Administraţia oferă nimic plus ceva

Administraţia oferă nimic plus ceva
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discutarea Contractului Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal Galaţi devine un dialog absurd. Cererile de creştere salarială ale sindicatelor au primit încă de acum două zile un răspuns cât se poate de rău, administraţia Combinatului spunând că nu poate oferi decât o conservare a actualului contract.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri, acelui zero promis i s-a adăugat ceva în plus: un bonus anual de 4,5 la sută din salariul actual lunar dacă vechiul contract rămâne neschimbat.

„S-a avansat o propunere, o ipoteză, o iluzie, nu ştiu cum să-i spun, că s-ar putea acorda un bonus de 4,5 la sută pe an, din salariul lunar, într-una sau două tranşe”.

„Mai exact, asta ar însemna pentru un salariat cu 10 milioane de lei vechi pe lună un bonus de 4,5 milioane pe an. Trebuie spus însă că acesta s-ar acorda doar în situaţia în care s-ar restabili situaţia economică şi s-ar ajunge la nivelul zero”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.

Acesta a continuat spunând că reprezentanţii administraţiei au încercat să lase impresia că oferă ceva promiţând acordarea a jumătate din acest bonus chiar înainte de sfârşitul anului, asta însă în condiţiile în care sindicatele vor fi de acord cu conservarea contractului pe anul 2009.

„Sindicatul Solidaritatea respinge categoric o astfel de formulă. Noi am venit cu nişte solicitări concrete de creştere, cu nişte cifre pe care le-au cerut chiar cei din administraţie. În această situaţie, mi se pare normal ca răspunsul lor să fie tot în cifre”.

„Zero, aşa cum propun ei, nu este o cifră pe care să poţi negocia. Dacă ar fi avansat o cifră reală, am fi putut negocia, însă în condiţiile actuale ne menţinem cererea de indexare a salariilor siderurgiştilor cu 18 procente”, ne-a mai declarat preşedintele sindicatului Solidaritatea.

Reprezentanţii celorlalte sindicate care au luat parte la negocieri nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune opinia în legătură cu „oferta” conducerii Combinatului.

Sabia lui Damocles

În condiţiile în care apare doar un răspuns poetic al patronatului la cererile concrete formulate de către reprezentanţii salariaţilor, trebuie precizat şi că zilele intră în sac până la expirarea actualului Contract Colectiv de Muncă.

Acest lucru poate crea o situaţie periculoasă şi anume aceea că ArcelorMittal Galaţi ar putea rămâne fără CCM la începutul acestui an.

Iar acest lucru s-ar petrece în cea mai grea perioadă a combinatului de după privatizare, dar şi în condiţiile în care nici CCM la nivel de ramură nu se simte mai bine decât cel de la Combinatul siderurgic din Galaţi.

Citit 1332 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.