Efectele protestelor din ianuarie de la ArcelorMittal. Scrisori de ATENȚIONARE pentru siderurgiştii GREVIȘTI

Efectele protestelor din ianuarie de la ArcelorMittal. Scrisori de ATENȚIONARE pentru siderurgiştii GREVIȘTI
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Mai mulţi angajaţi ai combinatului siderurgic gălăţean au primit, prin mandat poştal, câte o "Scrisoare de atenţionare" semnată "Conducerea ArcelorMittal Galaţi SA".

Destinatari nu sunt doar cei 55 de siderurgişti care au fost chemaţi în instanţă ca pârâţi într-un dosar deschis de administraţia ArcelorMittal, ci şi alţi muncitori care, se pare, au participat la protestele care au avut loc pe durata şi chiar după încheierea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă. "[...]Regulamentul Intern interzice orice manifestaţie, miting sau marş, spontan sau organizat, în interiorul societăţii, având în vedere că asemenea acte pot tulbura buna desfăşurare a activităţii celorlalţi angajaţi ai societăţii, cu consecinţa afectării activităţii acestora şi a producerii de accidente de muncă. Cu toate acestea, cu încălcarea prevederilor din Regulamentul Intern, aţi participat împreună cu alţi salariaţi la manifestaţii de protest în incinta societăţii şi la oprirea nelegală a lucrului, atât înainte cât şi după înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă 2018", se arată în scrisoarea de atenţionare. Oamenii sunt atenţionaţi că, în cazul în care aceste acţiuni care contravin regulamentului intern se vor repeta, se poate ajunge "inclusiv la măsura concedierii disciplinare".

Mai multe proteste spontane au avut loc în combinatul ArcelorMittal, în cursul lunii ianuarie, pe perioada negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă. Au existat opriri neprogramate ale lucrului în mai multe sectoare din combinat, chiar şi după 26 ianuarie, ziua în care noul contract colectiv de muncă fusese deja semnat între administraţia ArcelorMittal şi sindicatul reprezentativ, Siderurgistul AMG.

În acest context, ArcelorMittal Galaţi a deschis o acţiune la Tribunal - secţia Litigii de muncă, în care pârâţi sunt 55 de siderurgişti şi prin care solicită ca instanţa de judecată să dispună declararea ca nelegală a grevei care a avut loc în perioada 25-27 ianuarie. Pe 27 martie, Tribunalul a respins acţiunea ca inadmisibilă, dar ArcelorMittal poate face apel, în termen de zece zile de la comunicarea sentinţei.

Administraţia ArcelorMittal nu a dorit să comenteze pe marginea scrisorilor de atenţionare.

Citit 5476 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2018 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.