MĂRTURIILE unui gălăţean din Diaspora: ”Munţii din România sunt cei mai frumoşi” (FOTO)

MĂRTURIILE unui gălăţean din Diaspora: ”Munţii din România sunt cei mai frumoşi” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Vacanţele românilor din Diaspora s-au cam încheiat şi cei care au avut ocazia de a reveni pe meleagurile natale s-au reîntors în străinătate, cu nostalgii legate de locurile dragi pe care le-au revăzut. Tocmai de aceea ni se pare potrivit să privim frumuseţile României prin ochii unui gălăţean care consideră că munţii noştri sunt mai frumoşi decât ai altora. Poate vi se pare doar o declaraţie subiectivă, dar ea vine din partea unui inginer gălăţean, care, după ce a văzut sau urcat munţi de pe trei continente, a rămas cu aceeaşi convingere: "Piatra Craiului rămâne cel mai frumos munte!".

Nu este un gălăţean plecat de azi, de ieri pe alte meleaguri, ci unul care trăieşte în străinătate de aproape 24 de ani, şi, pentru care, Montrealul a devenit, deja, acasă. Este vorba despre Sorin Beşchia, pe care cariera l-a purtat de la Galaţi la Braşov, Bucureşti, Montreal, Toronto, Florida, Seattle, Kansas şi, mai nou, în Olanda. A lucrat pentru marile companii ale lumii - Bombardier, Boeing, Fokker - şi, după cum ne-a mărturisit, în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, „toată experienţa, toată viaţa mea profesională e în construcţia de avioane, în general programe în dezvoltare: avioane noi, noi mari proiecte lansate sau îmbunătăţiri, ameliorări majore la avioanele deja existente”. Ce pasiuni ar putea avea un inginer de aviaţie? Ei bine, navigaţia! Sincer vorbind, nu caiacul e însă principala sa pasiune, ci pe primul loc se află alpinismul şi apoi înotul.

Alpinism

„Am lucrat la Braşov animat şi de faptul că munţii sunt aproape. Da, sunt mai frumoşi munţii României decât alţii din altă parte, pentru că au un trecut. Înseamnă mult pentru toate amintirile pe care le am, pentru că am bătut cam toţi munţii reprezentativi din România, chiar şi acum câţiva ani am fost cu fiica mea în Făgăraş, pe creastă. Bine, Piatra Craiului rămâne favorit. În această vară, am "făcut" din nou (după circa 20 de ani) creasta Pietrei Craiului şi a fost minunat. Dar am fost în locuri absolut remarcabile în alte părţi! Obiectiv vorbind, mi-e greu să spun. Dar dacă adăugăm şi latura sentimentală, atunci da, munţii din România sunt cei mai frumoşi! Am urcat în SUA, în America de Sud, în Africa şi sper, anul acesta, să găsesc câteva zile să mă duc din nou”, ne-a mărturisit gălăţeanul.

Înot şi caiac

Am fost curioşi, cu asemenea pasiuni solicitante fizic - alpinism, înot şi caiac, unde se vede Sorin Beşchia peste 20 de ani. „Mă văd într-o zonă montană, participând la tot felul de competiţii, şi înotând, de asemenea. Fiind acum cu contract în Olanda, sigur că nu e o ţară de munte, dar am canalele la dispoziţie! Dar numai o dată am luat un caiac, în rest a fost înot. M-am antrenat la un club, în pisicină, dar mă pasionează înotul în ape deschise, care câştigă foarte mult în popularitate şi în România, urmând tendinţa din alte ţări. Anul trecut, de exemplu, am participat la cursa de cinci kilometri de la Vama Veche la 2 Mai, în mare”, afirmă gălăţeanul.

Deşi construieşte avioane, inginerul n-a fost tentat să-şi construiască ori îmbunătăţească propriul caiac: "Ca să fiu cinstit m-au pasionat mai mult traseele cu caiacul. Şi am fost cu caiacul în multe locuri, inclusiv în Alaska, la începutul verii. A fost foarte frumos. Mie vacanţele mi se par extrem de importante. Concediile, în America de Nord, sunt mult mai mici decât în Europa şi decât în România. Cel mai lung traseu străbătut cu caiacul n-a durat mai mult de două-trei zile, dar în locuri mai ascunse. Îmi place lumea navigaţiei pe apă foarte mult. Am făcut mult caiac, nu de competiţie, englezii ar spune sea kayaking, echipaje cu care traversezi lacuri, te duci în Deltă”, spune Sorin Beşchia.

Trăieşte româneşte

„Cred că m-am simţit bine oriunde, în Canada, în America de Nord, în Olanda, însă oriunde m-aş duce, simt că la Montreal e cumva. Asta nu înseamnă că nu mă simt foarte bine în România, dintotdeauna m-am simţit foarte bine în România şi am fost gata aproape să mă cert cu cei care, venind din altă parte, priveau cu dispreţ, cu un complex stupid de superioritate, sau mai ştiu eu cum. Mă simt foarte bine aici, dar consider că, după atâta timp, Montreal e acasă. Nici nu e greu să simţi asta. Chiar dacă vrei să trăieşti aproape numai româneşte, pentru că e o comunitate mare.

Am un respect nemărginit pentru limba română şi mă deranjează să constat în România cât este de siluită limba română. Cred că vorbesc perfect limba română şi mi s-ar părea o greşeală să n-o vorbesc. Şi limba scrisă mi se pare extrem de importantă. Greşeli de ortografie sigur că fac cei de-acolo, dar fac şi cei de aici, ceea ce e mai puţin scuzabil”, ne-a declarat inginerul gălăţean Sorin Beşchia.

Citit 4393 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.