Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Mii de gălăţeni, dintre cei 210.000 de contribuabili persoane fizice din toată ţara, trebuie să depună la ghişeele ANAF, până la 31 ianuarie, formularul 600, în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Formularul 600 reprezintă „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate. De la 1 ianuarie 2018, CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere. Pentru anul fiscal 2018, salariul minim brut este de 1.900 lei. De asemenea, CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018). Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25 la sută) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10 la sută) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.

Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Cei care obțin venituri sub plafon nu sunt obligaţi să depună declaraţia, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

Conform unui comunicat remis de ANAF, contribuabilii au la dispoziție și posibilitatea transmiterii formularului 600 fără a se deplasa la sediile instituţiei, prin poștă cu confirmare de primire. În plus, începând de astăzi, 15 ianuarie 2018, formularul 600 va putea fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.

Citit 6091 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2018 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.