Finanţări pentru fermieri. Peste 71 milioane de euro pentru asigurarea culturilor agricole

Finanţări pentru fermieri. Peste 71 milioane de euro pentru asigurarea culturilor agricole
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea mai multor sesiuni de primire a proiectelor de investiții, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020 (PNDR 2020). Banii sunt disponibili pentru reducerea efectelor dezastrelor naturale şi a fenomenelor meteo nefavorabile, precum şi pentru asigurarea culturilor şi fermelor de animale.

Începând de luni, 1 aprilie, şi până pe 30 iunie 2019, se pot depune proiecte pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile. Alocarea financiară disponibilă pentru beneficiarii publici ai acestei submăsuri este de 7,36 milioane de euro, din care: 2,5 milioane euro pentru instalații de dezinfecție, 3,86 mil. euro pentru autoutilitare probe și dotarea laboratoarelor, și 1 mil. euro pentru camere frigorifice. Totodată, beneficiarii privați ai acestei submăsuri au la dispoziție fonduri în valoare de 7,4 milioane de euro.

Tot între 1 aprilie şi 30 iunie 2019 este deschisă şi sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale. Bugetul disponibil pentru acest tip de investiții este de peste 13,6 milioane euro.

De asemenea, pe 1 aprilie s-a lansat prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare prin submăsura 17.1 „Prime de asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor”. Data-limită de depunere a cererilor este 30 noiembrie 2019. Fondurile disponibile pentru fermieri sunt în valoare de 42,8 mil. euro. AFIR precizează că această sesiune este dedicată celor care doresc sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primăvară, urmând ca spre finalul anului să fie deschisă o noua sesiune, pentru asigurarea culturilor de toamnă.

Conform bilanţului realizat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, totalul suprafeţelor afectate în decursul anului 2018 a fost de 25.736 de hectare, iar valoarea totală a pagubelor suferite de fermierii gălăţeni s-a ridicat la 17,2 milioane lei. Aproape 14 milioane de lei au reprezentat pagubele aduse de grindină, ploi abundente, băltiri şi vântul puternic, în timp ce diferenţa a constat în daunele provocate de temperaturile scăzute şi îngheţul la sol. Culturile cele mai afectate au fost cele de grâu, secară şi triticale, mazăre şi rapiţă. Printre comunele cu cele mai mari suprafeţe afectate s-au numărat Cavadineşti, Matca, Frumuşiţa, Folteşti, Băneasa, Vîrlezi, Piscu şi Jorăşti.

Citit 1478 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2019 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.