Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
5 comentarii

„Sei dei nostri? - Eşti de-al nostru?”, aşa a fost întrebat inginerul gălăţean George Dobrea de către directorul grupului Melinda, după ce a i-a atribuit firmei GEOPAV Sistemi Resinosi realizarea pardoselilor şi a celulelor frigorifere de la o nouă arie de stocare în Val di Non a Taio. Gălăţeanul i-a răspuns că nu şi i s-a urat să devină! Despre George Dobrea, absolvent al Facultăţii de Metalurgie din Galati, promoţia 2003, absolvent de masterat la Facolta di Ingegneria din Trento, şi despre firma lui de proiectare şi realizare a sistemelor răşinoase aplicate în construcţii, care asigură consultanţă externă şi asistenţă la aplicarea produselor răşinoase aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă". Firma este actor principal la nivelul provinciei, are drept clienţi primăriile regionale, Provincia Autonoma de Trento, Azienda Sanitaria del Trentino, Grupul Melinda, Marlene, Casearia Monti Trentini, Grana Padano, Pasta Felicetti, Trento Frutta, Curia di Trento (patriarhia). Merită să aflaţi de ce gălăţeanul a preferat să-şi construiască o afacere de succes în Italia şi nu în România.

"Merele încă nu sunt coapte"


Întrebat de ce nu şi-a deschis măcar o reprezentanţă în România, gălăţeanul ne-a mărturisit: „Ceea ce se întâmplă azi în România îmi confirmă o zicală din Val di Non, patria merelor Melinda: «le mele non sono ancora mature - merele încă nu sunt coapte!». Şi aici mă refer la faptul ca România are multă stradă de făcut la nivel de integrare comunitară, la nivel legislativ, şi mai ales.... la nivel social şi de mentalitate!”.

În opinia inginerului George Dobrea, afacerile în România de astăzi au ca unic scop profitul cu orice cost: „Nimeni nu se gândeşte la stabilitate, toţi vor totul, repede, şi... fără prea mult efort! E ca şi cum s-ar trece de la grădiniţă la facultate şi cu lauri pe deasupra! Şi asta e consecinţa lipsei de criterii, de informare, de stabilitate, de cadru legislativ coerent: atâta timp cât unul poate fi funcţionar public la finanţe, şi expert contabil la firme private, lichidator şi eventual evaluator spune multe despre nivelul conflictelor de interese manifestate în cadrul societăţii româneşti actuale, profund coruptă până la limfă... Şi e trist, foarte trist!”, ne-a mărturisit gălăţeanul.

"Faptul că mari firme de construcţii din Italia, care au crezut în posibilitatea de a investi în România - şi eu colaborez cu Pizzarotti & C Spa şi Collini Lavori Spa - astăzi pleacă oriunde sau se întorc în Italia e consecinţa acestor dinamici! Din păcate, România a fost interpretată de către investitorii străini (cu complicitatea politicilor de dezvoltare ale guvernelor de după Revoluţie) ca o piaţă de desfacere, deci se vor comporta pe măsură: vor aspira bani atâţia cât vor fi, după care... se vor muta în altă parte!”, afirmă omul de afaceri.

Român în Italia


Am fost curioşi cum a fost privit şi tratat ca român în Italia. „În Italia, şi cred că peste tot în lumea asta, ai două alternative: ori eşti serios, îţi faci treaba bine, şi în consecinţă te integrezi... ori devii - aşa cum mulţi au făcut-o - arogant, nu respecţi regulile, şi eşti înlăturat. Când mergi în casa cuiva, ţine de educaţie să respecţi patronul casei şi regulile sale. Cam aşa stă şi cu integrarea. După, e un lung proces de afinare, de perfecţionare, şi diferă de la individ la individ. În primul rând trebuie să-ţi placă societatea în care trăieşti şi să dai exemplu de bună purtare şi contribuţie la dezvoltarea acesteia. Dacă astăzi avem peste un milion de romani în Italia, şi s-au integrat în toate ţesuturile sociale, devenind prima minoritate, e consecinţa integrării naturale a acestora. Italia e o ţară tolerantă, în care dacă îţi faci treaba bine, nu sunt absolut probleme de integrare şi eu pot confirma asta.

Evident mai sunt multe de făcut, iar pădure fără uscături nu există, şi mă refer atât la români, cât şi la italieni. Nu toţi tolerează integrarea românilor, fapt agravat şi de comportamentul pe care conaţionalii noştri l-au avut dea lungul timpului şi de criza economică care a modificat stilul de viaţă al multora. Dar cum spuneam, e un proces lung, foarte lung, şi cei ce se vor integra bine, cu siguranţă, cum deja sunt, vor fi parte integrantă a unei societăţi multiculturale. Cine nu are un rost va pleca şi criza a făcut o mare curăţenie în materie”, spune gălăţeanul.

„La nivel personal, integrarea mea o găsesc totală... mulţi nici nu pot crede că nu sunt de-al lor... şi încerc, pe cât posibil, să nu îmi pierd identitatea, şi să iau din societatea gazdă tot ceea ce contribuie la creşterea mea personală, şi să dau acestei societăţi muncă de calitate şi comportament civilizat. Apoi, pe mine, de Italia mă leagă practic ceea ce sunt astăzi... şi e ceea ce visam pe băncile şcolii în România: voiam să văd cum au făcut alţii de au ajuns atât de sus! Şi astăzi, în sfârşit, încep să înţeleg, şi sper că nu peste mult timp, "merele să devină mature"!”, ne-a mărturisit inginerul George Dobrea.

Legat de Galaţi şi de Scânteieşti


"De Galaţi mă leagă multe, în special de Scânteieşti, acolo unde e familia mea şi asta e tot ce contează pentru mine. Acolo m-am născut şi acolo vreau să-mi continui cariera. Toate experienţele profesionale realizate îmi doresc, într-o zi, să le fructific la Galaţi sau, cel puţin, în România. E nevoie astăzi de criteriu şi cred că fiecare dintre noi, mai ales cei plecaţi, odată ce se întorc în România, pot contribui cumva la saltul de calitate al unei societăţi atât de marcate de incultură şi manelisme de orice fel. Poate mulţi nu îşi dau seama, dar ceea ce au câştigat, în afara graniţelor, nu sunt banii sau succesul, ci experienţele şi mai ales bagajul cultural. Dacă s-ar aplica măcar o fărâmă din asta, pentru că mulţi s-au întors acasă, cu siguranţă lucrurile se vor schimba, treptat, înspre bine. Şi uitaţi-vă la Polonia, chiar nu vă spune nimic?", se întreabă retoric gălăţeanul.

Cum şi unde se vede peste 20 de ani


La întrebarea noastră cu privire la viitor, inginerul gălăţean George Dobrea a răspuns fără tăgadă: "Mă văd în România, cu speranţa să pot transfera mare parte din experienţa acumulată de-a lungul timpului acolo unde viaţa mi-a dat posibilitatea să ajung. Sper să fiu sănătos, că ideile nu-mi lipsesc. Restul? Mai mult decât destinul meu, nu are ce să mi se întâmple!".

Citit 5554 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2016 18:16

5 comentarii

 • postat de ionel dobrea Sâmbătă, 25 Iunie 2016 13:39 95.77.196.*** Link la comentariu
  0
  6

  Ceao George, hai poate incet,incet schimbam mentalitatea romanilor care inca au ramas iobagi in Romania!!! mari succese in continuare ,Ionel.

  Raportează
 • postat de DY TOTO GL Luni, 13 Iunie 2016 19:16 94.165.187.*** Link la comentariu
  12
  5

  RECOMAND PERSONAJELOR MICI,SCHIMONOSITE, FRUSTRATE SI APLAUDACILOR ACESTUI PERSONAJ , UN ARTICOL FRUMOS, ELEGANT SI CU RASPUNS PENTRU TOTI" AIA"...... CARE ROMANI ORICUM NU SUNT, AU AVUT DOAR NOROCUL SA SE NASCA IN ROMANIA CLAR !!!
  UN ACADEMICIAN RESPECTAT DL AUGUSTIN BUZURA , MANDRIA DE A FI SLUGA !!!
  PENTRU MINE ORICAT DE RAU E IN ROMANIA, TU ROMAN NU AI DREPTUL SA ITI HULESTI, SA ARUNCI CU NOROI IN TARA SI NEAMUL TAU, NIMENI DAR NIMENI ,NU FACE ASTFEL DE MAGARII , NU VEZI LA ALBANEZI, POLONEZI,UNGURI,ARABI, CHINEZI SI ALTII.
  SA INCHEI TOT CU ACADEMICIANUL AUGUSTIN BUZURA CITEZ :
  "PENTRU MULTI , NU E COOL SA FII ROMAN SI SA CREZI IN NATIA TA " CLAR !!!

  Raportează
 • postat de FD Duminică, 12 Iunie 2016 23:17 173.177.183.*** Link la comentariu
  6
  9

  Bravo, George! Continua sa progresezi si nu te lasa influentat de frustrarile nimanui !!! Succes!!!

  Raportează
 • postat de DY TOTO GL Duminică, 12 Iunie 2016 11:53 94.163.76.*** Link la comentariu
  12
  9

  IN ITALIA DOAR FAPTUL CA ESTI DE-AL NOSTRU NU EXISTA CLAR !!! MULTI AU DOAR IMPRESIA CA SUNT ACCEPTATI SI INTEGRATI INSA ...... E DOAR O ILUZIE ,DACA RESPECTI REGULILE CASEI, PAI CE ROMANII MUNCITORI DIN ITALIA, ORI DIN STRAINATATE NU RESPECTA REGURILE CASEI, ATUNCI DE CE NU SUNT RESPECTATI SI PLATITI CORECT SI LA TIMP,ACEST ARTICOL NU ESTE RELEVANT PENTRU TOTI ROMANII, POATE DOAR PENTRU ACEI CARE AU UITAT CINE AU FOST SI NU SE RECUNOSC ROMANI, CHIAR DORESC SA-L INVIT PE DL ACESTA LA C.G.I.L CEL MAI MARE SINDICAT DIN ITALIA SI LA MINISTERO DEL LAVORO & POL. SOCIALE , SA VADA STATISTICA ROMANILOR CARE AU DENUNTAT, CA NU SUNT PLATITI CORECT,LA TIMP ,ORI DELOC, SA SE UITE LA LE IENE (ITALIA 1) SI LA STRISCIA LA NOTIZIA ( CANALE 5), VEZI SI CAZURILE MASINILOR ARSE ALE ROMANILOR DE LA ROMA, VEZI CAZURILE DE SCLAVIE ALE ROMANILOR DIN SICILIA, CALABRIA, PUGLIA, S.A.M.D , TOTI ACESTI ROMANI SUNT ROMANI CARE MUNCESC SI CARE NU FURA CLAR !!! SA NU VINA NIMENI CU ACEA "CORECTITUDINE " DIN AFARA CARE SE DORESTE DOAR DIN PARTEA ROMANULUI, INSA DIN PARTEA TARII RESPECTIVE ESTE DOAR FACULTATIVA SA FIE CLAR !!! SI DACA TOT SE DORESTE ADEVARUL DESPRE CORECTITUDINEA DIN STRAINATATE ATUNCI VIN CU LINK http://www.transparenscy.org/cpi2015/#results-table ,SA VEDEM PUTI CORUPTIA SI RESPECTAREA LEGILOR, DUPA VORBIM, CA DI VORBE E OK, FAPTE ..... !!!???

  Raportează
 • postat de Vali Duminică, 12 Iunie 2016 09:08 5.13.149.*** Link la comentariu
  9
  12

  Bravo, George! Ai realizat lucruri frumoase si cel mai important aspect priveste modul tau de gindire, mentalitatea formata acolo unde este concurenta reala, unde nu merge cu aranjamente, mai ales in nordul Italiei. Cartea ta de vizita a fost realizata prin studiu si adaptare rapida la un mod de viata civilizat. Poate, in viitor, vei putea sa schimbi mentalitati si-n Romania. Succes!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.