Forum pentru cooperare în Regiunea Dunării

Forum pentru cooperare în Regiunea Dunării

Dezbatere cu peste 200 de invitaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
2 comentarii

Peste 200 de invitaţi au participat, joi, 11 aprilie 2019, la deschiderea Forumului pentru cooperare în Regiunea Dunării, o dezbatere creată pe principiile unui forum de cooperare economică, ce îşi propune să găsească subiecte de dialog între autorităţi şi mediul academic, în vederea dezvoltării regiunii Dunării. Manifestarea este organizată în premieră la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, de către Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului, alături de SNSPA, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

“Forumul îşi propune să identifice principalele mijloace de cooperare şi dialog între oficialităţi, mediul academic şi oameni de afaceri, având drept scop dezvoltarea unei reţele interdisciplinare europene bazate pe cooperare şi coordonare, care să propună iniţiative sustenabile de politici publice, modelate pe specificul regiunii Dunării”, a explicat prof. univ. dr. Florin Tudor, coordonatorul forumului, în deschiderea evenimentului din holul Universităţii.

Modelul Malmo-Copenhaga

La rândul său, rectorul Universităţii, prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, a identificat câteva domenii de cooperare (transportul şi navigaţia pe Dunăre, educaţie şi cercetare, interconectivitate), dând ca exemplu de urmat modul în care s-a dezvoltat regiunea Malmo-Copenhaga. “După ce Malmo şi-a declarat insolvenţa, s-au indentificat trei direcţii de dezvoltare: crearea unei universităţi, construirea unui pod şi amenajarea unei reţele puternice rutiere şi feroviare. Noi, la Galaţi avem deja două universităţi, podul se face în câţiva ani, ne mai trebuie reţelele de transport. Dacă vom reuşi să construim o structură prin care să legăm Ismail, Cahul, Tulcea, Brăila şi Pechea, atunci vom avea creştere în zonă”, a precizat rectorul Bîrsan.

Drum expres, aeroport, spital regional

Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, a identificat trei din cele zece proiecte prioritare pentru Galaţi: un drum expres, Galaţi-Slobozia, care să facă legătură cu autostrada A1, un spital regional şi un aeroport, enumerând, totodată, proiectele la care deja se lucrează, cu banii europeni: reabilitarea drumurilor judeţene şi a centurii ocolitoare a oraşului.

După-amiază, participanţii au organizat patru ateliere de lucru: două pe Oportunităţi economice, unul pe Educaţie şi cooperare academică şi un altul pe Fonduri UE.

Vineri, oaspeţii vor vorbi despre cooperarea autorităţilor locale şi despre mediu şi Dunăre, apoi vor adopta o declaraţie comună de lucru şi vor pune bazele unei platforme de dialog.

Citit 2616 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 13:26

2 comentarii

 • postat de Pav Vineri, 12 Aprilie 2019 10:08 213.233.84.*** Link la comentariu
  6
  2

  Ce rost mai are drumul expres Galati -Slobozia dacă s-ar face drumul expres Galati -Buzău și podul peste Dunăre de la Brăila ???

  Raportează
 • postat de INDEX DE GALATI Vineri, 12 Aprilie 2019 09:42 81.12.150.*** Link la comentariu
  4
  6

  Am fost si eu invitat. Forum pentru cooperare in regiunea Dunarii...!!! Nimic, nimic, nimic concret. Ceva in Portul Galati o dana, doua unde se lucreaza de 7-8 ani...!!! In rest vorbe, vorbe, vorbe scrise pe care se iau bani, foarte multi bani pentru nimic. Am vazut "personalitati": "toti o apa si-un gunoi". Dunarea asta nu este a noastra...??? Secretarul de stat Georgescu a spus clar pentr Strategia Dunarii nu sunt bani.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.