PROTEST spontan la ArcelorMittal Galaţi

PROTEST spontan la ArcelorMittal Galaţi

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
7 comentarii

Cresc tensiunile pe platforma siderurgică. Peste 300 de siderurgişti s-au adunat vineri dimineaţă, la ora 10,00, într-un protest spontan faţă de intenţia administraţiei combinatului gălăţean de a include negocierile legate de transferul taxelor sociale de la angajator la salariat în cele legate privind contractul colectiv de muncă pentru anul viitor.

După Şantierul Naval Damen, a venit rândul celui de-al doilea mare pilon al industriei gălăţene, ArcelorMittal, să se confrunte cu un protest spontan al salariaţilor. Acest lucru s-a produs vineri, la 10,00 dimineaţa, când aproximativ 320 de siderurgişti s-au adunat pe esplanada din faţa Resurselor Umane. Conform lui Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, principala nemulţumire a oamenilor este legată de faptul că administraţia ArcelorMittal Galaţi cere ca negocierea actului adiţional privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat să se facă în cadrul negocierilor pentru noul CCM. Trebuie spus că la acea oră era programată prima întâlnire pentru negocierea actului adiţional, însă aceasta avusese loc în seara dinainte. „Administraţia propune ca negocierea transferului contribuţiilor prevăzute de OUG 79/2017 să se facă în cadrul negocierii colective a contractului colectiv de muncă 2018. Această chestiune, coroborată şi cu o altă frază spuse de reprezentanţii administraţiei, că ei nu au nicio obligaţie să facă acest transfer şi că nu există niciun act legislativ în această direcţie, a inflamat situaţia şi a crescut puţin tensiunile, care aş putea spune că sunt uniformizate la nivelul platformei combinatului, astfel că în jur de 320 de oameni au făcut această mişcare spontană. Noi am respins categoric această propunere a administraţiei, pentru că trebuie să fie şi sunt două chestiuni separate. Una este legată de negocierea actului adiţional, prevăzută de OUG 79 şi care trebuie finalizată până pe data de 20 decembrie, şi cealaltă e legată de contractul colectiv de muncă pe anul 2018”, ne-a spus Vasile Crişan.

OUG nr. 82/2017 stabileşte că, până pe 20 decembrie 2017, este obligatorie negocierea colectivă pentru modificarea contractelor de muncă prin acte adiţionale, în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Aceste negocieri colective sunt obligatorii pentru toţi angajatorii, indiferent de numărul de salariaţi.

„Înainte de întâlnirea de joi seara, noi am trimis administraţiei o hârtie cu trei puncte: modificările corespunzătoare prin transferul taxelor de la angajator la angajat să se opereze prin creşterea brutului; brutul să fie crescut astfel încât cheltuielile totale cu salariaţii să fie menţinute stabile, pentru ca aceştia să beneficieze de reducerea impozitului pe venit din salariu, de la 16 la 10 la sută; mărirea salariului brut operată prin acest transfer de taxe este o consecinţă directă a OUG 79/2017 şi OUG 82/2017, prin care se transferă contribuţiile de la angajator la salariat şi acest transfer de taxe nu se substituie negocierii salariale colective şi nu este o creştere salarială anuală. Am pornit cu aceste trei puncte şi uitaţi că ei ne propun să introducem acest act adiţional în negocierile pentru contractul colectiv de muncă, ceea ce nu este corect şi nici legal. Nu discutăm absolut deloc. Acest act adiţional privind acest transfer trebuie făcut până pe 20 decembrie, conform legii, şi nu are nicio tangenţă cu negocierea CCM pentru anul 2018. Am respins categoric această propunere a administraţiei”, a continuat Vasile Crişan, care consideră că „prin această mişcare spontană, se arată că salariaţii din cadrul societăţii au ajuns la capătul răbdării”. „Dacă nu vom ajunge la o înţelegere cu acest act adiţional de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat, şi nu dorim altceva decât să se respecte legea, suntem nevoiţi să folosim toate mijloacele de luptă sindicală, inclusiv greva generală. Totuşi, lucrăm într-o societate puternică – 28 la sută din PIB-ul acestui judeţ este realizat de ArcelorMittal”, a încheiat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG.

Punctul de vedere al administraţiei ArcelorMittal Galaţi, foarte concis, ne-a fost oferit de purtătorul de cuvânt Dorian Dumitrescu: „ArcelorMittal Galați îşi exprimă hotărârea de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul stabilit de lege, pentru a se asigura deopotrivă sustenabilitatea Combinatului, dar și viitorul slujbelor, în noua realitate economică”.

Următoarele două întâlniri pe marginea întocmirii actului adiţional vor avea loc pe 14 şi 19 decembrie. Tot pe 19 decembrie este programată o nouă rundă de negocieri pentru noul contract colectiv de muncă.

Citit 11096 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2017 00:16

7 comentarii

 • postat de Un fomist angajat la ArcelorMittal cu salariul minim Duminică, 10 Decembrie 2017 11:34 93.122.251.*** Link la comentariu
  2
  24

  Da închide odată această întreprindere nerentabilă și să plecăm și noi în altă parte , și așa la salariul minim ce avem de pierdut , închide odată coșmelia că și așa jumătate ce se vede din oraș din el este coașcă goala pe dinăuntru, nu se mai poate nici cu salariul minim ? sa terminat afacerea !Dle Ribo Bruno sfidezi orice logică a economiei de piață și de bun simț , nu mai poți acorda un salariu minim închizi și pleci!

  Raportează
 • postat de Melinte Marian Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 17:12 188.24.246.*** Link la comentariu
  3
  17

  Membrii guvernului cumva sunt şi membrii sindicatului Siderugistu, sau liderii de la Siderugistu sunt lacheii guvernului!
  Cine ştie ce troc pt energie subvenționată către Mittal rezolvă această ieșire autorizată ca niciodată de administrația Arcelor Mittal Galați!

  Raportează
 • postat de Aici este si vina Guvernului : Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 15:18 5.254.97.*** Link la comentariu
  2
  21

  Cand milogii astia din conducerea combinatului se duc la Guvern cu mana intinsa pentru pomana (reduceri de taxe , contracte..etc) , guvernantii sa-i ia la intrebari pe astia din conducere , asupra respectarii unor conditii decente de munca si salarizare in combinat. !
  Parlamentarii galateni , ce fac ??

  Raportează
 • postat de Siderurgistul Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 13:13 86.120.175.*** Link la comentariu
  3
  36

  Astia nu sunt serioși, contestă și hotărârile guvernului României, închide coșmelia și gata ,nu mai amenința cu sustenabilitatea afacerii tale ,cu păstrarea locurilor de muncă,etc, închizi și gata,și așa dai salariul minim la muncitori , bineînțeles că o să plângă cei care au salarii uriașe din administrație, conducere ,ingineri,etc,boala lungă moarte sigura ,o luam și noi pe alt drum și gata!

  Raportează
 • postat de stilmarin Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 11:48 86.127.114.*** Link la comentariu
  10
  25

  Am fost la Arad , la Roman, si cerul era plin de stele . Aici abia daca zaresc una .

  Raportează
 • postat de bula Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 10:03 82.137.10.*** Link la comentariu
  14
  16

  Masinile si centralele din oras polueaza mai mult ca csg. La care se adauga centrele de fier vechi, care ard cablu de cupru. Boschetariii care la fel ard cabluri.

  Raportează
 • postat de IC Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 07:39 81.196.146.*** Link la comentariu
  6
  50

  Privind aceasta fotografie in care se vede ca poluarea-i mult mai mica decat in iepoca de aur ,stiind ca am chisturi pe plamani din cauza aerului respirat ,nefumator fiind ,ma intreb de ce Galatiul nu-i inclus in randul oraselor cu poluare remanenta si daca se recalculeaza pensiile ,ca urmare a scaderii varstei de pensionare in orasele repective ?Un argument in plus ,care atesta fara tagaduinta ca acest oras este poluat ,este culoarea fatadelor la blocuri ( la al meu s-a inegrit intr-un an de la amvelopare ,si ce frumos arata, de alea de pe timpul comunismului nici nu mai scriu ) si praful care este prezent peste tot si tot timpul si care ne chinuie viata.....Ce ar fi sa se analizeze ,de catre un laborator specializat , daca pe fatadele innegrite ale blocurilor ,se gasesc particule de minereu , carbune +cocs ,fum- a carei sursa nu putea fi decat platforma combinatului etc .Nu am posibilitate sa atasez ,la acest comentariu ,fotografii care sa ateste infernul poluarii din trecut ,din combinat.Oare parlamentarii galateni ce fac in parlament ,numai circ ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.