Aproape jumătate din barajele din Moldova, neautorizate

Aproape jumătate din barajele din Moldova, neautorizate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comisia teritorialǎ de avizare a documentaţiilor de evaluare a stǎrii de siguranţǎ în exploatare a barajelor din categoriile de importanţă C şi D pentru zona Moldova s-a întrunit, în zilele de 10 şi 11 octombrie, într-o şedinţă de lucru la Galați. Au fost supuse analizei documentaţiile tehnice de expertiză pentru evaluarea stării de siguranță în exploatare pentru un număr total de 28 lucrări, toate lucrările fiind avizate.

Comisia teritorialǎ "Moldova" are ca scop avizarea documentaţiilor de expertiză la micile baraje aflate în toate etapele de realizare şi de exploatare a acestora - proiectare, execuţie, exploatare, postutilizare, conservare sau dezafectare - de pe raza teritorială a Administraţiilor Bazinale de Apă Prut - Bârlad, Iaşi, respectiv, Siret, Bacău. În Registrul Național al Barajelor din România (REBAR) sunt inventariate 615 lucrări pentru zona aferentă Comisiei Teritoriale de avizare "Moldova" (baraje de retenție, iazuri de decantare, depozite de deșeuri, lucrări hidrotehnice speciale) aflate sub incidența legislaţiei specifice domeniului siguranţei barajelor. Aproximativ 58 la sută din aceste lucrări sunt, în prezent, autorizate din punct de vedere al siguranţei.

"Din păcate, un procent de circa 42 la sută reprezintă lucrări neautorizate. Obiectivele neautorizate sunt deţinute, de regulă, de societăţi aflate în insolvenţă, diferite alte entităţi comerciale private (societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale etc.) şi au termen de conformare permanent, stabilit de entităţile competente. O situație deosebită se înregistrează în cazul autorităților locale, cu dificultăți în asigurarea resurselor financiare și umane necesare administrării în siguranță a acestor mici baraje", se arată într-un comunicat remis de Administraţia Bazinală de Apă Prut - Bârlad.

"Situaţia autorizării s-a ameliorat în special în ultimii doi ani, astfel că procentul barajelor neautorizate a scăzut semnificativ. Este un fapt îmbucurător că, la şedinţa de avizare din 10-11 octombrie, 50 la sută dintre baraje (14) au fost autorizate pentru prima oară. Pentru remedierea problemelor care se manifestă în legătură cu autorizarea micilor acumulări, de importanţă locală, la nivelul Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) a fost propus un plan de măsuri pentru o perioadă de timp de doi-trei ani, care să cuprindă programe de etapizare pentru fiecare acumulare în parte, prin care deţinătorii/ administratorii micilor amenajări să fie obligaţi să se conformeze prevederilor legislaţiei naţionale din domeniul siguranţei barajelor şi gospodăririi apelor, atât prin autorizarea barajelor cât şi prin realizarea măsurilor şi lucrărilor de punere în siguranţă a barajelor cu deficienţe", se mai afirmă în comunicat.

Patrimoniul naţional cuprinde, la acest capitol, peste 2.200 de baraje, cu o vârstă medie de 40-50 ani.

Citit 1317 ori Ultima modificare Marți, 15 Octombrie 2019 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.