Cum a ratat Galaţiul o investiţie americană

Cum a ratat Galaţiul o investiţie americană
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Astăzi are loc primul termen al procesului prin care Primăria municipiului Galaţi, reprezentată de Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Daghie şi Asociaţii, cere nulitatea contractului de cesiune a dreptului de folosinţă şi constituire a dreptului de superficie asupra Parcului Industrial către firma VVK Euro Tehnologic SRL, contract încheiat după ce suprafaţa obiectivului economic fusese redusă la cinci hectare.

În locul unui investitor american, care se obligase se plătească daune-interese de 200.000 de euro dacă nu ar fi dus la bun sfârşit investiţia, Galaţiul s-a ales cu două procese şi cu „atenţia” procurorilor asupra Parcului Industrial.

Istoria, pe scurt

Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, pe 26 ianuarie 2017 aleşii locali au aprobat o hotărâre prin care diminuau cu 16,8 hectare suprafaţa Parcului Industrial, şi reîntregeau cu ea Zona Liberă. Primarul Ionuţ Pucheanu dezvăluia că există investitor american interesat să închirieze întreaga suprafaţă de teren, evident, în urma unei licitaţii. Din păcate, nimic nu s-a mai concretizat! Transferul terenului a fost blocat de apariţia unui contract de cesiune a dreptului de folosinţă şi constituire a dreptului de superficie asupra Parcului Industrial către firma VVK Euro Tehnologic SRL. Contractul, încheiat pe 42 de ani, a fost semnat pe 25 aprilie 2017, după ce, prin hotărârea Consiliului Local din 26 ianuarie 2017, suprafaţa parcului fusese diminuată la doar cinci hectare. Pe de altă parte, şi firma VVK Euro Tehnologic SRL a contestat în instanţă hotărârea prin care suprafaţa Parcului a fost redusă cu 16,8 hectare, dar Tribunalul a decis suspendarea judecăţii până la soluţionarea definitivă a dosarului care are ca obiect nulitatea contractului lor de cesiune.

Investitorul aşteaptă

„Am cerut anularea acelui contract care a oprit trecerea dintr-o parte în alta a terenului, conform legii. Ulterior acel potenţial investitor va fi recontactat. În momentul de faţă omul nu avea ce să facă în plus, aşteaptă şi el să se termine odată cu acest bâlci în care am fost atraşi dincolo de dorinţa noastră. E tot ceea ce vă pot spune în momentul de faţă. Nici eu nu am mai multe detalii decât că există instituţii ale statului care au cerut acte, au ridicat înscrisuri, o să aşteptăm să vedem dacă, într-adevăr, există şi o altă formă de anchetă. Ceea ce vă pot spune este că municipalitatea, ca proprietar al acestui teren, a depus toate diligenţele pentru a îşi apăra drepturile în instanţă”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu la recenta şedinţă a Consiliului Local.

Primăria nu s-a îndreptat împotriva fostului director

Primarul a fost întrebat de către consiliera locală independentă Simona Vreme cine a semnat contractul de cesiune, în condiţiile în care ştia de existenţa deciziei Consiliului Local. „Contractul este semnat de fostul director al Parcului Industrial în baza - pretinde dumnealui - unei hotărâri de Consiliu de Administraţie (CA) prin care i s-a dat directorului posibilitatea de a negocia direct cu orice potenţial investitor. Inclusiv această hotărâre de CA mi se pare că erijează legile statului pentru că, aşa cum bine ştim, orice palmă de pământ nu se poate concesiona decât în baza unei licitaţii publice. Nu putem arunca noi cu piatra, pentru că nu suntem instanţă de judecată. Aşteptăm, chiar dacă durează, chiar dacă nu e plăcut, cel puţin pentru mine, ca om şi ca primar, să stau pe loc, în condiţiile în care era o investiţie extrem de interesantă ce ar fi putut fi realizată. Să sperăm că se va termina rapid şi că lucrurile vor intra în normalitate”, a declarat edilul. Acesta a precizat că nu există o acţiune a Primăriei îndreptată împotriva fostului director al Parcului Industrial, dar a adăugat că există destule instituţii ale statului care se pot autosesiza.

Citit 7848 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.