Măsuri de simplificare a BIROCRAȚIEI | Declaraţia unică, un formular cât şapte

Măsuri de simplificare a BIROCRAȚIEI | Declaraţia unică, un formular cât şapte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Persoanele fizice care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri vor depune la ANAF o singură declarație - Declarația unică, ce cuprinde toate informațiile necesare privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate și asigură simplificarea modului de stabilire și declarare a obligațiilor de plată.

Noul mecanism introdus permite și simplificarea modului de efectuare a plății impozitului pe venit și contribuțiilor sociale. Prin introducerea Declarației unice se elimină șapte declarații fiscale (D200, D201, D220, D221, D600, D604, D605). Se trece, practic, de la un sistem în care informațiile erau furnizate de contribuabili în declarații diferite, în scopul stabilirii impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, la un sistem de declarare în care toate obligațiile declarative ale contribuabililor sunt îndeplinite prin depunerea Declarației unice. Aceasta va conține informații atât despre venitul realizat în anul precedent, cât și despre venitul estimat pentru anul curent și va putea fi rectificată oricând până la termenul de plată.

Termenul unic de plată va fi 15 martie anul următor pentru anul precedent (o singură scadență, deci, în loc de cinci) cu posibilitatea de a face plăți oricând în cursul anului până la termenul scadent - 15 martie, inclusiv. În 2018 (singurul an în care se mai acceptă declaraţia pe suport de hârtie), Declarația unică se depune până pe 15 iulie. Actul normativ prevede, pentru 2018, şi acordarea unor bonificații, astfel: 5% dacă declarația se depune electronic până la 15 iulie 2018, iar obligațiile fiscale sunt achitate integral până la 15 martie 2019; 5% dacă obligațiile fiscale sunt achitate integral până la 15 decembrie 2018.

Prin vocea primvicepreşedintelui său, gălăţeanul Marian Filimon, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) "îşi exprimă susţinerea pentru noul mecanism propus, care prezintă îmbunătăţiri importante, raportat la reglementările anterioare", dar atrage atenţia că, "deşi au fost aduse îmbunătăţiri importante, noul mecanism propus nu este simplu şi necesită efort". "Prin depunerea Declaraţiei unice, creşte responsabilitatea contribuabilului, care singur trebuie să calculeze, să raporteze şi să plătească impozitul şi contribuţiile, cu mici excepţii, trecându-se de la sistemul de stabilire a sumelor de plată de catre ANAF prin decizii de impunere la sistemul de autoimpunere. Remarcăm că Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice are un conţinut complex (patru file, cu secţiuni şi subsecţiuni) şi că termenul pentru definitivarea anului fiscal 2017 şi estimarea pentru 2018 este foarte scurt (sub trei luni - până la 15 iulie 2018, în condiţiile în care actul normativ încă nu este în vigoare). De asemenea, contribuabilii care au completat şi depus Declaraţia 600 pentru anul 2018 pentru stabilirea CAS şi CASS datorate până la termenul legal de 31 ianuarie (circa 30.000) sunt în situaţia reluării procedurii de completare şi depunere a noii Declaraţii unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, efortul lor administrativ fiind dublu. Nu în ultimul rând, nu sunt încă finalizate de către ANAF regularizările de CASS pentru anii 2013-2017 şi cele de CAS pentru anii 2016-2017", afirmă Marian Filimon.

În consecinţă, pentru implementarea noului mecanism în bune condiţii, CNIPMMR susţine necesitatea adoptării din timp a unor măsuri corespunzătoare administrative şi organizatorice şi derularea de campanii de informare, astfel încât să fie asigurată efectiv asistenţa în vederea completării şi depunerii declaraţiei unice şi posibilitatea transmiterii declaraţiei organului fiscal central competent, prin mijloace electronice deţinute de organul fiscal local, inclusiv aplicarea instrumentelor din Legea nr. 270/2017 a prevenirii (verificarea de către ANAF a declaraţiilor şi notificarea neconformităţilor, cu acordarea unui termen de maxim 90 de zile de remediere, măcar în primii trei ani de aplicare a noului mecanism).

Citit 1708 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2018 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.