Triumful şi apucăturile puiului de cicisbei cu creier de ţânţar

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un târtan cu urechi şi paie în nas ia o cutie cu vopsea şi scrie pe pereţi una dintre maximele sale imbecile: ceea ce nu este interzis în mod expres, este permis! Aşa crede gânditorul de cartier, ilustrul cicisbei, specialistul în toate şi expertul în nimic. Aşadar, pentru că nimeni şi nimic nu interzice, mangafaua scuipă unde vrea şi când vrea, urlă ca smintitul peste tot, intră în biserică îmbrăcat cu maiou şi încălţat cu şlapi (la fel se duce şi la Primărie, şi la Prefectură, şi la Teatru, şi la cumpărături, şi la Cinema, şi la înmormântare, şi la nuntă…).

Pentru că nu-i dă nimeni peste ochi, târtanul se scarpină scârbos în tramvai, în autobuz, în sala de clasă, în alimentara, în public, în crucea măsii…Pentru că i se permite, târtanul vorbeşte urât şi ţipă la controlorii de bilete din mijloacele de transport în comun…Pentru că nu-l ia nimeni la trei păzeşte, târtanul mănâncă seminţe şi alte substantive la intrarea în scara blocului, aruncă resturile la întâmplare, scrie "arhaisme" şi alte "cuvinte dese" pe ziduri şi unde vrea muşchii lui educaţi anapoda de "mamy" şi "taty" (care îi mai şi felicită, în loc să-i ia la ciomăgit), porneşte şi huruie tot felul de manele şi tot felul de alte aiureli "didactice şi pedagogice"…

Pentru că i se permite, târtanul în autobuz nu-şi cedează locul să stea o femeie ori un bătrân, calcă pe spaţiul verde (în Israel, cine strică un metru pătrat de iarbă, plăteşte cinci mii de dolari amendă)…Pentru că gândeşte puţin şi doarme mult, târtanul se face imediat complicele şi sprijinul infractorului de orice natură, scoate urgent pumnii şi alte contondente din recuzita-i excentrică şi stupidă.

Acest pui de cicisbei cu creier de ţânţar nu are scrupule, nu are program, aplică legile gangului, se trage de şireturi cu oricine, înjură profesorii, crapă de talente, se dă rotund cu tot felul de şmecherii şi măgării agresive, zvârle gunoaie de la fereastră, zvârle cărţi la tomberon, face gesturi obscene…Nu mai zic de vestimentaţie şi limbaj în discuţii cu femeile (acestea răspund şi se comportă la fel, nu ţin cont de nimeni şi de nimic, nu le interesează decât "netul" şi banalităţile unei vârste pe care o pierd definitiv)…Şi când te gândeşti că aceşti infatuaţi şi gonflaţi de indiferenţa părinţilor vor ajunge "demnitari" şi "legiuitori" şi şefii celor cuminţi şi educaţi şi puţini!…Şi când te gândeşti că aceste drame şi tragedii existenţiale se pot rezolva foarte uşor, dar nu se vrea, adică sunt permise!…Vorba formidabilă a unui geniu contemporan: nu ştiu alţii cum sunt, dar mie, când mă apuc de gândit, îmi stă mintea în loc! Ce ziceţi?

Citit 5310 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 19:48

1 comentariu

 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 27 Martie 2012 07:57
  Ce sa zic Ioane ,ai mare dreptate in ceea ce scrii .Unii spun ca de vina este aducerea in orase a populatiei de la sate cu prilejul industrializarii socialiste . Nu au dreptate iar cel mai bun exemplul este autorul articolului si altea cateva mii pe care i-am cunoscut .Parerea mea este ca vinovata este disolutia,in ultimii 22 de ani , a institutiilor ,invatamant ,administratie ,politie etc . Si mai este vinovata pauperizarea aproape generalizata a locuitorilor cartierelor ,pauperizare urmata de un dezinteres total fata de tot ce se intampla in jur.Nici pana la defectiunea din decembrie '89 nu dadeam afara de spirit civic ,ceea ce se intampla acum este deja prea mult. Un exemplu , eram acum cateva zile in preajma unui liceu galatean ,s-a intamplat sa fie ora sfarsitului de program , un grup de liceeni cu cravate rosii (cine or fi fost nostalgici ,CA-ul scolii sau parintii?) a navalit pe poarta scolii iar in timp ce unii isi aprindeau tigarile altii au inceput sa guite atunci cand s-au intersectat cu un cetatean mai corpolent........Bietul om s-a inrosit sfecla ,cred ca de furie , nu a zis nimic ,cred ca in sinea lul injura pe cei care-i pun sa plateasca taxe si impozite ,ca sa ce ,sa fie needucatii acei tineri ? Nici sa ei atitudine nu poti fiindca au foarte bine dezvoltat spiritul de haita......Sper ca acestia sa fie cat mai putini.
  1
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.