Patru la sută, procentul angajărilor după Bursa locurilor de muncă

Patru la sută, procentul angajărilor după Bursa locurilor de muncă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri se plâng că în Galaţi nu mai găsesc oameni calificaţi pe care să-i angajeze. Această concluzie poate fi trasă şi după cea mai recentă ediţie a Bursei generale a locurilor de muncă.

Desfăşurată în aprilie, ediţia din acest an a Bursei generale din municipiile Galaţi şi Tecuci a avut cea mai mare ofertă de locuri de muncă din ultimii ani – 3.175 de joburi, de două ori mai multe faţă de anii 2017 şi 2016. Oferta din acest an a fost consistentă şi calitativ, fiind disponibile joburi foarte variate: ingineri în industria alimentară şi în cea navală, mecanici, electricieni, operatori introducere şi validare date, economişti, manageri de proiect... Cu toate astea, „apetitul” gălăţenilor pentru aceste locuri de muncă nu a fost foarte mare, din moment ce, aşa cum scriam la vremea respectivă, numai 1.900 de persoane au participat la bursă în cele două oraşe, adică nici măcar unul pe loc.

S-a vorbit de foarte multe ori despre cercul vicios în care a intrat piaţa locală a muncii, în condiţiile în care angajatorii afirmă că şomerii nu sunt calificaţi şi nu au experienţă, iar solicitanţii de joburi se plâng că salariile sunt prea mici, programul e nenormat şi munca e prea multă. Conform bilanţului realizat de AJOFM Galaţi la peste o lună de la Bursa generală din aprilie, se pare că acest cerc vicios este în continuare... valabil: doar 139 de persoane au fost încadrate în muncă în intervalul scurs de atunci. Aşadar, din cele 3.175 de posturi declarate disponibile, au fost ocupate 139. Rezultă o rată a angajărilor, dacă putem să-i spunem aşa, de patru la sută! „Doar în municipiul Galaţi este evidentă lipsa de forţă de muncă, aici sunt sub 1.500 de şomeri, ceea ce, pentru firme, înseamnă foarte puţin, înseamnă că nu au de unde alege”, declara recent pentru „Viaţa liberă” directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Conform unui bilanţ publicat de ANOFM, vecinii din Brăila au făcut de peste două ori mai multe angajări decât Galaţiul – 331. Alte judeţe cu număr mare de angajări după Bursa generală a locurilor de muncă au fost Constanța (1.028), Gorj (412), Suceava (403) şi Timiș (372). La nivel naţional, după Bursa generală din acest an au fost angajate aproximativ 7.000 de persoane.

Citit 2994 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2018 15:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.