Matematică sindicală absurdă la ArcelorMittal Galaţi

Matematică sindicală absurdă la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi se laudă care mai de care cu un număr important de membri. Rapoartele publice pe care le fac în legătură cu acest lucru dau însă naştere unor noi controverse,  pentru că cifrele despre care vorbesc par a contraveni realităţii.

Dacă ar trebui să adunăm numărul de membri anunţat de fiecare sindicat în parte obţinem un rezultat mai mare decât numărul plătitorilor de cotizaţie sindicală de la Combinatul Siderurgic. 

Numărătoarea lui Pristanda

Cu toate că reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal au refuzat să comunice cifre concrete despre numărul muncitorilor care fac parte din sindicate, există informaţii certe şi verificate care arată că din cei 8.700 de salariaţi, cât are Combinatul în acest moment, doar pentru 7.000 sunt reţinute din salarii cotizaţii pentru sindicat.

În această situaţie, dacă adunăm numărul de membri raportat zilele trecute atât de către Siderurgistul AMG (5.400), cât şi de către Solidaritatea (2.550), ajungem la 7.950, un număr mai mare decât cel al plătitorilor de cotizaţie care sunt angajaţi la ArcelorMittal Galaţi.

Nu mai punem la socoteală şi faptul că, pe lângă Solidaritatea şi grupările ce au format Siderurgistul AMG, există şi alte sindicate şi grupuri sindicale mai mici, cele mai multe dintre acestea având în jur de 100 de membri.

CITEŞTE ŞI   „Siderurgistul” ar putea intra sub umbrela FSS Metarom

Motivele războiului

Prevederile noii legislaţii a muncii au forţat sindicatele să se reorganizeze. Este vorba, mai precis, despre reprezentativitate. Potrivit legii poate avea acces la negocieri doar sindicatul care reuneşte peste jumătate din numărul de salariaţi dintr-o unitate. Din acest motiv, o parte dintre grupările de la Combinatul Siderurgic afiliate la FSS Metarom au fuzionat, formând o nouă structură sindicală.

Cum arătam mai sus, cei de la FSS spun că prin fuziunea mai multor sindicate s-a format o singură structură care reuneşte 5.400 de membri, asta însemnând 65 la sută dintre salariaţi.

CITEŞTE ŞI   Siderurgistul AMG, sindicatul reprezentativ de la Combinat

La rândul lor, liderii de la Solidaritatea au demarat o campanie de strângere de adeziuni pentru înscrierea în sindicatul lor, campanie aflată în plină desfăşurare şi în urma căreia susţin că ar fi reuşit să adune 600 de adeziuni făcute de siderurgişti, ce se adaugă celor aproape 2.000 de membri pe care îi aveau până în prezent.

Aceste declaraţii şi raportări de membri pot fi considerate un preambul pentru un război pe cale să înceapă. Asta pentru că reprezentativitatea sindicatelor va trebui certificată în instanţă, iar lucrurile nu vor rămâne cu siguranţă aşa cum sunt acum.

Citit 1318 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.