Galaţiul, nicio şansă să devină capitala antreprenoriatului românesc. Concurs pe dosare pentru oraşe
Foto: Arhiva Viața liberă

Galaţiul, nicio şansă să devină capitala antreprenoriatului românesc. Concurs pe dosare pentru oraşe
În imagine, ruinele Mehid
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România, competiţia "Capitala antreprenoriatului românesc 2019", sprijinită, printre alţii, şi de Ambasada Statelor Unite. Asta ar fi vestea bună. Cea rea este că, în realitate, Galaţiul are zero şanse la un astfel de titlu.

Pe hârtie, la competiţia lansată de CNIPMMR şi Asociaţia Municipiilor poate concura orice localitate de rangul I, II sau III, municipiu sau oraş. "Scopul concursului este acela de a premia municipiul cu cea mai excepţională viziune antreprenorială, fără a conta dimensiunea sau prosperitatea acestuia. Municipiul care va dovedi că are cel mai performant plan de acţiune, orientat spre viitor, va primi titlul de "Capitala antreprenoriatului romanesc 2019", pentru un an", afirmă organizatorii. Vor fi vizate investiţii deja existente, branduri ale localităţii respective, incubatoare de afaceri, strategii ale autorităţilor locale.

Avem aşa ceva în Galaţi? Să ne uităm puţin la noi în curte şi să dăm doar vreo două exemple.

Plaja "Dunărea", Parcul Industrial, ruinele Mehid...

Primul exemplu, Parcul industrial. A fost primul parc industrial din România care s-a născut deja mort şi care a cheltuit infinit mai mult decât a produs. Am fost "ameninţaţi" de autorităţi cu tot felul de investitori-surpriză, un soi de Mesia ai businessului şi, până la urmă, tot ce s-a întâmplat acolo a fost că a căzut acoperişul şi că ghereta paznicului a costat cam cât o garsonieră bine utilată.

Al doilea: plaja "Dunărea" şi bazinele de acolo. Suntem cu siguranţă singurul oraş din lume înconjurat de ape în care municipalitatea nu este în stare să asigure, pe timp de vară, un loc de agrement cu bazine funcţionale şi cu o plajă amenajată măcar decent. Dacă ar fi fost numai un an, ziceai că asta e!, se întâmplă şi la case mai mari. Dar se fac în august patru ani de când plaja respectivă este închisă, iar autorităţile locale pot doar să cârpească (pe banii noştri, ai contribuabililor) ceea ce au promis şi n-au fost în stare să facă "investitorii2 anunţaţi cu surle şi trâmbiţe. Apropo, tot cu trâmbiţe este anunţată şi Apocalipsa!

În fine, cel de-al treilea exemplu de "management performant" îl găsiţi în ilustraţia acestui articol: ruinele de la Mehid, care rezistă în acel loc de ani de zile şi care otrăvesc la propriu aerul, la o aruncătură de băţ de cel mai important centru comercial al Galaţiului.

Al patrulea exemplu: bordurile. Încă o veste rea, astea nu se pun la socoteală!

Lucrurile care contează

Revenind la "Capitala antreprenoriatului", în selectarea câştigătorului se va pune accent pe infrastructura de business, existenţa unor programe de susţinere a antreprenoriatului, nivelul atragerii de companii valoroase în municipii, existenţa unor scheme locale de ajutor de minimis pentru antreprenori şi pe numărul de branduri româneşti existente în municipiu. "Lansăm un concept care să susţină mediul antreprenorial local. Ne propunem să alegem Capitala antreprenoriatului, iar pentru acest lucru o să vizăm două aspecte: ce se află în prezent, cum susţin municipiile antreprenoriatul, branduri, incubatoare etc., dar şi ceea ce îşi propun să facă, astfel încât să dăm valoare adăugată antreprenoriatului local. Cum sprijinim capitala selectată? Prin organizarea de evenimente dedicate mediului de afaceri, realizarea unor întâlniri de promovare a spiritului antreprenorial între studenţi şi antreprenori cunoscuţi din România, programe de mentoring în rândul elevilor şi studenţilor sau oferirea de know-how de către antreprenori de succes. Experienţa demonstrează că doar împreună, mediul public şi mediul privat, reuşim să conturăm un mediu de afaceri sustenabil", a spus Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Citit 3111 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2018 13:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.