PROTEST spontan la ArcelorMittal Galaţi

PROTEST spontan la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Cresc tensiunile pe platforma siderurgică. Peste 300 de siderurgişti s-au adunat vineri dimineaţă, la ora 10,00, într-un protest spontan faţă de intenţia administraţiei combinatului gălăţean de a include negocierile legate de transferul taxelor sociale de la angajator la salariat în cele legate privind contractul colectiv de muncă pentru anul viitor.

După Şantierul Naval Damen, a venit rândul celui de-al doilea mare pilon al industriei gălăţene, ArcelorMittal, să se confrunte cu un protest spontan al salariaţilor. Acest lucru s-a produs vineri, la 10,00 dimineaţa, când aproximativ 320 de siderurgişti s-au adunat pe esplanada din faţa Resurselor Umane. Conform lui Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, principala nemulţumire a oamenilor este legată de faptul că administraţia ArcelorMittal Galaţi cere ca negocierea actului adiţional privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat să se facă în cadrul negocierilor pentru noul CCM. Trebuie spus că la acea oră era programată prima întâlnire pentru negocierea actului adiţional, însă aceasta avusese loc în seara dinainte. „Administraţia propune ca negocierea transferului contribuţiilor prevăzute de OUG 79/2017 să se facă în cadrul negocierii colective a contractului colectiv de muncă 2018. Această chestiune, coroborată şi cu o altă frază spuse de reprezentanţii administraţiei, că ei nu au nicio obligaţie să facă acest transfer şi că nu există niciun act legislativ în această direcţie, a inflamat situaţia şi a crescut puţin tensiunile, care aş putea spune că sunt uniformizate la nivelul platformei combinatului, astfel că în jur de 320 de oameni au făcut această mişcare spontană. Noi am respins categoric această propunere a administraţiei, pentru că trebuie să fie şi sunt două chestiuni separate. Una este legată de negocierea actului adiţional, prevăzută de OUG 79 şi care trebuie finalizată până pe data de 20 decembrie, şi cealaltă e legată de contractul colectiv de muncă pe anul 2018”, ne-a spus Vasile Crişan.

OUG nr. 82/2017 stabileşte că, până pe 20 decembrie 2017, este obligatorie negocierea colectivă pentru modificarea contractelor de muncă prin acte adiţionale, în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Aceste negocieri colective sunt obligatorii pentru toţi angajatorii, indiferent de numărul de salariaţi.

„Înainte de întâlnirea de joi seara, noi am trimis administraţiei o hârtie cu trei puncte: modificările corespunzătoare prin transferul taxelor de la angajator la angajat să se opereze prin creşterea brutului; brutul să fie crescut astfel încât cheltuielile totale cu salariaţii să fie menţinute stabile, pentru ca aceştia să beneficieze de reducerea impozitului pe venit din salariu, de la 16 la 10 la sută; mărirea salariului brut operată prin acest transfer de taxe este o consecinţă directă a OUG 79/2017 şi OUG 82/2017, prin care se transferă contribuţiile de la angajator la salariat şi acest transfer de taxe nu se substituie negocierii salariale colective şi nu este o creştere salarială anuală. Am pornit cu aceste trei puncte şi uitaţi că ei ne propun să introducem acest act adiţional în negocierile pentru contractul colectiv de muncă, ceea ce nu este corect şi nici legal. Nu discutăm absolut deloc. Acest act adiţional privind acest transfer trebuie făcut până pe 20 decembrie, conform legii, şi nu are nicio tangenţă cu negocierea CCM pentru anul 2018. Am respins categoric această propunere a administraţiei”, a continuat Vasile Crişan, care consideră că „prin această mişcare spontană, se arată că salariaţii din cadrul societăţii au ajuns la capătul răbdării”. „Dacă nu vom ajunge la o înţelegere cu acest act adiţional de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat, şi nu dorim altceva decât să se respecte legea, suntem nevoiţi să folosim toate mijloacele de luptă sindicală, inclusiv greva generală. Totuşi, lucrăm într-o societate puternică – 28 la sută din PIB-ul acestui judeţ este realizat de ArcelorMittal”, a încheiat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG.

Punctul de vedere al administraţiei ArcelorMittal Galaţi, foarte concis, ne-a fost oferit de purtătorul de cuvânt Dorian Dumitrescu: „ArcelorMittal Galați îşi exprimă hotărârea de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul stabilit de lege, pentru a se asigura deopotrivă sustenabilitatea Combinatului, dar și viitorul slujbelor, în noua realitate economică”.

Următoarele două întâlniri pe marginea întocmirii actului adiţional vor avea loc pe 14 şi 19 decembrie. Tot pe 19 decembrie este programată o nouă rundă de negocieri pentru noul contract colectiv de muncă.

Citit 11941 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2017 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.