Cresc sumele de la care sunt blocate conturile

Cresc sumele de la care sunt blocate conturile
ANAF a majorat plafoanele pentru popriri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Plafoanele sub care ANAF nu va mai trece direct la popriri pe conturile firmelor și populației, pentru recuperarea la stat a unor sume datorate, au fost majorate semnificativ, după ce Ordinul președintelui ANAF a fost publicat, marţi, în Monitorul Oficial.

Astfel, pentru marii contribuabili, plafonul crește de la 3.000 de lei la 40.000 de lei. Măsura dublează astfel numărul contribuabililor mari pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, unde plafonul creşte la 40.000 de lei de la 1.500 lei, cât este în prezent. Numărul contribuabililor care vor beneficia de această măsură se va ridica la 4.655, potrivit ANAF, citat de Mediafax. Plafonul pentru companiile mici sub care nu se impun popriri ajunge la suma de 10.000 de lei, faţă de 500 de lei cât este în prezent. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000, cuantumul total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 fiind de 1,44 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, plafonul a fost ridicat la suma de 2.000 de lei, în prezent limita în funcţie de care se aplică proprire fiind de 100 de lei.

De ce s-a luat măsura majorării acestor plafoane? Pentru că popririle instituite de ANAF pe conturile persoanelor fizice și firmelor pentru sume mici datorate statului reprezintă o problemă gravă de mai mulți ani, scrie profit.ro. Poprirea este instituită de ANAF rapid, însă ridicarea popririi este un proces greoi, răstimp în care activitatea firmelor este afectată, în multe cazuri chiar grav.

Va fi dezvoltat şi sistemul e-Popriri

Conform startupcafe.ro, a mai fost aprobat un ordin privind înființarea organului de executare silită prin procese electronice masive - Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare. Conform Referatului de aprobare, implementarea noului mecanism propus privind automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare de către organele fiscale din subordinea ANAF, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită, are în vedere disponibilitățile bănești existente în conturile contribuabililor, pentru a nu fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare, astfel încât să nu producă sincope în activitatea desfășurată de aceștia, iar ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară să se realizeze cu operativitate, având în vedere că încetarea măsurii de înființare a popririi bancase se va efectua masiv, de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informați cu instituțiile de credit. În realizarea acestui mecanism, spune ANAF, este necesară dezvoltarea sistemului informatic e-Popriri, care va fi utilizat la nivelul Direcției Generale de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare și va viza schimbul de informații între ANAF, organele fiscale centrale competente și instituțiile de credit, în ceea ce privește înființarea, suspendarea, continuarea și ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară.

Cum poţi scăpa de penalităţi şi majorări de întârziere

Debitorii, persoane fizice şi juridice, care aveau, la data de 31 decembrie 2018, obligaţii bugetare restante pot obţine anularea obligaţiilor accesorii, informează ANAF. Anularea se realizează în următoarele condiţii: stingerea, până la 15 decembrie 2019  inclusiv,  a obligaţiilor bugetare principale restante la 31 decembrie 2018; stingerea, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, a  obligaţiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central  cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 15 decembrie 2019; depunerea, până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, a tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal; depunerea, până la data de 15 decembrie 2019, a cererii de anulare a accesoriilor, sub sancţiunea decăderii.

Citit 1190 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.