Piaţa construcţiilor, în faţa recordului pe ultimul deceniu

Piaţa construcţiilor, în faţa recordului pe ultimul deceniu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conform unui studiu realizat de KeysFin&Frames pentru Arabesque, piața construcțiilor a avut o evoluție pozitivă în 2017, iar cifrele din primul trimestru al lui 2018 arată un trend încurajator. Pe fondul creșterii economice, cererea de spații de birouri, locuințe și construcții industriale a avansat semnificativ, astfel că afacerile din acest sector s-ar putea apropia în acest an de borna de 30 de miliarde de lei, un record pentru ultimul deceniu, cu peste trei miliarde de lei peste nivelul din 2016.

Cel mai dinamic segment, judecând și după numărul autorizațiilor de construcții, îl marchează sectorul rezidențial, domeniu în care volumul lucrărilor de construcții a crescut anul trecut cu 69,7 la sută, reiese din studiul citat. „În anul 2017 au fost terminate 53.301 locuinţe, în creştere cu 1.095 faţă de anul 2016. Din datele din piață, estimăm că, în acest an, numărul locuințelor nou terminate va crește peste nivelul de 65.000 de unități’’, au declarat experții consultaţi de KeysFin&Frames. Anul trecut, cele mai multe locuinţe s-au dat în folosinţă în regiunile de dezvoltare Bucureşti– Ilfov (17,9 la sută faţă de total ţară), Nord–Vest (17,8 la sută), Nord–Est (15,2 la sută), Centru (13,7 la sută), Sud–Est (11,4 la sută) şi Sud–Muntenia (10,0 la sută). Potrivit datelor oficiale, cele mai mari afaceri în sectorul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi din oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.

„Firmele de construcții și-au optimizat investițiile, sectorul rezidențial fiind cel care a ieșit cel mai mult în evidență, pe fondul cererii în creștere. Investițiile în acest domeniu vor cunoaște și în următorul interval o dinamică pozitivă pe fondul interesului românilor pentru imobiliare. Creșterea salariilor și, sperăm noi, același acces la creditare vor stimula în sens pozitiv avansul acestui sector”, estimează experții citaţi.

Construcțiile de birouri și spații industriale tind, de asemenea, spre o dinamică pozitivă, accentuată de extinderea investițiilor unor jucători majori în domeniu. În 2017, potrivit datelor din piață, în România erau în derulare 28.451 de proiecte de construcții, cu o valoare cumulată de 161,55 miliarde de lei și cu o suprafață de 93,3 milioane de metri pătrați.

Piața construcțiilor din România este dominată, ca număr de firme, de cele foarte mici, cu maximum 5 angajați. Potrivit datelor studiului, cele peste 54.000 de astfel de companii lucrează în principal în sectorul rezidențial. În prezent, piața construcțiilor contribuie cu  4,6 la sută la produsul intern brut (PIB), însă patronatele din domeniu susţin că potenţialul sectorului este de circa 8-9 la sută.

Citit 1958 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2018 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.