Scumpiri pe pâine

Scumpiri pe pâine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La orizont se conturează majorări de cinci, zece la sută ale preţurilor produselor de panificaţie * Recolta de cereale, la jumătate faţă de cea de anul trecut * Cotaţiile la grâu au crescut, de la 0,3 lei pe kilogram, în vară, la peste 0,5 lei, în prezent * Pâinea, între fluctuaţiile sezoniere şi evoluţiile de pe piaţă * Creştere accizelor umflă şi ea preţurile *

O producţie mult mai slabă la grâu, preţuri la kilogramul de cereale în creştere, o iarnă secetoasă şi accize mai mari sunt „ingredientele” ce vor face ca pâinea gălăţenilor să devină mai scumpă.

„Reţeta” nu este încă bătută în cuie, însă, potrivit specialiştilor în domeniu, de la anul ne putem aştepta la scumpiri şi de zece la sută la preţul pâinii. Din start trebuie spus că recolta de cereale de anul acesta este departe de cea obţinută anul trecut.

De exemplu, numai în  judeţul Galaţi, producţia obţinută de pe cele 66.504 hectare cultivate cu grâu şi secară s-a ridicat la 1.781 kg/ha, peste nivelul estimat de 1.726 kg/ha, însă aproape la jumătate faţă de producţia de aproximativ 3.400 kg/ha obţinută anul trecut.

Altfel spus, agricultorii gălăţeni au obţinut în 2009 o producţie totală de 118.416 tone de grâu şi secară.

„Necesarul de consum pentru populaţie este undeva la 90.000 tone, deci nu vor fi probleme din acest punct de vedere, dar, într-adevăr, producţia a fost mult mai mică decât anul trecut, ca urmare a îngheţului din primăvară şi a secetei”.

„Tendinţa pieţei va depinde de necesităţile fermierilor. Dacă fermierii vor avea nevoie de bani, dacă au de rambursat plăţi la bănci, vor vinde, dacă nu, vor mai aşteaptă. Oricum, de la perioada de recoltare până acum, preţurile au mai crescut”.

„Preţul grâului a fost iniţial sub 0,3 lei/kg, a crescut mai întâi spre 0,45 lei/kg, iar acum este în jur de 0,5 lei/kg. Dar aşa a fost şi anul trecut, sunt nişte fluctuaţii sezoniere. De regulă, preţurile cresc în martie, aprilie, mai, după care încep să se stabilizeze sau chiar să scadă, când începe să se ştie cam cum se prezintă culturile de grâu înfiinţate în toamna precedentă”.

„De exemplu, dacă vom avea o iarnă fără precipitaţii şi geroasă, atunci semnele pentru anul nou nu ar fi prea bune…”, ne-a explicat Profira Onode, directorul coordonator adjunct al DADR Galaţi.

Toate drumurile duc la moară

Trebuie precizat că scumpirea cerealelor nu se reflectă în aceeaşi proporţie şi în ceea ce priveşte preţul pâinii.

„Cerealele s-au mai scumpit, asta înseamnă un proces de producţie mai costisitor, dar preţurile la consumatori, cel puţin pe piaţa gălăţeană, nu au avut fluctuaţii foarte mari. Însă, la o adică, pot interveni scumpiri, dar nu neapărat de la materia primă”, a precizat directoarea Profira Onode. 

În prezent, în judeţul Galaţi există 120 de agenţi economici ce sunt autorizaţi şi pentru depozitarea de cereale. Însă atât la nivelul depozitarilor, cât şi la cel al societăţilor de panificaţie, pronosticurile sunt destul de rezervate.

„În medie, preţul pâinii a crescut anul acesta cam cu cinci la sută, în prezent fiind cam de doi lei pe kilogram. Ce se va întâmpla în perioada următoare depinde de stocurile de grâu şi de procentul pe care morarul ţi-l ia la măciniş”.

„Pentru că, mai ales în privinţa ultimei chestiuni, morarii au scăzut tare procentul de făină pe care îl dau la cantitatea de grâu măcinat. Eu macin câte zece tone odată şi primesc cam 45-48 la sută făină, ceea ce îmi creşte mie costurile”.

„Şi astfel, dacă mai cresc şi preţurile la energie şi combustibili, se poate ajunge la scumpirea pâinii”, ne-a explicat Maria Buscă, preşedinte al Asociaţiei Agricole „Voinţa”, ce este deopotrivă producător şi procesator de cereale.

Reacţie în lanţ

Despre preţurile la materie primă se ştie, aşadar, doar că vor merge în sus. Unde se vor opri, rămâne de văzut.

„Deocamdată nu ştim care va fi preţul grâului. S-ar putea să apelăm la importuri pentru materie primă, s-ar putea să apelăm numai la piaţa internă”.

„Dacă fabricile de pâine vor cumpăra grâul cu 600 lei/tonă, faţă de 520 lei, în acest moment, preţul pâinii va urca cu cinci la sută, iar dacă materia primă ajunge la 700 lei/tonă, majorarea va fi de zece la sută”, estima Aurel Popescu,  preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), căreia îi sunt afiliaţi şi principalii depozitari şi producători gălăţeni.

O certitudine avem însă în ceea ce priveşte creşterea accizelor. Anul 2010 va fi „generos” din acest punct de vedere. De la 1 ianuarie, pe fondul devalorizării monedei naţionale, accizele vor fi calculate la un curs al euro de 4,26 lei.

Cursul este cu 14 la sută mai mare decât cel faţă de care s-au calculat accizele anul acesta, de 3,73 lei. Aceste majorări vor afecta întreg lanţul economic, inclusiv zona de panificaţie.

Piaţa va trebui să regleze între presiunea asupra producătorilor de a-şi acoperi majorarea costurilor de producţie prin preţuri, concurenţă şi capacitatea clienţilor de a scoate mai mulţi bani din buzunar.

Oricum, cert este că de la anul felia de pâine pe care o vom cumpăra cu aceeaşi bani va fi mai subţire. Rămâne de văzut cât de subţire.

Citit 834 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.