Programul Start-Up Nation, un EȘEC răsunător. Afaceri la cheie, vândute pe OLX

Programul Start-Up Nation, un EȘEC răsunător. Afaceri la cheie, vândute pe OLX
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu nici o lună în urmă, "Viaţa liberă" scria despre lentoarea cu care se mişcă Start-up Nation, un program dedicat antreprenorilor, prin care statul român îşi propunea să finanţeze, în fiecare an, 10.000 de noi firme. Primele efecte ale acestui fenomen nu au întârziat să apară: sătui să tot aştepte banii promişi, peste 200 de întreprinzători şi-au scos la vânzare afacerile pe OLX.

"Partea rea e că tot programul s-a lovit de birocraţia din România, formată din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, cu agenţiile teritoriale, băncile, fondul de garantare şi, surpriza beneficiarilor, fondul de contragarantare. Această birocraţie a generat întârzieri la aprobarea creditelor-punte şi implementarea planurilor de afaceri (realizarea investiţiilor) de trei-patru luni deja, şi cine stie cât mai durează. Practic, în anul 2017, au putut primi banii doar beneficiarii care au făcut investiţiile din banii lor sau prin mecanismul cererii de plată şi sunt foarte puţini cei care au reuşit acest lucru. Restul au trebuit să facă acte adiţionale pentru a realiza investiţiile în 2018, neştiind nici acum când vor fi aprobate creditele. O altă problemă generată de aceste întârzieri e legată de perioada de implementare a planurilor de afaceri, adică investiţiile în echipamente, chirii, salarii, care durează până la 29.09.2018, deci beneficiarii au mult mai puţin timp la dispoziţie să facă proiectele. Unii au deja tăieri la salarii şi chirii, aferente lunilor pierdute", declara pentru "Viaţa liberă" Radu Oprea, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Atenţie, este vorba de gălăţeanul Radu Oprea, nu de actualul ministru pentru Mediul de Afaceri.

Efectele birocraţiei nu au întârziat să apară, aproape 200 de anunţuri publicate pe site-ul OLX în ultimele luni oferind la vânzare afaceri din cadrul programului Start-Up Nation. "OLX urmăreşte acest subiect încă de la primele anunţuri apărute pe platforma noastră. În acelaşi timp, investigăm aspectele legale ce ţin de comercializarea acestor tipuri de proiecte. Am făcut şi o solicitare către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în acest sens, pentru a evita orice tip de nereguli. De asemenea, conform protocolului şi termenilor şi condiţiilor OLX, acceptăm astfel de anunţuri atât timp cât obiectul afacerii nu este de tip piramidal, nu implică videochat, jocuri de noroc sau tranzacţii virtuale", au transmis reprezentanţii OLX, la solicitarea Agerpres. Aceştia au arătat că, în total, în ultimele şase luni, s-au publicat circa 200 de anunţuri pentru vânzarea de proiecte Start-Up Nation. Peste 80 la sută dintre proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar în acest moment sunt puţin peste 100 de anunţuri active. "Afacerile de tip Start-Up Nation nu se diferenţiază de orice altă afacere vândută pe OLX", au precizat reprezentanţii platformei. Totodată, cele mai multe oferte fac parte din categoria "Servicii şi echipamente profesionale", iar domeniile cu cele mai multe anunţuri sunt din industria uşoară şi cea alimentară (70% dintre anunţuri). Reprezentanţii OLX au adăugat că, pe de altă parte, nu au existat anunţuri pentru cumpărarea de proiecte Start-Up Nation. Asta ca să ne dăm seama câtă încredere mai au întreprinzătorii în statul român.

Start-Up Nation: 1.000 de aprobări, doar 23 de finanţări [DETALII]

Citit 4047 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2018 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.