Sporul de 15 la sută pentru angajaţii Finanţelor, ca la Radio Erevan

Sporul de 15 la sută pentru angajaţii Finanţelor, ca la Radio Erevan
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Decizia Guvernului de a acorda un spor de 15 la sută tuturor angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice, pentru condiţii vătămătoare, s-a făcut exact ca în bancurile cu Radio Erevan. Adică nu s-a luat, aşa cum era stabilit iniţial, ci s-a dat şi la alţii.

Guvernanţii anunţau săptămâna trecută că vor tăia sporul pentru condiții vătămătoare pentru mai multe categorii de salariaţi publici, în încercarea de a mai face rost de bani la buget. Nu numai că nu au mai aprobat tăierea, ci au acordat sporul și altor bugetari. Au adoptat, foarte discret, o prevedere care acordă acest spor de 15 la sută și altor angajați la stat, cei ai Ministerului de Finanțe. Jurnaliştii de la Hotnews au descoperit că măsura a fost strecurată într-o ordonanță privind reforma în domeniul sănătății. Conform actului normativ, era imperativ să fie diminuate diferențele de salariu între personalul de la Ministerul Finanțelor Publice și alți angajați la stat cu atribuții similare.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a spus că măsura respectivă este una „morală”. „Mi s-a părut un act corect, până când se va legifera și se va decide eventual anularea acestui spor. E bine, și corect, și moral față de colegii mei de la Finanțe și ANAF să primească acest spor. Totuși, să nu uităm că ANAF și Ministerul Finanțelor duc greul acestei economii, de la ei se așteaptă și încasări mai mari față de ce e planificat, pe ei vor fi ochii ațintiți pentru a-și face planul, așa că este corect să avem o astfel de abordare”, a declarat Teodorovici. Conform actului normativ, sporul de 15 la sută ar urma să intre în vigoare începând cu luna septembrie.

"Nu e ca şi cum avem banii mâine"

Preşedintele Sindicatului Finanţe Sed Lex Galaţi, Anca Tudorache, este de părere că acordarea acestui spor este justificată şi că, oricum, angajaţii din Ministerul Finanţelor nu sunt primii care beneficiază de el. Totodată, ea afirmă că lucrurile nu sunt bătute în cuie şi se pot schimba, în funcţie de buletinele de analiză efectuate de Direcţia de Sănătate Publică. „Se fac mai întâi buletine de analiză de către DSP pentru fiecare instituţie, abia după aceea stabilindu-se procentul care trebuie dat. Sunt mai multe proceduri, se măsoară flora microbiană, aerogenă, se analizează condiţiile de lucru şi cele neuropsihice, se fac analize pentru toate posturile, şi la casierii, şi la birouri. Procentul de 15 la sută este unul maximal, pentru că nu toate locurile de muncă din Finanţe au aceleaşi condiţii. Depinde şi de lege, el se poate transforma într-o sumă fixă sau, dacă se anulează, poate să nu mai fie deloc. Nu suntem noi cei dintâi care primesc sporul pentru condiţii vătămătoare, îl au şi cei de la primării, şi de la Ministerul Muncii”, ne-a declarat Anca Tudorache.

Deşi la sediul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din strada Portului nu se lucrează cu publicul, aşa cum se face la sediul AJFP de pe strada Brăilei, există şi acolo factori care trebuie luaţi în considerare, afirmă preşedintele Sindicatului Finanţe Sed Lex Galaţi: „Este o antenă foarte mare pe clădire, este şi munca de teren pe care o fac colegii noştri care intră în diverse instituţii. Iar la Vamă, care are sediul alături, se fac şi măsurători de mediu: sunt roboscannerele cu care se lucrează, este toxicitatea de la maşini (când e aglomerat, se adună şi câte opt maşini pe pistă)”. „În Galaţi e demarată acţiunea, sunt luate analizele, urmează să fie finalizate. Rezultatele se trimit la DGRFP, apoi la ANAF, şi se va stabili ce procente ni se vor da şi ce sumă va fi bugetată. Deci, nu-i chiar mâine”, ne-a mai spus preşedintele Sindicatului Finanţe Sed Lex Galaţi, Anca Tudorache.

Citit 1859 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.