Puşcăria nu salvează România!

Puşcăria nu salvează România!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a fost prezent din nou la Galaţi, săptămâna trecută, cu ocazia decernării premiilor ediţiei din acest an a Topului IMM-urilor gălăţene. Discuţia pe care am purtat-o cu acest prilej, în cadrul unei conferinţe de presă informale, a atins câteva dintre problemele actuale cu care se confruntă mediul de afaceri.

O primă problemă o reprezintă controversata propunere a ministrului Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici, prin care cei care nu-şi achită contribuţiile şi impozitele datorate la stat sunt pasibili de închisoare, de la 1 la 6 ani. „Dl ministru a depus o lege în Parlament care modifică Legea 241 a evaziunii fiscale şi reintroduce acel faimos art. 6, prin care bagă oamenii de afaceri la puşcărie dacă nu-şi plătesc taxele şi impozitele. Şi sunt o mulţime vizaţi, nu doar oamenii de afaceri. Sunt şi persoane fizice autorizate independente, sunt şi notari, şi medici, e o întreagă listă, cu peste 20 de categorii de impozite şi taxe - medic, avocat, dentist, inginer, arhitect, auditor, profesii similare, nerezidenţii, cei care fac venituri în România din participarea la concursuri, cei care câştigă din activităţi independente, din drepturi de autor, sau impozitul datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patromoniul personal. Deci, dacă un bunic dă nepotului o casă, sau un tată - fiului, şi nu plăteşte taxele aferente imediat la stat, e pasibil de puşcărie în România, prin aceste propuneri legislative. Ei, cum să spună oamenii de afaceri că e bine în România?”, a spus Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a enumerat şi principalele obstacole invocate de oamenii de afaceri, conform Cartei Albe a IMM-urilor, document lansat recent. „Principalele probleme sunt legate de angajarea, pregătirea şi menţinerea personalului, birocraţia, inflaţia şi, atenţie, concurenţa neloială. Mai departe, scăderea cererii interne, creşterea nivelului cheltuielilor salariale, fiscalitate excesivă, instabilitatea monedei naţionale, calitatea slabă a infrastructurii şi corupţia. Astea sunt principalele probleme ale mediului de afaceri. Şi atunci, când vii cu astfel de propuneri, mai întâi amnistia fiscală pentru marii datornici, după care propunerea asta cu puşcăria... Adică, actualul ministru de finanţe îi şi scapă pe unii de puşcărie, îi şi bagă pe alţii. Să nu fie aceiaşi! Eu cred că ei se referă la firmele de stat, pentru că ele au cele mai mari datorii, ele acumulează datorii, nu firmele private. Cred că ar trebui să lăsăm societatea în pace, să funcţioneze pe bază de profesionalism, de performanţă, lucruri pe care, din păcate, în acest moment nu le vedem”, a continuat Florin Jianu.

În opinia sa, comunicările publice „sunt cumva în paralel cu nevoile mediului de afaceri şi de aici pleacă acest întreg tăvălug, pentru că oamenii de afaceri şi angajaţii din mediul privat se simt nedreptăţiţi”. „Cum, dacă lucrezi la stat, nu ai niciun fel de responsabilitate, ieşi bine-mersi la pensie fără să fi avut vreo problemă, iar în mediul privat lucrurile astea ţin strict de nivelul de performanţă, de cât poate să plătească angajatorul? De aici şi dezbaterile din ultima perioadă referitoare la aparatul public, dacă sunt îndeajuns de mulţi oameni care lucrează în mediul public sau dacă ar trebui să mai plece acasă dintre ei. Nu facem referire la categoriile de care într-adevăr societatea are nevoie - profesori, medici, zona de apărare, de poliţie - dar şi aici trebuie profesionalizate. S-au mărit salariile în zona publică, foarte bine, aveam nevoie de salarii mai mari, de pensii mai mari, de prestaţii sociale, dar nu am văzut niciun fel de creştere a calităţii serviciilor publice. Dacă dvs mergeţi la o instituţie a statului, simţiţi cum calitatea s-a îmbunătăţit de două ori, aşa cum li s-a mărit salariul? Adică sunt de două ori mai amabili, fac lucrurile de două ori mai repede, eliberează hârtiile şi autorizaţiile de două ori mai repede? Nici vorbă!”, a încheiat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Citit 1556 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.