Mai puțin de unul din cinci români a încheiat o poliță de asigurare obligatorie a locuințelor

Mai puțin de unul din cinci români a încheiat o poliță de asigurare obligatorie a locuințelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Patru din cinci români declară că au auzit despre obligativitatea de a-și asigura locuințele împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundații și alunecări de teren) prin PAD (Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale), conform unui studiu prezentat miercuri.

Mai mult, „75% dintre români sunt informați cu privire la faptul că nu vor primi niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau din cel local în cazul unor dezastre naturale, dacă nu au încheiat o poliță obligatorie de asigurare a locuinței”, se menționează într-un studiu realizat pentru Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România - UNSAR de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES. Studiul a fost realizat în perioada 14-20 iunie 2018, pe un eșantion de 1.248 de persoane, cu o rată de eroare maximă de ±2,8%.

În același timp, doar 41% dintre respondenți declară că știu despre posibilitatea impunerii unor amenzi de către autorități, pentru nerespectarea obligației legale de a își asigura locuințele aflate în proprietate.

Cu toate acestea, mai puțin de unul din cinci români a încheiat o poliță de asigurare obligatorie a locuințelor: la 31 august 2018, erau asigurate 1,68 milioane de locuințe, conform datelor furnizate de către PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale).

„Nivelul redus al asigurărilor obligatorii PAD face ca țara noastră să fie extrem de vulnerabilă în fața evenimentelor catastrofale. Tocmai de aceea, creșterea acestui indicator trebuie să fie o prioritate. În acest sens, sunt necesare eforturi susținute din partea autorităților, industriei de asigurări și cetățenilor. O mai bună informare a populației, luarea măsurilor pentru respectarea prevederilor legale și derularea de programe pentru conștientizarea riscurilor la care oamenii se expun sunt factori care pot duce la creșterea numărului de locuințe asigurate din România”, au menționat reprezentanții UNSAR.

În ceea ce privește interesul față de asigurările de locuințe, studiul a mai arătat că 74% dintre respondenți sunt interesați, iar două treimi dintre aceștia (66%) susțin că o mai bună informare cu privire la asigurările obligatorii de locuințe ar reprezenta un factor de motivație pentru încheierea unei astfel de polițe.

Studiul relevă și că majoritatea românilor (70%) consideră că autoritățile publice locale și centrale ar trebui să fie responsabile de informarea cetățenilor cu privire la obligativitatea asigurărilor de locuințe împotriva dezastrelor.

PAD reprezintă o asigurare obligatorie care acoperă daunele produse locuințelor de inundații, cutremure sau alunecări de teren. Potrivit Legii nr. 260/2008, în situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, acestea nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de polița PAD, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor.

De asemenea, încheierea unei asigurări obligatorii este o condiție pentru încheierea unei polițe facultative de asigurare a locuințelor, conform legislației în vigoare.

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări.

Sursa: Mediafax.ro

Citit 1425 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.