Salariile personalului TESA de la Calorgal se dau cu ţârâita

Salariile personalului TESA de la Calorgal se dau cu ţârâita
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Societatea de termoficare Calorgal, moştenitoarea defunctei Apaterm, se confruntă în continuare cu dificultăţi financiare.

Scriam, acum o lună, despre poprirea care fusese pusă pe toate conturile Calorgal, după ce peste 400 de foşti salariaţi au câştigat procesul prin care dăduseră în judecată societatea, pe motiv că nu le-au fost achitate drepturile băneşti reprezentând contravaloarea tichetelor de masă neatribuite în perioada mai 2017 - decembrie 2018. La aceasta se adăuga şi faptul că societatea are de recuperat circa jumătate de milion de lei - datorii acumulate de 22 de asociaţii de proprietari.

Situaţia s-a mai detensionat între timp, după ce Primăria Galaţi a virat în conturile Calorgal circa 3,1 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor înregistrate în perioada 2017-2019. S-a detensionat, dar numai pentru unii angajaţi. "Pe 14 noiembrie, ar trebui să se plătească lichidarea pe octombrie, dar nici septembrie nu e achitat pentru toată lumea. Se pare că Primăria a virat bani către Calorgal, dar s-au plătit facturile la gaz şi un avans pentru că trebuie pornită căldura în curând. Deci, ultimii bani viraţi de Primărie s-au dat pentru avans gaze şi montare contoare (acestea fuseseră ridicaţi de Engie, pentru neachitare facturi). De salarii nu se mai aude nimic şi nimeni nu mai îndrăzneşte să întrebe", ne-a spus unul dintre angajaţii Calorgal, care, din motive lesne de înţeles, au cerut să le păstrăm anonimatul.

Acum o lună, directorul Marian Alexandru afirma că până la jumătatea lunii octombrie se va ajunge cu toate salariile la zi. "Nu e aşa. Pe 29 octombrie au fost viraţi restul banilor aferenţi salariului pe luna august şi doar 730 lei din salariul pe septembrie. Deci, nu e achitat septembrie şi avansul pe octombrie. Se zvoneşte că restul banilor poate se dau prin decembrie, dar până atunci se vor mai acumula şi alte salarii restante", este un alt mesaj primit la redacţie.

Un alt mesaj de nemulţumire: "Se pare că sunt plătiţi doar muncitorii. Se face plata salariilor pe preferinţe. Se pare că personalul TESA nu munceşte, doar muncitorii din producţie muncesc, restul frecăm menta, cică. Toată lumea munceşte şi are rate la bănci, datorii cât carul şi mai trebuie să punem şi mâncare pe masa copiilor".

În condiţiile în care fostul sindicat de la Calorgal s-a desfiinţat prin hotărâre judecătorească, opţiunile salariaţilor sunt limitate. "Cei nemulţumiţi de întârzierea plăţii salariilor pot da societatea în judecată, dar faptul că nu au sindicat agravează situaţia. Pot face şi un protest spontan, dar trebuie să atragi lumea de partea ta. E greu să te lupţi de unul singur", ne-a spus Romică Gîrneaţă, liderul Cartel Alfa Galaţi.

Directorul Calorgal, Marian Alexandru, a refuzat să mai facă vreun comentariu la situaţia existentă, iar Biroul de presă al Primăriei a refuzat, de asemenea, să ne ofere vreo declaraţie oficială, pe motiv că este vorba despre o societate comercială care se gospodăreşte singură.

Citit 3093 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2019 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.