Ucenicii şi agenţii de securitate, cele mai solicitate ocupaţii în Galaţi

Ucenicii şi agenţii de securitate, cele mai solicitate ocupaţii în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Faptul că investiţiile consistente lipsesc din Galaţi, dar şi realitatea că oferta este foarte slabă se pot vedea şi dacă studiem lista celor mai solicitate ocupaţii pe piaţa muncii locală în cursul anului trecut, pe care în top sunt cele pentru necalificaţi.

Conform bilanţului pe anul 2018 realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), printre ocupaţiile cu cele mai multe cereri pe piaţa muncii din judeţul Galaţi s-au numărat cele care nu necesită cine ştie ce studii. Cap de listă au fost ucenicii, agenţii de securitate şi lucrătorii pentru salubrizare, dar în top s-au mai situat manipulanţii de mărfuri, vânzătorii, muncitorii necalificaţi, lucrătorii necalificaţi şi paznicii. Solicitări numeroase au fost şi pentru ocupaţii la care sunt necesare anumite abilităţi, cum ar fi cele de lăcătuş la prelucrarea şi îndreptarea ţevilor ghintuite, sudor, lăcătuş construcţii metalice şi navale, sudor geomembrană, operator introducere, validare şi prelucrare date, şofer autocamion de mare tonaj, confecţioner, asamblor articole din textile. Anumite meserii s-au regăsit şi în topul anului 2017, în ceea ce priveşte cererea de forţă de muncă, de exemplu, cele de agent securitate, vânzător, ucenic şi sudor.

Din bilanţul AJOFM reiese că, în cursul anului trecut, au fost identificate şi mai multe meserii deficitare, pentru care au existat oferte din partea firmelor, dar nu şi meseriaşi: lăcătuş la prelucrarea şi îndreptarea ţevilor ghintuite, sudor geomembrană, confecţioner-montator tâmplărie cu vitraj izolant, confecţioner textile, sudor în mediu de gaz protector, sudor CO2.

Foarte puţine joburi din totalul de 8.285 de locuri de muncă vacante intrate în evidenţele agenţiei gălăţene în anul 2018 au fost destinate persoanelor cu studii superioare: doar 326, adică un procent de nici 4 la sută. În topul ocupaţiilor oferite persoanelor cu studii superioare s-au aflat cele de inginer mecanic (38 de locuri), proiectant inginer mecanic (33), inginer în industria alimentară (27), asistent medical generalist (22), consilier/expert/economist în economie generală (14), inginer căi ferate, drumuri şi poduri (11) şi consilier/expert/economist în gestiunea economică (10 locuri).

De ce piaţa muncii Galaţiului e atât de slabă

Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, ne-a spus şi care au fost problemele identificate legate de piaţa muncii: „În primul rând, deprofesionalizarea unei mari părţi a populaţiei active civile, datorată unor perioade îndelungate de inactivitate, perioadă în care majoritatea au devenit beneficiari de venit minim garantat. Un alt aspect important este necompetitivitatea forţei de muncă, respectiv ponderea mare a şomerilor care nu deţin o profesie sau care s-au deprofesionalizat; aceasta reprezintă o problemă majoră pe piaţa muncii, deoarece agenţii economici solicită preponderent persoane cu nivel de calificare înalt şi experienţă profesională. Alte cauze ale ofertei scăzute calitativ mai sunt slaba pregătire profesională a absolvenţilor înregistraţi în evidenţa agentiei, pentru marea majoritate dintre ei, calificarea menţionată pe certificatul de absolvire fiind pur formală, migraţia forţei de muncă calificate şi înalt calificate în ţări din spaţiul UE, precum şi lipsa de predictibilitate pe termen lung, cu implicaţii negative asupra mediului de afaceri. Nu în ultimul rând, în special pentru persoanele cu nivel scăzut de şcolarizare, există o neatractivitate aparentă a programelor de formare profesională comparativ cu anii anteriori, când s-au desfăşurat un număr mare de cursuri finanţate din fonduri europene, la care se acordau şi subvenţii  şomerilor participanţi. Şi ar mai fi specificul judeţului Galaţi în ceea ce priveşte structura şomajului înregistrat, peste 80 la sută dintre şomeri fiind cu nivel de instruire primar, gimnazial, profesional sau fără studii, tot peste 80 de procente provenind din mediul rural”.

Citit 2644 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.