Start-Up Nation: 1.000 de aprobări, doar 23 de finanţări

Start-Up Nation: 1.000 de aprobări, doar 23 de finanţări
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

După ce "Viaţa liberă" a publicat luni, 8 ianuarie, articolul "Programul Start-Up Nation, pus pe stop de birocrație", am primit pe adresa redacţiei câteva precizări pe marginea acestui subiect, venite din partea conducerii Fondului Român de Contragarantare.

Scriam în articolul menţionat, citând surse oficiale, că programul "Start-Up Nation", prin care statul român îşi propusese să finanțeze 10.000 de noi firme în anul 2017, are, până acum, doar 23 de beneficiari care şi-au primit banii promişi de stat, 200.000 de lei pentru fiecare, iar mulţi din antreprenorii care şi-au investit banii proprii sunt forţaţi să-şi închidă afacerile pe care nici măcar nu le-au pornit. Tot în articolul citat am publicat şi opinia vicepreşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), gălăţeanul Radu Oprea: "Partea rea e că tot programul s-a lovit de birocraţia din România, formată din Ministerul pentru Mediul de Afaceri cu agenţiile teritoriale, băncile, fondul de garantare şi, surpriza beneficiarilor, fondul de contragarantare, unde s-au blocat toate dosarele. Această birocraţie a generat întârzieri la aprobarea creditelor-punte şi implementarea planurilor de afaceri (realizarea investiţiilor) de trei-patru luni deja, şi cine ştie cât mai durează". "Soluţia ar fi să dispară fondul de contragarantare din birocraţia programului şi să fie angajaţi un număr mai mare de funcţionari la agenţiile teritoriale ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri", mai spunea vicepreşedintele CNIPMMR.

În acest context, conducerea Fondului Român de Contragarantare (FRC) face următoarele precizări: "FRC are rolul de furnizor de produse financiare bazate pe scheme de ajutor de minimis, atent monitorizate de Comisia Europeană, prin Consiliul Concurenţei şi Ministerul Finanţelor Publice din România. Astfel, FRC este o instituţie financiară specializată în acordarea de contragaranţii, care contribuie, în cazul "Start-Up Nation", la reducerea comisionului de garantare pentru creditul-punte solicitat de beneficiari celor trei bănci implicate în program, de la 3,8% la maximum 2,04%, ca urmare a aplicării unei scheme de ajutor de minimis, conform procedurilor europene şi cu respectarea exigenţelor impuse de auditorii publici (Curtea de Conturi a României). Până în prezent, FRC a acordat, în cadrul programului "Start-Up Nation", aproximativ 1.000 de scrisori de contragarantare în valoare de peste 90 milioane lei, într-un ritm zilnic determinat de nevoia de verificare atentă a tuturor documentelor transmise de instituţia de garantare şi de resursele umane alocate procesului de analiză, conform procedurilor interne şi convenţiilor semnate cu partenerii din program. Echipa FRC implicată în analiza, calculul personalizat al ajutorului de minimis pentru fiecare societate, redactarea scrisorilor de contragarantare, precum şi a informărilor către beneficiari este formată din specialişti dedicaţi, care lucrează într-un ritm susţinut pentru a acoperi într-un timp cât mai scurt solicitările existente".

Din păcate, în ciuda "ritmului susţinut" în care lucrează specialiştii Fondului Român de Contragarantare, rezultatul de până acum este cel menţionat încă din primele rânduri ale articolului de faţă: statul român a acordat până acum doar 23 de finanţări din cele 10.000 promise.

Citit 3794 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Ianuarie 2018 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.