

De altfel, aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, tot rolul de fiică i-a adus Mariei Drăguş celebritatea internaţională. Este vorba de rolul Klarei, fiica mare a pastorului, familie în jurul căreia se desfăşoară acţiunea în „Banda albă”, film premiat cu Palme d’Or, Globul de Aur, Ursul de Aur şi dublu nominalizat la Oscar 2010 pentru „Cel mai bun film străin” şi "Cea mai bună imagine". Filmul regizorului Michael Haneke e o alegorie despre începuturile fascismului. Banda albă este o bucată de pânză pe care pastorul le-o leagă de mână copiilor, de câte ori greşesc, pentru a le aminti de „inocenţă”. Pentru acest rol, Maria-Victoria Drăguş, pe numele ei complet, a fost laureată cu premiul Lola, echivalentul german al Oscarurilor. Trebuie spus că în „Banda albă” a jucat şi sora mai mică a Mariei, Paraschiva.

Numele bunicii din Pechea

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul nostru, Maria Drăguş poartă numele bunicii sale, care a fost educatoare vreme de 43 de ani la Grădiniţa Nr. 1 din Pechea. La fel ca fratele ei mai mic, Iosef-Viorel, şi sora mai mică, Paraschiva, şi ei artişti talentaţi, Maria s-a născut în Germania. Părinţii sunt pecheanul Nicolae-Silviu Drăguş, violoncelist la Filarmonica Saxoniei Mijlocii, şi nemţoaica Jana, o fostă balerină, care a renunţat la carieră pentru a se dedica familiei.

Născută în 1994, Maria este o deja o artistă completă şi complexă: a studiat baletul, dansul contemporan, pianul, violoncelul, cântă jazz şi vorbeşte germana, româna, engleza şi franceza.

A jucat într-un impresionant număr de producţii cinematografice şi de televiziune. Palmaresul său de premii cuprinde distincţii importante: în 2014 - German Shooting Star of the European Film la cea de-a 64-a ediţie a Berlin Film Festival, în 2013 - Best Newcomer at the Filmkunstfest Schwerin, pentru rolul „Wanda” în „Summer Outside”, în 2013 - Best Actress la Cinerama BC Film Festival Brazil, pentru rolul „Wanda” în „Summer Outside”, în 2010 - German Film Academy Award pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Deutscher Filmpreis), cu „Klara” din „The White Ribbon“ şi tot în 2010 - Romanian International Film Festival a proclamat-o „Cea mai buna actriţă” pentru „Adele” din „Kill Me”.

Hai România!

„Maria joacă în filmul lui Mungiu! Filmul a fost nominalizat pentru Cannes! Dar anul acesta este prima dată când două filme româneşti (lungmetraj) merg în competiţie. Hai România!”, ne-a spus cu mândrie tatăl Mariei, Silviu Drăguş.

Şi, într-adevăr, pe lângă „Bacalaureatul” lui Mungiu, în competiţia de la Cannes a intrat şi filmul regizorului Cristi Puiu, "Sierra Nevada”.

Hai, România!

Citit 8142 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2016 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.