Cum să n-ajungi SCLAVĂ în Austria | Poveşti de viaţă din Diaspora

Cum să n-ajungi SCLAVĂ în Austria | Poveşti de viaţă din Diaspora
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)


„Ne-a sunat plângând şi implorându-ne să o ajutăm că nu mai suportă. Nu ştia unde se află şi nici cum se numeşte domnul pe care-l îngrijeşte. Nu ştia cu ce firmă a plecat la muncă, ci doar că a plătit un comision unei doamne Rodica, care acum nu-i mai răspunde la telefon, iar fiul acesteia a adus-o cu maşina noaptea la acel loc de muncă”…

Sună alarmant? Aşa poate începe oricare dintre nenumăratele poveşti ale româncelor care au plecat din ţară ca să lucreze ca bone, menajere sau îngrijitoare şi au ajuns sclave! Pentru a evita asemenea situaţii teribile, i-am cerut sfatul Danielei Gumann, autoarea a patru cărţi de maxim interes: „Îngrijirea la domiciliu în Austria – Drepturi şi Obligaţii”, a îndrumarului „Germana, clar şi la obiect”, a suportului de curs „Îngrijire persoane la domiciliu” şi a volumului „Die Pflegerin – Îngrijitoarea”, ale cărei pagini scot la lumină destine şi poveşti emoţionante. Împreună cu soţul ei, Constantin Gumann, care are cetăţenie austriacă şi este stabilit în Austria de 35 de ani, Daniela Gumann conduce o firmă care are ca activitate principală asistenţa socială – îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă şi bolnave, oferind cursuri de îngrijire cu diplomă recunoscută de autorităţile austriece şi intermediere locuri de muncă.

Dar să revenim la povestea de la care am început, care e reală!

Înainte de a ajunge să ceară ajutor, femeia o sunase pe Daniela Gumann căutând un loc de muncă, dar răspunsul că abia peste două săptămâni va fi un loc disponibil n-a mulţumit-o. Se grăbea şi voia să plece imediat. Iar la o săptămână, nu ştia cum să scape din locul unde se grăbise să ajungă! Daniela Gumann a sfătuit-o să se uite pe plicurile din poşta primită ca să afle adresa exactă şi numele bătrânului. Apoi a sunat-o pe „doamna Rodica”, şi a intervenit personal ajutând-o să plece de acolo şi să-şi primească banii înapoi.

Eroina poveştii, ca multe alte femei, face parte din categoria celor care ajung atât de uşor victime unor situaţii neplăcute. De ce? Pentru că, spune Daniela Gumann fie „pleacă în disperare” – rămase fără loc de muncă sau cu ratele neplătite, şi atunci acceptă orice job cu ochii închişi, fie caută „salarii bombastice”.

Cum să (nu) câştigi 1.800 de euro


În ultima perioadă, spune Daniela Gumann, nu se mai discută despre salariu lunar, ci despre tarife de 70 sau chiar o sută de euro pe zi.

„Când se vorbeşte despre acele tarife nu se spune tot, iar adevărul îl afli când primeşti salariul la sfârşitul lunii. Din acea sumă trebuie plătite lunar: un comision la firma din România, un alt comision la firma din Austria, se mai scade şi transportul care este obligatoriu cu cel de la firma respectivă şi care merge numai până în Timişoara, iar de acolo te descurci singur până în Vaslui sau unde trebuie să ajungi, apoi se mai scad şi asigurările pe două luni automat, motivând că trebuie să plăteşti şi pentru luna când eşti în pauză, şi tot găsesc suficiente alte motive să mai tot scadă. Toate acestea le cunosc din surse sigure, deoarece o astfel de victimă se află acum în echipa noastră. Când am întrebat-o de ce vrea să vină la noi pentru un salariu net de 1.000 de euro, a spus că la cealaltă firmă rămânea cu 900 de euro din totalul de 1.800 care-i fusese promis la început”, spune Daniela Gumann. Şi mai grav este când româncele deja păcălite "racolează" alte victime, pentru un câştig de o sută de euro...

Tocmai pentru a evita asemenea drame, recomandările Danielei Gumann au fost mereu aceleaşi:
- Nu plecaţi la drum fără a cunoaşte cât de cât limba germană!
- Nu apelaţi la firmele intermediare din România!
- Nu acceptaţi orice ofertă fără a vă informa despre respectiva firmă!
- Nu întotdeauna informaţiile şi recomandările unor colege sunt corecte sau reale!
- Şi, cel mai important: UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC!!!

Cine este Daniela Gumann


Daniela (Vebert) Gumann are o vastă experienţă în domeniul asistenţei sociale, atât practică - a lucrat şapte ani în Israel şi un an în Germania, dar şi în România ca ergoterapeut - cât şi în studii de specialitate. Astfel, după cum ne-a mărturisit, a absolvit diferite cursuri de „Competenţe comune în domeniul îngrijirii şi protecţiei persoanelor cu dizabilităţi” sau „Terapie prin arta combinată”.

Daniela Gumann a absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice în Galaţi, la Universitatea Danubius, apoi, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti a absolvit „Tehnici şi Practici în Asistenţa Socială”, studii pe care şi le-a echivalat la Ministerul Educaţiei de la Viena. În Austria, la Salzburg a urmat cursul „Deutsch für Pflege – Germana pentru îngrijire”, după care a fost admisă la Universitatea din Salzburg – Facultatea de Psihoterapie. Şi tot în Salzburg a dobândit şi calitatea de trainer cu autorizaţie de practică.

Daniela Gumann ştie ce înseamnă să munceşti încă de la vârsta de 16 ani, când a fost nevoită să lucreze într-o croitorie şi să înveţe în paralel, contribuind la cheltuielile familiei: "Acel moment, când am ales să termin liceul la seral, a fost pentru mine, emblematic, deoarece am conştientizat ce înseamnă să munceşti, să ai un serviciu cu sarcini, program fix (lucram în două schimburi) şi mergeam mai departe la liceu. Îmi amintesc şi acum cât de tare sufeream ca şi copil de numai 16 ani, într-o secţie de croitorie cu multe femei, când eram cel mai des pusă să fac ceea ce lor nu le plăcea (să fac cafeaua, curăţenie, să le cumpăr câte ceva). Asta m-a motivat mai târziu, când am terminat liceul, să merg la facultatea de psihologie, pentru a cunoaşte/înţelege mai bine omul de lângă mine", ne-a mărturisit.

Şi Daniela Gumann a mâncat pâinea îngrijitoarei în străinătate! În 1997 a plecat în Israel: "Înainte de plecare... speram să mă îmbogăţesc peste noapte. Munca însă... am considerat-o umilitoare, statutul de îngrijitoare mă împovăra sufleteşte, motiv pentru care, în primele trei luni o sunam pe mama zilnic şi plângând îi spuneam că vreau să mă întorc acasă, pentru că mă simt umilită să lucrez asta. Au trecut 19 ani şi încă mai aud vocea mamei cu fermitate cum mi-a spus: «La vârsta asta trebuie să ştii să respecţi un cuvânt dat şi un contract semnat. Munca este muncă. Ce credeai că pentru banii care-i primeşti le citeşti poezii?». A fost şocant să aud asta de la mama, singura fiinţă de până atunci care mi-a dovedit că mă iubeşte. Mereu a fost severă şi fermă în educaţia mea. Ei, contractul era semnat pentru o perioadă de un an fără pauză, cu timpul mi-am găsit puterea să rezist mai departe, şi am găsit atâta putere că am stat şapte ani în Israel. Nu a fost uşor, dar a meritat".

Citit 31031 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2017 18:45

6 comentarii

 • postat de Mihaela Novak
  Miercuri, 15 Februarie 2017 23:29
  87.135.95.***
  A facut de toate doamna Daniela Gumann, numai cei 7 ani de acasa ii lipsesc. Ea nici dupa 27 de ani de democratie nu a inteles ca nu are dreptul de a face calomnie, denigra despre o persoana.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Daniela Gumann
  Joi, 26 Ianuarie 2017 02:08
  91.133.101.***
  Mă adresez doamnei sau domnului Ghica!

  Observati?! Deja din start ceva nu e corect în direcția dumneavoastră, și anume, anonimatul. Asta deja spune multe. O simplă căutare pe Google despre Daniela Gumann și apar absolut toate informațiile, iar asta știți de ce? pentru că eu nu am nimic de ascuns și îmi asum tot ce spun!!!
  De regulă, nu dau curs comentariilor anonime, dar din respect pentru echipa redacțională al acestui ziar, iată că vă răspund.

  Ați spus mai sus, "...să las laudele și să trec la fapte" - cine vrea să vadă, vede fapte în articolul de mai sus, cine nu vrea, vede laude.
  Cele 4 cărți scrise de mine nu sunt fapte? Oferirea de locuri de muncă, nu sunt fapte?, Cursurile de calificare organizate de noi, nu sunt fapte? Întâlnirile care le organizăm cu îngrijitoarele, nu sunt fapte? Și astea sunt doar cele enumerate în articol, dar faptele noastre nu se opresc doar aici. Dacă totuși mai doriți fapte, trebuie să știți că îngrijitoarele vin din România, cu microbuze și ajung la ore foarte târzii din noapte, iar familiile austriece, nu sunt dispuse a fi deranjate la acele ore, și atunci, ele vin la noi acasă, unde avem mereu organizat pentru ele condiții absolut familiare, cu camera pregătita, unde să doarmă civilizat, dimineața servesc micul dejun cu noi la masă, pentru că noi dorim să însoțim îngrijitoarea la familia unde va lucra și să o ajutăm să se prezinte. Să nu se simtă singură și abandonată.

  Despre prețurile practicate de noi ca firmă, pot spune că oricine în firma lui are libertatea de a stabili cum dorește să lucreze, cum de altfel, și colaboratorii, au libertatea să aleagă unde să adere pentru un loc de muncă. Prețurile practicate de noi sunt publice și sunt cunoscute de Camera de Comerț din Austria ( WKO) și sunt absolut legale, mai ales datorită faptului că suntem o firmă absolut legală. Chiar și după semnarea contractului de muncă și începerea activității, (stă scris în contract) au libertatea de a rezilia contractul cu condiția să anunțe cu două săptămâni înainte.

  Dacă tot ați menționat cei 550€ ca Förderung alocați de statul Austriac, trebuie să știți și în ce condiții. Acest ajutor se acordă numai familiei care are drept de a avea îngrijitoare și care, nu depășeste cuntumul de 2500€ lunar ca venituri, deci, dacă facem un calcul că o familie care primește o îngrijitoare prin firma noastră, plătește lunar 1500€, înseamnă că familiei îi rămâne doar 1000€ pentru consum, ceea ce pentru Austria, nu este chiar o viață de lux. Dar să revin la cei 550€. Acest Förderung - ajutor, este calculat la 275€ pentru o îngrijitoare, iar dacă familia, are o îngrijitoare care lucrează 2 luni, deci nu primește decât 275€.

  Se achită de către stat suma de 550€ doar în cazul în care se fac schimburile la două săptămâni, cum fac slovacele, sau la 28 de zile cum fac alte firme, dar nu și la noi.

  Repet, oricine are libertatea de a alege unde să lucreze.

  În speranța că am răspuns pretențiilor dumneavoastră,
  închei semnând, cu simț de răspundere cu numele meu real,
  Daniela Gumann.
  12
  2
  Raportează
 • postat de Ghica
  Marți, 24 Ianuarie 2017 21:07
  213.225.15.***
  Doamna Daniela va rog lăsați laudele si treceti la
  Fapte ... Dar cum ați crede dumneavoastră, ca Romani sunt ultimi oameni si nu vad cât ar merita sa primească in urma muncii lor.. Își lasă acasă,familie si oameni dragi si vin in Austria Ptr un trai mai bun si daca stam bine si calculam 1000€ pe luna sunt bani care poti sai câștigi la noi in Tara in doua luni si lucrezi 8 ore si esti lângă familie.. Deci încercați sa mai ridicați salariul ca nu suntem chiar ultimi oameni... Austrieci oferă 80-120€ pe zi si dumneavoastră veniti cu cel mult 45€ total pe zi si vi se pare ca luam bani multi... Revenitiva va rog si faceti alte calcule .. Austria oferă grad de invaliditate destul
  De consistent , fordetung ajutor social 550€ Ptr 2 femei angajate lunar deci încercați sa Calculați un salariu in funcție după aceste criterii pentru ca sunt bani care sunt dați de către stat in vederea ajutorării persoanelor in cauza si familiei sa le fie mai ușor .... Cu mare respect dar căutați alte cai mai bune care sa fie ambele parti mulțumite!!!
  2
  16
  Raportează
 • postat de Haiku
  Duminică, 22 Ianuarie 2017 20:13
  5.13.203.***
  ..."de ce vrea sa vina la noi pt. un salariu de 1000 de Euro net"... Reclama "indirecta"!!!!

  Madam Guman!...
  Daca intram putin in detalii, s-ar putea sa fii nevoita sa stergi articolul!!!

  Astazi se lucreaza pt. cel putin 1400 si ceva neto, cu asigurarile platite, in primii ani, fara experienta, si cu o cunoastere precara a limbii!!!

  Ai uitat sa spui ce comision primiti voi lunar degeaba!!!

  Ar trebui sa primiti numai comision de intermediere, dar pe langa acesta, voi incasati exact diferenta mai sus mentionata!!! Si asta lunar!!!

  Daca vrei sa discutam concret, " pe tema", iti stau la dispozitie, cu documente concrete originale de la AKÖ!!!
  Acolo iti arata clar care e minimul de plata pe zi, impus de AKÖ (Camera Muncii Austria).

  Stiti ca de anul trecut ati fost luati sub lupa de AKÖ, si ca f. multe familii austriece nu vor sa lucreze cu "agentii". De ce?!? Pt. ca incasati degeaba.
  Fara voi, familia ar plati mai putin, iar ingrijitoarea ar primi mai mult!!!

  Pt. detalii iti stau la dispozitie, tot prin intermediul ziarului Viata Libera.

  Restul e numai reclama, plina de fotografii!!!
  1
  19
  Raportează
 • postat de Irina
  Vineri, 20 Ianuarie 2017 12:11
  79.118.54.***
  Felicitari si tot respectul,d-na Daniela Guman!
  25
  6
  Raportează
 • postat de Mai reflectati!
  Vineri, 20 Ianuarie 2017 12:02
  78.96.253.***
  Daca analizezi aceasta situatie, suna foarte dureros!

  Retrospectiv, volens nolens, gandesti totul,a fost bine, teribil de bine, dar incarcati de emotivitate si suspans.

  Cand avea-i un loc de munca, colegi,casa, prieteni, familie, deodata te trezesti la marginea societatii.
  In situatia aratata, la marginea prapastiei.

  Si cauti vinovati, te autoexonerezi, ce puteam sa fac, eram prea mic sa-mi hotarasc destinul dupa 89...

  Asa au gandit toti romanii,cand, dupa duminica orbului, s-au vazut manipulati in detrimentul vointei lor, capacitati de productie inchise, majoritatea cu scop de jaf.

  Si romanii, desi puteau sa-si redreseze situatia economica, eliminand de la putere personaje malefice, rauvoitoare, s-au complacut,azi, maine,preferand sa-i stearga pe straini la fund, in conditii explicate in acest articol, ba si mai rau, in special femeile, intre timp mafia creata,cu votul lor, a lucrat trecandu-si pe numele lor avutia tarii.
  ACUM, s-a ajuns in situatii disperate.

  In situatia aratata, dar binecunoscuta in tara, situatia expusa este doar UNA, din milioanele de suferinte in care a fost aproape distrusa fiinta nationala, romanii, in special cei plecati, nu mai au o identitate, un tel, o tara!

  Sigur, nu-i timpul pierdut, sa se redresezae, dar cum sa speri macar, daca recent au ales aceeasi cale a pierzaniei, din duminica orbului!?

  Numai Dumnezeu ne poate salva, dar si aici trebuie sa stii ce vrei!
  1
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.