Evaluaţi acest articol
(44 voturi)
9 comentarii

ArcelorMittal a anunţat vineri, 12 octombrie, că a primit o ofertă irevocabilă din partea Liberty House Group pentru achiziția ArcelorMittal Galați, ArcelorMittal Ostrava (Republica Cehă), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) și ArcelorMittal Piombino (Italia). Cele patru unități sunt parte a pachetului de separare pe care compania l-a agreat cu Comisia Europeană în timpul investigației de fuziune privind achiziția de către Companie a Ilva S.p.A („Ilva”).

Încheierea tranzacției este subiect al finalizării achiziției Ilva de către ArcelorMittal și este condiționată de aprobarea CE precum și de concluziile consultărilor de informare cu Comitetele de Întreprindere la nivel european și local. Negocierile continuă cu părți interesate în privința vânzării altor active – ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) și câteva linii de finisare în Liege (Belgia), incluse în pachetul de separare.

Cine va deţine combinatul de la Galaţi

Liberty House, parte a GFC Alliance, este un grup internaţional cu sediul în Marea Britanie, controlat de industriaşul de origine indiană Sanjeev Gupta, specializat în producerea de oţel şi aluminiu, dar şi cu operaţiuni importante de comerţ şi materii prime, precum şi reciclarea metalelor. Printre altele, grupul se numără printre furnizorii importanţi din Marea Britanie de produse destinate sectorului auto, aviaţiei şi ingineriei specializate. De asemenea, are afaceri importante şi în Australia, ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură, iar în SUA grupul furnizează oţel pentru sectorul auto şi nu numai.

Prin preluarea unităţilor ArcelorMittal, Liberty House practic îşi va dubla capacităţile de producţie la nivel global, la aproximativ 15 milioane de tone de oţel/an, şi deschide calea spre accesarea unor noi pieţe. Această afacere vine în contextul unui amplu program de investiţii. Astfel, Liberty House a achiziţionat în 2017 o serie de active importante din Marea Britanie de la Tata Steel Europe. Recent a achiziţionat şi o fabrică de produse din aluminiu din Franţa, iar în prezent este pe cale de a încheia şi preluarea celui mai mare producător de aluminiu din Europa, unitatea de Dunkerque.

Liberty House Group a confirmat într-un comunicat de presă încheierea acordului cu ArcelorMittal, precizând că „a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregăti o tranzacţie care să satisfacă cerinţele Comisiei Europene şi creează un viitor sigur pentru aceste întreprinderi”. „Liberty intenționează să continue să investească în active - care dețin deja multe facilități de vârf - și urmărește să obțină o competitivitate sporită prin producția cu emisii scăzute de dioxid de carbon (...). În plus, Liberty și grupul GFG mai larg își propun să dezvolte relații de lucru strânse cu guvernele, sindicatele și alte părți interesate locale pentru a optimiza valoarea bunurilor din oțel pentru economiile regionale și naționale”, se mai arată în comunicatul de presă al Liberty House.

Ce spune viitorul proprietar al combinatului

În acelaşi document este prezentată şi o declaraţie a directorul executiv al Alianței GFG, Sanjeev Gupta: "Sunt încântat să anunț această tranzacție, una de referinţă pentru noi. La finalizarea tranzacţiei, aceste achiziții vor dubla dimensiunea forței de muncă și a capacității de producție la nivel mondial, oferindu-ne o prezență puternică în inima principalelor regiuni de producție din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne poziționa puternic în cadrul lanțurilor interne de aprovizionare ale acestor economii naționale aflate într-o creştere rapidă, precum şi pentru a deveni o parte esențială a unui sector industrial european înfloritor. Acestea sunt unităţi de înaltă calitate, cu personal calificat, pe care așteptăm cu nerăbdare să le primim în Alianța GFG."

Reacţii la Galaţi

Angajaţii de pe platforma siderurgică gălăţeană au fost informaţi, în cursul zilei de ieri, cu privire la acordul încheiat între ArcelorMittal şi Liberty House, o notă internă în acest sens fiind prezentată de directorul general ArcelorMittal Galaţi-Skopje, Bogdan Grecu. Acesta a ţinut să mulţumească angajaţilor „pentru calmul, coeziunea şi disciplina dovedite în această perioadă” a negocierilor. „Am fost bucuros să constat că, în ciuda unor zvonuri, scenarii fără fundament şi temeri exagerate – atitudinea voastră a fost una profesională şi a ajutat să trecem prin această etapă de tranziţie”, se arată în mesajul directorului general Bogdan Grecu către angajaţi. „Această etapă din istoria noastră deschide noi oportunităţi, nu doar pentru continuarea producţiei de oţel la Galaţi şi Skopje, ci şi pentru dezvoltarea şi modernizarea unităţilor noastre”, a mai arătat directorul general ArcelorMittal Galaţi-Skopje, Bogdan Grecu.

Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi a reacţionat cu prudenţă la anunţul privind desemnarea unui cumpărător pentru unitatea de la Galaţi. Sindicaliştii au solicitat demararea procedurilor de informare şi consultare privind detaliile acestei tranzacţii, în conformitate cu Directivele europene (2001/23/CE şi 2009/38/CE), precum şi încheierea unui acord scris cu ArcelorMittal şi Liberty House privind garantarea locurilor de muncă şi protecţia socială, continuarea investiţiilor şi creşterea producţiei de oţel de la Galaţi. Pe lângă poziţia CE, sindicaliştii aşteaptă o luare de poziţie şi din partea Guvernului României, inclusiv în ceea ce priveşte protejarea economiei locale şi a intereselor salariaţilor.


NEWS ALERT – ArcelorMittal, acord cu Liberty House pentru vânzarea combinatului de la Galaţi

ArcelorMittal a anunţat azi că a primit o ofertă irevocabilă din partea Liberty House Group pentru achiziția ArcelorMittal Ostrava (Republica Cehă), ArcelorMittal Galați (România), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) și ArcelorMittal Piombino (Italia). Cele patru unități sunt parte a pachetului de separare pe care Compania l-a agreat cu C.E. (Comisia Europeană) în timpul investigației de fuziune privind achiziția de către Companie a Ilva S.p.A („Ilva”).

Încheierea tranzacției este subiect al încheierii achiziției Ilva de către Companie și este condiționată de aprobarea C.E. precum și de concluziile consultărilor de informare cu Comitetele de Întreprindere la nivel european și local.

Negocierile continuă cu părți interesate în privința vânzării altor active – ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) și câteva linii de finisare în Liege (Belgia), incluse în pachetul de separare.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 19215 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 00:10

9 comentarii

 • postat de florin Duminică, 14 Octombrie 2018 16:27 5.13.194.*** Link la comentariu
  3
  10

  O parte din activitatea lui Liberty House Group consta in reciclarea materialelor.Combinatul din Galati este prea jos ca sa mai poata fi resuscitat!Doar un furnal,o otelarie asa zis modernizata,laminoarele (mai ales LBC) slab retehnologizate intr-o stare tehnica.jalnica .Cu sefi de sectii ,departamente slab pregatiti in toate zonele ,cu legaturi intre neamuri care sau pus in toate posturile bine platite cu foarte putini oameni bine pregatiti care pot sa-si impuna punctul de vedere profesionist cu foarte putini muncitori bine pregatiti si platiti (si cei care au ramas dupa multiplele ordonante la capatul rabdarii ) combinatul din pacate nu are cum sa reziste!!!Dar vor fi foarte multe materiale de reciclat!!!!!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de E clar : Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 20:23 185.45.13.*** Link la comentariu
  13
  12

  al doilea indian , va termina ce a inceput primul.
  Adica sa stinga lumina detot in combinat.

  Raportează
 • postat de Galatean Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 12:50 82.137.8.*** Link la comentariu
  14
  9

  Acest grup stă mult mai bine finaciar şi are deschidere spre pieţe mai bună decât Arcelor Mittal

  Eu sunt sigur că Combinatul de la Galaţi va merge MAI BINE decât a fost cu Arcelor Mittal !


  Sunt sigur că o să existe şi premiza creşterii salariilor pentru angajaţii , în 2-3 ani de zile !!!

  Raportează
 • postat de Costel Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 06:43 86.127.112.*** Link la comentariu
  6
  16

  Oare mai merge la negocieri caseta ca îl închide dacă cerem salarii mai mari .

  Raportează
 • postat de otzel Vineri, 12 Octombrie 2018 21:02 89.136.7.*** Link la comentariu
  9
  18

  lantzul amintirilor nu a tot rulat degeaba pe la cinema flacara de indieni se vede ca nu scapi cu una cu doua ..de ce nu rascumpara statul roman jumate din combinat cu dividente de pe la exploatari resurse naturale ?

  Raportează
 • postat de CSG nu mai e.... Vineri, 12 Octombrie 2018 18:19 108.245.201.*** Link la comentariu
  8
  19

  Vai s-amar .,,

  Raportează
 • postat de Alex Vineri, 12 Octombrie 2018 17:36 109.102.157.*** Link la comentariu
  21
  24

  Sper sa dea afara toti combinistii cu grădini si garaje.

  Raportează
 • postat de Akbar Vineri, 12 Octombrie 2018 11:58 81.12.148.*** Link la comentariu
  10
  28

  Grupul britanic Liberty House este controlat de indianul Sanjeev Gupta.

  Raportează
 • postat de D Vineri, 12 Octombrie 2018 11:10 188.26.80.*** Link la comentariu
  14
  37

  Bine macar ca sunt britanici. Cu ucraineni se închidea sigur, așa mai este o șansă.D

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.