Diferenţe de venituri. Salariul mediu brut al gălăţenilor, cu 447 de lei mai mic decât la nivel naţional

Diferenţe de venituri. Salariul mediu brut al gălăţenilor, cu 447 de lei mai mic decât la nivel naţional
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Numărul de salariaţi din judeţul Galaţi a crescut de la începutul anului cu 2.206 persoane. Mai exact, la sfârşitul trimestrului trei din 2018, în judeţul nostru erau înregistraţi 118.277 de salariaţi, în creştere cu 1,9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, chiar şi în condiţiile în care numărul de salariaţi este în creştere, asta nu înseamnă că veniturile salariale ţin pasul cu media pe ţară. Mai exact, la nivel naţional, câştigul salarial mediul nominal brut era, la sfârşitul lunii septembrie, de 4.482 de lei, în creştere cu 0,7 la sută faţă de luna precedentă, în timp ce venitul salarial mediu nominal net a fost de 2.688 de lei.

"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut si a gazelor naturale (6.465 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.567 de lei). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,1 la sută", se arată într-un comunicat al INS.

În cazul judeţului Galaţi, în luna septembrie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.035 de lei, prin urmare mai mic cu 447 de lei faţă de media naţională. Mai mult, potrivit datelor INS, în timp ce în ţară, în septembrie, salariile au crescut, la Galaţi ele au fost chiar mai mici cu 2,1 la sută faţă de luna precedentă.

În ceea ce priveşte banii cu care gălăţenii au rămas în mână, ei au fost serios "subţiaţi" de plata taxelor şi impozitelor. Asta din cauză că, în conformitate cu prevederile OUG nr.79/2017, contribuţiile de asigurări sociale, respectiv, cele de asigurări sociale de sănătate care cădeau în sarcina angajatorului au fost transferate în sarcina salariatului, fiind suportate în totalitate de salariat. Drept urmare, în judeţul Galaţi, câştigul salarial mediu nominal net în luna septembrie 2018 a fost de 2.415 lei, în scădere cu 2,1 la sută faţă de luna august 2018. Pe de altă parte, faţă de luna septembrie 2017, câştigul salarial mediu nominal net din luna septembrie 2018 a înregistrat o creştere cu 8,9 la sută în judeţul Galaţi.

"La nivelul judeţului Galaţi, faţă de luna august 2018, câştigul salarial mediu nominal net în luna septembrie 2018 a scăzut în toate domeniile de activitate: cu 3,3 la sută în agricultură, silvicultură şi pescuit, cu 4,8 la sută în industrie şi construcţii şi cu 0,9 la sută în servicii", se precizează într-un comunicat al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi.

În acelaşi timp, dacă facem o raportare a câştigului salariat în raport cu evoluţia preţurilor de consum, la nivel naţional, la sfârşitul trimestrului trei din 2018, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioada a anului precedent a fost de 107,7 la sută.

Citit 2226 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2018 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.