Popriri de la ANAF doar cu încuviinţarea instanţei

Popriri de la ANAF doar cu încuviinţarea instanţei
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Conform unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală iniţiat la Senat de parlamentarii USR, ANAF va trebui să ceară încuviinţarea instanţei înainte de a demara executarea silită sau popririle pe conturi ale persoanelor fizice și juridice.

„Executările silite și în special popririle, înființate de ANAF în mod strict administrativ și fără încuviințarea instanțelor, au condus în practică la abuzuri, mai ales că popririle conduc la incapacitatea persoanelor respective de a-și folosi sumele existente în conturile bancare, împiedicându-se, astfel, uneori, accesul cetățenilor de a-și exercita dreptul de a se apăra sau contesta actele administrative fiscale”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

În cazul datornicilor care nu își achită de bunăvoie datoriile la Fisc, ANAF nu poate iniția executarea silită decât dacă are încuviințarea instanței. Excepție fac cazurile în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscal datorată de debitor, se arată în documentul citat.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect. .

Citit 2541 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iunie 2018 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.